Jack London. „Džonas Miežius arba atsiminimai apie alkoholį“ (2011, „Margi raštai“)

Tai autobiografinis rašytojo Džeko Londono pasakojimas apie flirtavimą su alkoholiu. Pavadinau flirtavimą, nes Džonas Miežius, kaip knygoje personifikuotai vadinamas alkoholis, tai laikydavosi nuo rašytojo per apgaulingai atsainų atstumą, tai priartėdavo pražūtingai arti.

Ne vienoje knygos vietoje Džekas Londonas tvirtina, kad nuo alkoholinės pražūties jį išgelbėjo tai, kad jis iš prigimties nėra alkoholikas, ir kad jo organizmas atsparus, vis dėlto ši knyga – tai įspūdžiai žmogaus, kurio slapčiausioje širdies vietoje apsigyvena alkoholis.

Rašytojas puikiai, jei tinka vartoti šį žodį kalbant šia tema, atskleidžia alkoholio poveikio genezę – kaip alkoholis įstumia į liūdnumo priepuolius, pakiša Baltąją logiką, šypsančią mirčiai į veidą, atveria kelią dvasinei ligai, kuri pasaulį rodo kaip kosmoso išdaigą, gyvenimą kaip farsą, sielą laiko prieblandoje.

Įžvelgia priklausomybės nuo Džono Miežiaus priežastis: fiziologinė priklausomybė nuo alkoholio – reta, girtuokliavimas – grynai psichologinis įprotis, gimsta prote, ir jo vystymasis priklauso nuo psichinių priežasčių ir socialinės aplinkos. Itin svarbus gėrimas draugijoje, socialinė atmosfera, supanti alkoholio vartojimą, alkoholis ypač siejasi su draugyste ir nepakartojama patirtimi – linksmomis dienomis ir naktimis, nevaržoma laisve, ypatingomis akimirkomis.

Knygoje patraukia audringos, romantiškos ir taurios asmenybės autentiška patirtis – gyvenimas, kuriame, kaip sako pats rašytojas, alkoholio ugnį jis perėjo. Tik prierašas knygos gale išduoda, kad jam nepavyko laikytis pasiryžimo gerti saikingai ir jis mirė galbūt perdozavęs nuskausminamųjų nuo sunkios inkstų ligos.

Gal ir vertėjo Džekui Londonui tiek išgerti, kad jis mums užrašytų šiuos žodžius: „Geriau jau būčiau alkoholio neparagavęs, gailiuosi, kad toks verslas klesti visuomenėje, kurioje gimiau, vienintelis būdas sustabdyti girtuokliavimą – liautis juo prekiauti. Jauni žmonės, viso labo tetrokštantys nuotykių, patenka į alkoholio pinkles, mane jis sunkiai sužeidė, ir nenoriu, kad jums atsitiktų taip pat.“

Vienas „Jack London. „Džonas Miežius arba atsiminimai apie alkoholį“ (2011, „Margi raštai“)“ įrašo komentaras

  1. Nė nežinojau, kad yra tokia knyga. Nepamačiau jos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

seven + seven =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.