O ką skaito bibliotekininkas?

Žmonėms kartais atrodo, kad laikyti neperskaitytas knygas pretenzinga apgavystė, tačiau man knyga, kuri dar neatidavė savęs skaitytojui, siejasi su malonia paslaptimi – kartais mane labiausia įkvepia galvojimas apie tai, koks galėtų būti neperskaitytos knygos turinys (Jonathan Lethem).

Šįsyk bibliotekos darbuotojai atsako į amžiną klausimą – „ką gi paskaityti?” ir dalijasi su Jumis  savo knygų pasirinkimu.

Ledi Afrika : romanas / Paula McLain. – Vilnius : Tyto alba, 2017. – 446 p.

Pietinia kronikas : popromanas / Rimantas Kmita. – Vilnius : Tyto alba, 2016. – 367 p. (… jau skaitoma antrąkart. Smagu, malonumas dar didesnis dėl gimtosios tarmės (Šiaulių sujauktos). Be to, veiksmas vyksta po 10 metų, man išvykus gyventi į Panevėžį. Viskas pažįstama – gatvės, ryškesni žmonės, net minimos mokyklos (vienoje net teko dirbti). O dar šmaikštumas!..)

Meilužis japonas : romanas / Isabel Allende. – Vilnius : Alma littera, 2016. – 244 p. (Man labai patinka širašytoja, todėl s tengiuosi viską jos skaityti. Knyga gera.)

Jeigu ką iš šiandieninės literatūros skaityt – tai tik S. Parulskį.

Mergina, kurią palikai : [romanas] / Jojo Moyes. – Kaunas : Jotema, [2013]. – 430 p. (Knyga patiko ir rekomenduoju, jei ne tikriems literatūros gurmanams, tai mėgėjams – tikrai. Joje radau visko: istorijos, meilės, gilių išgyvenimų ir supratimo, kad niekada negali teisti žmonių už jų poelgius nes tu niekada nežinai visų tos išgyventos situacijos aplinkybių.Autorės profesionalumas įtraukti į knygos herojų jausmus mane žavėjo iki užverčiant paskutinį knygos lapą.)

Kaip užauginti žmogų : mintys iš vaikų psichologo smėlio dėžės / [Aušra Kurienė]. – Vilnius : Alma littera, 2016. – 221  p.

Visavertė mityba 30 dienų / Melissa Hartwig, Dallas Hartwig ir Richard Bradford. – Vilnius : Tyto alba, 2015. – IX, 413 p.

Štai taip Zaratustra kalbėjo : knyga visiems ir niekam / Friedrich Nietzsche.  – Vilnius : Alma littera, 2014. – 367 p. (Knyga, kuri verčia giliau pažvelgti į save, į žmoniją ir žmogaus mąstymo verpetų komediją. Knyga sunkiai skaitoma, todėl tinginiai šios aukso skrynios neįveiks, o visur skubantys – nepasisems išminties iš šių puslapių lobyno. Skirk laiko ją skaityti, skaitant  – apmastyti, apmąstant – pritaikyti ir stok ant žmonijos milžinų pečių. )

Rekonstrukcija : [romanas] / Rein Raud. – Vilnius : Apostrofa, 2017. – 286 p. (Labai įdomus rašytojas ir asmenybė. O rašymo maniera įtaigi, įtraukianti ir intelektuali. Per šeimos istoriją papasakota estų tautos istorija, viskas labai artima ir panašu su mumis. Bet žiūriu, kad reklamos nereikia, nes jo knygos skaitomos.)

Žilvičių smūtkelis : romanas / Inga Ābele. – Klaipėda : Eglės leidykla, 2016. – 517  p. (Epinis veikalas apimantis Latgalos istorijos šimtmetį – išskirtinės pažintinės istorinės vertės, prisotinta sodrių veikėjų charakterių, buities, santykių kultūros, smelkiančios latviškos tapatybės išskirtinumu ir tuo pačiu kažkuo artimu, pažįstamu, lietuvišku… Skaitai ir atsiskaityti negali – lyg nepasisotintum „Gyvybės duona“, pasak pačios autorės.)

Nutraukta tyla : [romanas] / Diane Chamberlain. – Vilnius : Alma littera, 2015. – 381 p.

Švyturys tarp dviejų vandenynų : romanas / M.L. Stedman. – Vilnius : Alma littera, 2013. – 323 p.

Mergina traukiny : romanas / Paula Hawkins. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, 2015. – 375 p.

Popiežė Joana : [romanas] / Donna Woolfolk Cross. – 2-asis leid. – Vilnius : Alma littera, 2010. – 461 p.

Mergina su drakono tatuiruote : romanas / Stieg Larsson. – Vilnius : Kronta, [2010]. – 575 p.

Ugnies ir ledo kelionės : [kvapą gniaužiančios kelionės po įdomiausius pasaulio kampelius: Antarktidą, Naująją Zelandiją, Argentiną, Nepalą, Gruziją] / Rita Šemelytė ir Vytautas Brazauskas. – Kaunas : Obuolys, [2016]. – 286 p. (Iš dabar gausiai leidžiamų kelionių knygų išsiskiria tuo, kad kelionių maršrutai išties išskirtiniai, o įspūdžiai papildyti nuostabaus grožio fotografijomis.)

Knyga laiko būčiai : romanas / Ruth Ozeki. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, 2016. – 495 p. (Visada skeptiškai nusiteikiu, kai knyga pristatoma kaip šedevras ir apiberiama aukštais epitetais. Bet šiuo atveju tai pasiteisino. Perskaičiau su malonumu ir rekomenduoju kitiems. Nuostabi knyga.)

Nepakeliama tremtis : Stefanas Zweigas pasaulio pakraštyje / George Prochnik. – Vilnius : Tyto alba, 2016. – 422 p. (Sukrečianti knyga apie vieno populiariausių pasaulio rašytojų likimą, jo šlovės ir nusivylimo istorija.)

Vaikantis vėją : [memuarai] / Claire Goll. – Vilnius : „Baltų lankų” leidyba, 2010. – 287  p. (Žydų kilmės rašytoja, žurnalistė Claire Goll (1890-1977) turi ką intriguojančio papasakoti (kai kada net per daug…) apie gyvenime sutiktus žmones, savo draugus, neretai tapusius priešais arba atvirkščiai. Neįtikėtina, bet tai kone visos XX a. pirmos pusės garsiausios asmenybės – Rilkė, Džoisas, Pikasas, Šagalas, Dali, Einšteinas, Jungas, Majakovskis ir kiti. Tokia truputį balansuojanti tarp faktų ir pletkų knyga…)

Gydytojas : Avicenos mokinys : romanas / Noah Gordon. – Vilnius : Alma littera, 2016. – 711  p. (Tai tikras lobis istorinių romanų mėgėjams. Nuo pirmo puslapio įtraukia į paslaptingą XI a. pasaulį. Čia yra visko: autentiška, kupina prietarų Londono aplinka, ilgos kelionės į Persiją įspūdžiai, aplankytų šalių ir miestų vaizdai, žydų papročiai, Persų šacho rūmų prabanga, maro baisumai, meilė, įvairūs patiekalų receptai ir gausybė gydymo paslapčių.)

Žinoma, visas knygas rasite bibliotekoje!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

four × four =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.