Neįprastos pasaulio bibliotekos

Public library in Nice

Vankuverio viešoji biblioteka yra antroji pagal dydį Kanados viešoji biblioteka, kurioje yra daugiau kaip du milijonai dokumentų. Pagrindinis bibliotekos Centrinis filialas apima  miesto bloką Vankuverio centre, vadinamą bibliotekos aikšte. Šis filialas yra neįtikėtinas devynių  aukštų pastatas, kuriame yra skaitymo ir studijų kambariai.

Vancouver-Public-Aerial-View

Nepaisant klasikinio baltos spalvos pastato, Štutgarto miesto biblioteka iki šiol yra viena iš labiausiai patrauklių modernių bibliotekų. Minimalizmu pribloškiantis pastatas yra Korėjos architekto Yi Eun-Young produktas. Biblioteka atidaryta 2011 m. pabaigoje, o statybos kainavo beveik 80 mln. eurų.

Pastato įėjimą įkvėpė Étienno-Louiso Boullée sukurtas Isaaco Newtono mauzoliejaus projektas.  Dėl šios bibliotekos buvo daug  ginčų – žmonės skundėsi, kad mieste jis atrodo pernelyg neįprastai.


Perugia

Šios bibliotekos dizainas primena filmą „Marsas atakuoja”. Sandro Penna vardo biblioteka Perugia mieste (Italija) buvo suprojektuota skraidančios lėkštės pavyzdžiu. Rezultatas – futuristinė, žėrinti biblioteka, kuria drąsiai kalba šis miestas, pilnas senovės istorijos ir architektūros.  Skaidrios, rausvai raudonos Bibliotekos sienos ir disko formos suteikia daugybę šviesos, sukuriančios malonų ir atpalaiduojantį jausmą.


Daugelis suaugusiųjų vis dar prisimena savo mėgstamiausias vaikystės knygas. Japonijoje Iwaki mieste  privačioje bibliotekoje yra daugiau nei tūkstantis  knygų viršelių fotografijų iš viso pasaulio. 2005 m. Japonų architektas Tadao Andas įsteigė šią privačią  biblioteką  tenkindamas trijų ikimokyklinio ugdymo įstaigų norus. Knygų viršelių fotografijų  bibliotekoje  spalvas suteikia ryškūs pačių knygų viršeliai. Koridoriai – sąmoningai tamsūs. „Jūs galėsite matyti šviesą tamsoje”, – sako T. Andas.


Architektai iš „Coelacanth K & H Architects” kūrė Kanazawos Umimirai viešąją biblioteką, siekdami sukurti idealią skaitymo aplinką. Tuo tikslu buvo specialiai įrengtos šildomos grindys ir natūralios šviesos šaltiniai. „Perforavimo siena”, kurią sudaro tūkstančiai mažų angų, į pastatą praleidžia natūralią šviesą.

Ši japonų biblioteka buvo atidaryta 2011 m. ir atspindi  šiuolaikinių minimalistinių erdvių tendencijas.


LiYuan-Library

Gamtos įkvėptą biblioteką, 2011 m. pastatytą mažame Huairou kaime Pekino pakraštyje, sukūrė Li Xiaodong.

175 kvadratinių metrų pastato interjeras  yra labai įvairus, panaudojus nedideles pakylas, skirtas sukurti skirtingo lygio erdves. Medinės lazdelės  tolygiai skleidžia šviesą visoje erdvėje, o tai  sudaro tobulą  atmosferą skaitymui. Biblioteka neturi elektros energijos tiekimo ir sutemus uždaroma.


Nam-June Paik meno centro pirmajame aukšte įsikūrusi ultra moderni viešoji biblioteka buvo sukurta Nahyun Hwang ir David Eugin Moon kaip daugiafunkcinis erdvinis pastatas, kuriame bibliotekos lankytojų ir informacijos santykis yra ganėtinai naujas ir neįprastas.

Skirtingai nuo įprastos bibliotekos, „Nam June Paik” bibliotekoje  informacijos vartotojas tampa gamintoju, o  bibliotekos turinys kinta dinamiškai.

Šaltinis: http://allthatsinteresting.com/the-worlds-coolest-libraries
https://ebookfriendly.com
https://www.atlasobscura.com/places/la-tete-au-carre-library

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

12 + seven =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.