8 priežastys mylėti savo biblioteką

Daugumai žmonių patinka savo biblioteka, tačiau daugelis nežino plataus spektro paslaugų, kurias ji gali pasiūlyti. Žinoma, jūs galite ateiti ir užsisakyti ar grąžinti  knygas, naudotis kompiuteriais ar tiesiog vaikštinėti po biblioteką. Tačiau biblioteka gali pasiūlyti kur kas daugiau:

  1. Susipažinkite su bibliotekininku: „Google” eroje žmonės pamiršta / nežino  apie pagalbą, kurią gali suteikti bibliotekininkas.  Visuomet galima naršyti internete ieškant informacijos ir gauti daug  abejotinų rezultatų. Bet jei tikrai norite ieškoti giliai ir tyrinėti temą, kodėl gi nesikreipti į bibliotekininką?Jis žino, kur ir kaip ieškoti, ir gali atrasti tokius išteklius, apie kuriuos dauguma žmonių niekada net girdėjo.
  1. Pasinaudokite Tarpbibliotekiniu abonementu: jei negaunate jums mirtinai reikalingos knygos, žurnalo ar straipsnio, visuomet yra galimybė tai gauti iš kitų bibliotekų. Žinoma, kartais yra nedidelis mokestis už šią paslaugą, tačiau tai dažniausiai atsiperka.
  2. Galvokite „skaitmeniškai“: nors bibliotekose yra begalė knygų, CD ir DVD, joje taip pat yra ir didelių išteklių internete. Bibliotekininkas parodys, kaip galite atsisiųsti ir skaityti elektronines knygas, skaitmeninius žurnalus nemokamai tik su  bibliotekos skaitytojo pažymėjimu.
  3. Domėkitės žemėlapiais ir kelionių gidais: bibliotekoje rasite patogių kelionės žemėlapių, lankytinų vietų aprašymų tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. Jų pagalba visuomet galite susiorganizuoti savo tyrinėjimų ekskursiją.
  4. Ieškokite informacinės medžiagos: bibliotekoje yra be galo daug vertingos informacijos, kurios jūs taip paprastai lentynose nerasite. Vėlgi, pasiteiraukite bibliotekininko, ir jis atvers jums specialias asmenines knygų kolekcijas  bei nuotraukų archyvus.
  5. Dalyvaukite renginiuose ir mokymuose: patikrinkite bibliotekos internetinę svetainę, užsiregistruokite ir gaukite į savo elektroninį paštą naujienas, naršykite bibliotekos „Facebook” ir kituose socialinių tinklų puslapiuose ir dalyvaukite artėjančių įvykių sūkury.
  6. Atraskite naujų vietų: pasinerkite į periodinių leidinių begalybę, muzikos garsų subtilumus ar senųjų leidinių draugiją. Vaikų  literatūros skyrius taip pat yra puiki galimybė bendrauti/žaisti/skaityti kartu su vaikais.
  7. Susikurkite savo kolekciją: bibliotekoje esančiais skeneriais ir spausdintuvais galite pasidaryti kopijas. Bet būkite tikri, kad nepažeidžiate jokių autorių teisių įstatymų. Jei turite įdomios medžiagos apie Panevėžio kraštą ir jo žmones (atsiminimų, nuotraukų, laiškų ar kitų įdomių dokumentų), bendradarbiaukite su biblioteka ir pasidalinkite turimais originaliais dokumentais ar skaitmeniniais jų vaizdais.

Dalinkitės nuomonėmis ir idėjomis, kokios bibliotekos šiandien jums reikia, kokia ji galėtų būti bei kaip kiekvienas galėtų prisidėti ir kurti šiuolaikinę biblioteką kartu. Kiekvieno nuomonė yra svarbi ir gali tapti įkvėpimu bibliotekoms keistis ir keisti.

Tegu Biblioteka būna geriausias jūsų draugas. Mėgaukitės visomis jų siūlomomis paslaugomis ir būtinai padėkokite savo bibliotekininkui 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

6 − 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.