Ką skaito bibliotekos klubo „Let’s Talk“ nariai

books

Angliškų pašnekesių klubo „Let’s Talk“ pokalbiuose paliečiamos pačios įvairiausios temos – nuo pasaulio ir šalies aktualijų iki psichologinių, socialinių ir net filosofinių dalykų. Galima drąsiai teigti, jog žmones į šį klubą traukia ne tik noras kalbėti angliškai, bet ir įdomios asmeninės patirtys, kuriomis klubo nariai dalijasi diskusijų metu. Kiekvienas dalyvis – tarsi unikali knyga, kurios kiekvienas puslapis užpildytas įdomiais faktais, išgyvenimais, linksmais nutikimais, tad susitikus įdomu bei smagu šias patirtis iškomunikuoti angliškai! 

Klubo nariai mielai sutiko dalyvauti pokalbyje apie knygas. Šioje literatūrinių pomėgių apžvalgoje ne tik sužinosite, kokių žanrų knygas mėgsta anglų kalbos mylėtojai, bet galbūt rasite ir sau naudingų literatūrinių rekomendacijų.

Mėgstamiausios vaikystės knygos

Paprastai manoma, kad jei žmogus mėgsta skaityti, tai atsineša šį pomėgį iš vaikystės. Dauguma klubo „Let‘s talk“ narių tvirtina, jog iš tiesų vaikystėje labai mėgo knygas. „Pradėjau skaityti būdama penkerių ir pykau, jog negaliu savarankiškai nueiti į biblioteką knygų – turėdavau laukti, kol jų parneš mano vyresnioji sesuo“, dalijasi prisiminimais Ligita. Jai antrina Regina F.: „Jau pradinėse klasėse kasdien eidavau į biblioteką, mėgau knygas apie gyvūnus, nuotykius, patiko pasakos. Ypač mėgau tais laikais populiarų vaikšką žurnalą „Genys“, kurį, kiek prisimenu, savo vaikystės laikais dar skaitė ir mano sūnus“. Vidai vaikystėje patiko ne tik skaityti, bet ir piešti: „Taip kurdavau savo knygas“. Savo neeiline patirtimi apie vaikystę, praleistą Sibire, dalijasi Regina K.: „Kadangi lietuviškų knygų ten neturėjome, prisimenu, jog mama man sekė lietuviškas pasakas. Tik vėliau krikštatėvis atsiuntė knygelių lietuvių kalba. Prisimenu, jog tai buvo „Buratino nuotykiai“ ir „Raudonoji gėlelė“. Įdomu, kaip skiriasi skirtingų kartų vaikystėje mėgiamos knygos. „Man vaikystėje labiausiai patiko V. Disnėjaus pasakos. O štai mano dukra manęs prašo jai skaityti enciklopedijas“, sako klubo narė Gintarė.

Ar knygos dažnai įkvepia pokyčiams?

Pasak klubo nario Rimanto, kiekviena knyga kažką keičia mūsų mintyse: „Kartais gyvenime būna tam tikrų sudėtingų situacijų ir ne kartą pastebėjau, jog tiesiog be jokios priežasties pasiimu vieną ar kitą knygą ir joje randu atsakymus į savo klausimus“. Klubo narė Rūta nurodo labai konkrečią knygą, kuri padėjo jai sudėtingu gyvenimo laikotarpiu, kuomet ji neteko darbo: „Mane įkvėpė J. Murphy knyga „Jūsų pasąmonės galia“. Turbūt sunku nesutikti, jog mus dažnai įkvepia asmenybės. Apie tokias knygas kalba klubo narys Byron: „Vaikystėje mėgau skaityti knygas apie istoriją ir žymius amerikiečius. Šios knygos man padėjo suvokti, jog nenoriu būti eilinis žmogus, noriu tyrinėti ir atrasti“.

Tikriausiai ne vienam iš mūsų įkvėpimo šaltinis yra ne tik žymios asmenybės, bet ir žmonės, gyvenantys šalia mūsų. Juk kiekvienas žmogus – tarsi knyga su unikalia savo istorija. Šią mintį patvirtina ir Jolanta: „ Mane įkvepia tie žmonės, iš kurių likimas atima tam tikras galimybes (pavyzdžiui, neįgalieji), bet jie iš visų jėgų stengiasi nepalūžti ir džiaugiasi gyvenimu“.

Pasižvalgymas po namų bibliotekos lentyną

Šiandiena neretas turime mažesnę ar didesnę biblioteką namuose. Kokios gi knygos randa sau vietą anglų kalbos entuziastų asmeninėse bibliotekose? „Man patinka knygos apie mokslą, Visatos kilmę, genetinius tyrinėjimus, sąmonę ir pasąmonę“, savo mėgstamas sritis apibūdina Rytis. Dalios namų bibliotekoje sau vietą dažnai atranda knygos apie sveiką gyvenimo būdą. „Negaliu atsispirti nepirkusi naujų knygų. Mane labai įkvepia žymių žmonių biografijos, kelionių istorijos, psichologijos knygos, kuriose rašoma apie kūno kalbą, elgesį, emocinį intelektą“, savo literatūrinius pomėgius atskleidžia Gintarė. Psichologija, sociologija domisi ir klubo narė Henrika: „Manau, jog turiu daug neatsakytų klausimų, į kuriuos atsakymų ieškau skaitydama knygas. Knygų dėka mūsų minčių procesas tampa aiškesnis“, sako ji. Henrika sako skaitanti ne tik tradicines knygas. Dažnai jų randa tokiose platformose, kaip Kindle eBooks, Amazon.com, scribd.com.

Kas yra gera knyga?

 „Knyga yra gera tuomet, kai autorius turi gerą humoro jausmą, kai skaityti tą knygą lengva, kai gali skaitydamas šypsotis ir juoktis“, sako Jūratė Š. Pasak Jūratės B., jai skaitymas yra toks pat reikalingas ir natūralus procesas kaip vakare išsivalyti dantis. O rinkdamasi gerą knygą ji dažniausiai atkreipia dėmesį į kritikų nuomonę, į apdovanojimus, kuriuos yra gavusi knyga, taip pat į teksto vertėją. „Knygos buvimas TOP‘uose paprastai nereiškia jos kokybės“, teigia Jūratė.

Skaitymas – malonumas ir nauda

Be abejo, angliškų pašnekesių klubo nariai neretai suderina skaitymo malonumą ir naudą – ne vienas jų skaito knygas anglų kalba, nes tai puikus būdas plėsti žodyną. Klubo narys Artūras mėgsta angliškas garsines knygas (viena jo paminėtų – R. Dahl knyga „Boy“), o štai Gintaras daugiausiai skaito kriminalines istorijas ir viena jo mėgstamiausių autorių, kurios kūrinius jis skaito originalo kalba  – A. Kristi.

„Let‘s Talk“ klubo narių literatūrinės rekomendacijos

O pabaigai – sąrašas knygų, kurias „Let‘s Talk“ klubo nariai paminėjo kaip juos įkvėpusias, sudominusias, pralinksminusias, praplėtusias akiratį, padėjusias rasti atsakymus, ar tiesiog įsiminusias dėl to, jog jos buvo puikios. Galbūt iš jų ir jums kuri nors padės rasti atsakymus ar tiesiog taps dar vienu literatūriniu atradimu. Sąraše knygų pavadinimai pateikti atsitiktine tvarka.

  1. Joseph Murphy „Jūsų pasąmonės galia“
  2. David Sinclair „Lifespan: Why We Age – and Why We Don‘t Have To“
  3. Lawrence M. Krauss „A Universe from Nothing“
  4. Tan Twan Eng „Vakaro miglų sodas“
  5. Kazuo Ishiguro „Dienos likučiai“
  6. Colson Whitehead „Požeminis geležinkelis“
  7. Rūta Šepetys „Tarp pilkų debesų“
  8. John Irving „Malda už Oveną Minį“; „Pasaulis pagal Garpą“
  9. Ana Politkovskaja „Rusijos dienoraštis“
  10. Ayn Rand „Šaltinis“
  11. Sheila Kanani „Mišelė Obama“
  12. Herbjog Wassmo „Dinos knyga“
  13. Michailas Bulgakovas „Meistras ir Margarita“
  14. Kristina Sabaliauskaitė „Petro imperatorė“; „Silva Rerum“
  15. Thomas Merton „Septynaukštis kalnas“
  16. Deilas Karnegis „Kaip įsigyti draugų ir daryti įtaką žmonėms“
  17. Ashlee Vance „Elon Musk“
  18. Walter Isaacson „Steve Jobs“
  19. Delia Owens „Ten, kur gieda vėžiai“
  20. Erika Umbrasaitė „Prancūzija Mon Amour“
  21. Johan Norberg „Progress: Ten Reasons to Look Forward to the Future“
  22. George Orwell „1984“
  23. Orhan Pamuk „Stambulas: prisiminimai ir miestas“
  24. Serena Burdick „The Girls with No Names“
  25. Roald Dahl „Boy“
  26. Herkus Kunčius „Stalino pirštinė“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

4 × five =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.