VISA ISTORIJA YRA GYVENIMAS*

Dar atsimenantys LRT laidą BŪTOVĖS SLĖPINIAI ir tebesižavintys pagrindiniais jos dalyviais ir kūrėjais turi gerą progą vėl susitikti su vienu iš jų.  Profesorius Edvardas Gudavičius tikrai nenuvils nė vieno, besidominčio istorija apskritai ir Lietuvos istorija konkrečiai.

Nors knygos priešlapyje veikalas pristatomas kaip „sakytinės istorijos mokslo šaltinio“ publikacija, drįsčiau priskirti jį mokslo populiarinimo žanrui. Tokią dimensiją lemtų pati „sakytinio šaltinio“ kategorija, leidžianti kurti laisvą, platų, neretai intriguojantį, o kartais net pikantišką kontekstą, kuris rašytiniame mokslo diskurse būtų laikomas „lyriniais nukrypimais“. Tačiau paprastam skaitytojui, neistorikui, tos digresijos gali pasirodyti pačios įdomiausios. Pirmiausia todėl, kad kalba nenuasmenintas mokslininkas, o žmogus, atskleidžiantis daugelį autobiografijos faktų, supažindinantis su savo šeima, nuoširdžiai besidalijantis vaikystės, paauglystės, bei jaunystės refleksijomis, nušviečiantis sudėtingus ir nevienareikšmius „istorikų cecho“ narių santykius. O kadangi Pasakotojo, kaip profesionalaus istoriko, istorija prasideda 1974 m., EPIZODUOS tiksliai ir konkrečiai atsispindi nepavydėtina sovietmečio Lietuvos mokslo bei mokslininkų situacija.

Kaip didžiausia vertybė knygoje iškyla nuostabi istorija žmogaus, sugebėjusio radikaliai pakeisti savo gyvenimą ir likimą, sąmoningai bei kryptingai formavusio ateitį, įkvėptą jaunystės svajonių. Šiuo požiūriu Edvardo Gudavičiaus asmenybės ir gyvenimo kelio pavyzdys galėtų įkvėpti šiuolaikinį jaunimą, besinaudojantį galimybe aklai rinktis studijas, suabejoti tokio „pliuralizmo“ egzistencine nauda.

Itin akivaizdus EPIZODŲ aktualumas: nepolitikui (o gal ir kai kuriems politikams) jie padeda aiškiau suvokti valstybingumo reikšmę tautai ir yra moksliškai argumentuotas tiesioginis atsakas mūsų valstybės juodintojams internete. O prisiskaičiusieji ir svaigstantys nuo Česlovo Gedgaudo ( MŪSŲ PRAEITIES BEIEŠKANT) fantazijų čia ras autoritetingą profesoriaus verdiktą paraistorijai.

Atradimo džiaugsmo su EPIZODAIS!

—–*—————-*—————*——————*———————*——————–*——-

*VISA ISTORIJA YRA GYVENIMAS. 12 SAKYTINĖS ISTORIJOS EPIZODŲ. EDVARDĄ GUDAVIČIŲ KALBINA AURIMAS ŠVEDAS. AIDAI. 2008. (Toliau – EPIZODAI).

Neistorikas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

fifteen + 12 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.