Nauja biblioteka Sankt Peterburge Книжная Капелла

Sankt Peterburge duris atvėrė pati brangiausia biblioteka Rusijoje Книжная капелла, o gal ir pasaulyje – 4 valandos joje atsieis 100 eurų… Kaip moto, šiai įspūdingai bibliotekai paimta Jorge Luis Borges frazė: „Aš visada įsivaizdavau rojų kaip bibliotekoje.”

Tai visiškai naujas pastatas, įkvėptas gotikos: gobelenai, odiniai foteliai,  prabangūs šviestuvai, raižytos medinės apaštalų figūros.  Bibliotekos idėja priklauso Sankt Peterburgo leidyklai Alfaret, kuri specializuojasi ikirevoliucinio laikotarpio knygų leidyboje. Būtent jos ir yra  bibliotekos kolekcijos pagrindas. Bibliotekoje yra 5000 knygų, kurių kaina svyruoja nuo 400 iki 700 svarų, o patys leidiniai – 16-19 amžiaus ir yra išdėlioti teminėse salėse: Karų knygos, Kelionių knygos. Yra, pavyzdžiui, Rusijos istorikų darbų – N. M. Karamzino, V. Kliučevskio, N. Ustrialovo, B. N. Polevojaus, A. D. Nečvolodovo;  Rusijos imperijos geografijos atlasų. Kiekvienoje salėje galima pasirinkti skaitymo vietą: atvirą erdvę ar atskirus kambarius. Vienas iš jų, pavyzdžiui, kronikininko Nestoro – su žemomis lubomis ir kuklia apdaila. Knygos skaitomos su  pirštinėmis, o nuolatiniams skaitytojams leidiniai netgi išduodami į namus. Kiekvieną mėnesį biblioteka skiria dvi dienas, kai lankytojams įėjimas nemokamas. Bet reikia registruotis iš anksto – grupėje gali būti iki 15 žmonių.

Ir tai ne vienintelė biblioteka pasaulyje imanti mokestį už įėjimą – Londono bibliotekoje narystė metams kainuoja nuo  255 iki  510 svarų, o Portico Biblioteka Mančesteryje narystė visam gyvenimui yra 4667 svarų.

Parengta pagal: https://capellabook.ru/ ; https://www.theguardian.com/books/booksblog/2017/feb/15/the-most-expensive-library-in-the-world-book-capella-opens-for-russian-elite

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

two × 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.