Žmogiškoji biblioteka: pasižiūrėk į gyvą knygą ir klausykis jos istorijos. Pasaulinis socialinių pokyčių judėjimas

Senas posakis „nespręsk apie knygą pagal jos viršelį” niekada nebuvo tiesa. Iniciatyva, kuri kovoja su išankstiniu nusistatymu – Žmogiškos bibliotekos projektas „išnuomoja” žmones, kuriems atėjo sunkūs laikai arba kurie gyveno ypatingai. Tikslas yra užtikrinti, kad Žmogus biblioteka išnaudotų visą savo potencialą ir būtų  pritaikyta visose pasaulio bendruomenėse.

Viena iš pirmųjų knygų originalioje Žmogiškoje bibliotekoje Roskilde festivalyje buvo policijos pareigūnas Erik Pontoppidan iš Kopenhagos metropolijos policijos departamento. Jo komentaras po dviejų valandų sesijos su keturiais jaunais skaitytojais iš antifašistinio judėjimo: „Visais savo tarnybos policijoje metais aš niekada nebuvau patyręs nieko tokio galingo ir efektyvaus”.

Londonas: Žmogiškoje bibliotekoje galite išsinuomoti žmones, kurie sunkiai gyveno ir turi pačių įvairiausių patirčių, ir jie papasakos visą tiesą. Tai būdas panaikinti stereotipus, išplitusius Didžiojoje Britanijoje. „Knygos“ sėdi prie apvalaus stalo ir dėvi geltonas šilko juostas, ant kurių parašyta  „knyga”. Dešimt žmonių savanoriškai tapo šios žmogaus bibliotekos dalimi, įsteigtos nevyriausybinės organizacijos „Krizė” Londone. Visi jie išgyveno sunkius laikus, kai kurie vartojo narkotikus; kiti gyveno gatvėje arba sirgo psichinėmis ligomis. Jie siūlo save visuomenei ir gali būti „pasiskolinti” pusvalandžiui, pakankamam laikui, kad perduoti savo patirtį.

„Aš buvau agorafobiška”, – sako Teresa, raudonplaukė žaliomis akimis.  „Neišeidavau iš namų po 12 savaičių.” Kodėl ji dalyvauja šiame projekte? „Noriu parodyti, kad už ligos yra žmogus, ir išsklaidyti stereotipus apie tai, nes tai dažnai suvokiama kaip tingumas”. Kitos „knygos” – Mafruha, Bangladešo pabėgėlis ir poetas; Irutė, lietuvė, turinti  neįgalią dukrą; arba Rafeik, narkomanas, kuris yra dar ir benamis. Ant sienos pakabinta lenta apibūdina kiekvieną gyvenimo istoriją ir nurodo, kas yra „prieinamas”, o kas yra „paimtas”. Iniciatyvos organizatorė Veena Torchia tikisi sugriauti tam tikrus stereotipus. „Aš augau Pietų Afrikoje per apartheidą, fanatizmo ir baimės atmosferoje”. Ji mano, kad susitikimas su realiu žmogumi gali pakeisti daugelį dalykų. Džiuljeta, viena iš „skaitytojų”, sutinka. „Aš tikrai susitapatinau, atpažinau save vienoje iš  „knygų”, nes mes augome toje pačioje miesto dalyje ir abi esame rasizmo aukos”.

Žmogiškos bibliotekos idėja gimė Danijoje nevyriausybinės organizacijos „Smurtui – ne” dėka ir ši idėja buvo perduota maždaug šešiasdešimčiai šalių. Bet iš tikrųjų  ši idėja pirmiausiai atsirado Didžiojoje Britanijoje, o jos iniciatoriai – Nick‘as Little‘as, bibliotekininkas ir Oz‘as Osborne‘as -, dirbantis Norfolko apskrities kaimo NVO. Kalbant apie „knygas”, jos parenkamos pagal griežtą tvarką. „Siekiama, kad būtų grupė žmonių, atstovaujančių visoms visuomenėms dalims”, – sako bibliotekininkas: nuo ŽIV užsikrėtusio asmens iki lenkų migranto, taip pat transseksualų ar neįgaliųjų”. „Pavadinimai” yra reguliariai atnaujinami. „Po rugsėjo 11-osios buvo svarbu įtraukti musulmonus dėl islamofobijos”, – sako jis.

Kartais „biblioteka” yra mokymosi vieta. „Žmonės sužino, pavyzdžiui, kad prieglobsčio prašytojas neturi teisės dirbti ir todėl nepretenduos į britų darbo vietas”, – aiškina Osbornas. Nickas Little ir Oz Osborne žino, kad „niekada neįmanoma įtikinti visų”, o kartais reakcijos yra netgi smurtinės. „Vienas žmogus puolė mane, nes aš pasiūliau jam paskaityti knygą apie gėjus, o jis pagalvojo, kad aš vadinu jį homoseksualu”, – sako N. Little. Tačiau yra ir pasiekimų: „Mes pakeitėme krikščionių fundamentalistų nuomonę dėl gėjų vedybų”.

O Claire Carney, kuri organizavo keletą renginių Prestone, Anglijos šiaurėje, sako, kad dalyviai, su kuriais ji kalbėjo, sužinojo, kad „negalima užsikrėsti AIDS per seiles, arba kad akla moteris irgi gali turėti vaikų”.

Žmogiškoji biblioteka yra sukurta siekiant sukurti teigiamą pokalbių sistemą, galinčią įveikti stereotipus ir išankstinius nusistatymus per dialogą.

Žmogiškoji biblioteka yra vieta, kurioje realūs žmonės yra skolinami skaitytojams. Vieta, kurioje tikimasi, vertinama ir atsakoma į sudėtingus klausimus.

Šaltinis: https://www.worldcrunch.com/culture-society/the-human-library-check-out-a-living-book-and-listen-to-their-story
http://humanlibrary.org/about-the-human-library/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

8 − 3 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.