Michaela Töröková: perskaičiusi Irvingo Stouno romaną, panorau studijuoti istoriją

Pokalbių su užsienio bibliotekininkais rubrikoje – viešnia iš Slovakijos. Michaela Töröková yra Banská Bystrica valstybinės mokslinės bibliotekos Fondų tvarkymo skyriaus vadovė.

Po daugiau nei metus trukusių varginančių iššūkių bibliotekos pamažu laisvinasi iš pandeminio laikotarpio ir vėl atveria duris savo lankytojams. Kaip Banská Bystrica  biblioteka padeda savo bendruomenei grįžti į normalų gyvenimo režimą? Kokias paslaugas ir veiklas jūs šiandien siūlote savo lankytojams?

Pandeminė padėtis reikšmingai paveikė Banská Bystrica valstybinės mokslinės bibliotekos veiklą. Buvo net keletas etapų, kuomet bibliotekai teko uždaryti duris visuomenei. Su skaitytojais palaikėme ryšį elektroniniu būdu. Darbuotojai kasdien atsakinėjo į telefono skambučius, elektroninius laiškus, užklausas per „LiveChat“ ir į klausimus socialiniuose tinkluose. Virtualia aplinka naudojosi ir tie skaitytojai, kuriems reikėjo prieigos prie įvairių mokslinių tyrimų medžiagos. Kolegos uoliai stengėsi pagelbėti skaitytojams, net ir šiuo sunkiu laikotarpiu rengusiems baigiamuosius studijų darbus. Skaitytojai taip pat buvo informuoti apie galimybę naudotis internetinėmis užsienio duomenų bazėmis. Biblioteka teikė žurnalų ir monografijų straipsnių skaitmeninių kopijų paslaugą. Feisbuke bandėme savo bendruomenei parodyti tai, kas vyksta už uždarų bibliotekos durų, o taip pat ir literatūros pasaulyje.

Šiais metais biblioteka atvėrė duris sausio 27 d., tačiau paslaugos buvo teikiamos ribotai. Knygos buvo grąžinamos per knygų grąžinimo dėžę, vykdėme tik skaitytojų registraciją ir perregistravimą. Studijų kambariai vėl buvo atverti visuomenei balandžio 26 d., taikant keletą vis dar galiojančių apribojimų. Bibliotekoms vis dar neleidžiama organizuoti renginių. Manome, kad, atlaisvinus karantino ribojimus, situacija palaipsniui keisis, o atėjus vasarai biblioteka vėl pasipildys lankytojais. Šiuo metu ruošiame vasaros skaityklos, esančios žaliame bibliotekos atriume, programą. Vyks knygų pristatymai, interviu su autoriais ir literatūriniai renginiai, skirti užsienio kalbų ir kultūrų pažinimui. Senjorai turės galimybę po ilgo laiko vėl susitikti atminties lavinimo renginyje. Vasaros mėnesiais bibliotekoje ruošiame šventinius trečiadienius, kurių metu vaikai gali praleisti visą dieną bibliotekoje su savo tėvais, seneliais ar kitais artimaisiais. Iš literatūros, muzikos, vaizduojamojo meno, žaidimų, viktorinų paruošėme linksmybių, žinių, kūrybiškumo ir geros nuotaikos kokteilį!

Kokios knygos labiausiai domino jūsų bibliotekos skaitytojus pandemijos metu? Galbūt išryškėjo tam tikros tendencijos?

Valstybinės mokslinės bibliotekos lankytojai be grožinės literatūros kūrinių dar skolinosi mokslinės literatūros leidinius, ypač iš teisės, ekonomikos, vadybos, medicinos, pedagogikos ir psichologijos sričių. Taip pat jautėme nemažą kūrinių užsienio kalbomis poreikį. Šalia bekontakčio leidinių skolinimosi, bibliotekos vartotojai dažnai naudojosi straipsnių skenavimo iš įvairių mokslinių leidinių, monografijų paslauga (ypač tai buvo populiaru kolegijų ir universitetų studentų tarpe). Dauguma straipsnių buvo iš politikos mokslų, slaugos, psichologijos, priklausomybių, teisės, istorijos, literatūros mokslo ir pedagogikos sričių.

Kokia knyga asmeniškai jus įkvėpė pandemijos laikotarpiu?

Pandemijos metu skaičiau išties daug, taip stengdamasi pabėgti nuo realybės ir tos slegiančios situacijos… Man patiko viena knygų serija, kurią skaičiau nuo 2020 m. gruodžio iki šių metų kovo.

Ši serija – tai Melvino R. Starro „Chirurgo Hugh de Singltono kronikos“. Pagrindinis veikėjas Hugh de Singltonas tiria XIV a. Britanijos nusikaltimus. Knygoje veiksmas vyksta lėtai, skaitydamas tiesiog gali jausti metų laikų kaitą. Mane sužavėjo tų laikų realybės – maisto, peizažų, drabužių aprašymai. Tai išties įdomi istorija.

K. Jemisin „Penktasis Sezonas“ („The Fifth Season; The Broken Earth 1“). Mane sužavėjo unikali šios knygos idėja: tai panašu į postapokaliptinį high-fantasy pasakojimą su daugybe originalių elementų.

Slovakų autoriaus Juraj Červenák istoriniai kriminaliniai romanai apie detektyvus Joachim Stein ir Matej Barbarič, tiriančius nusikaltimus Rudolfo II valdymo laikais (XVI a.).

Katherine Arden „Žiemos naktis“ – fantastinė trilogija apie rusiškus mitinius personažus, slavų pagonybę ir jos kilmę, krikščionybės ekspansiją XIV a. Rusijoje. Nepaprastai įdomūs romanai, kurie mane visiškai įtraukė į šią magišką, mistinę pasaką.  

Julie Caplin serija „Romantiški pabėgimai“ – paprasta šiuolaikinė romantiška istorija, nelabai originali, bet su laiminga pabaiga.

Dar noriu paminėti šias knygas:

Japonų autorės Sayaka Murata „Kombinio moteris“ – šioje knygoje ne tik žavi skirtingas tapatumo suvokimas, bet ir stebina išankstiniai nusistatymai, su kuriais susiduria vieniša moteris. Nors tai Japonijos visuomenė, atrodo, kad kai kurie reiškiniai neturi sienų.  

Jacky Durand „Receptų knyga“. Sūnus prisimena savo vaikystę ir paauglystę ir aplanko savo beveik mirštantį tėvą. Tai istorija apie meilę, vienišumą ir atleidimą. Mane ypač žavi prancūziška virtuvė, todėl skaitydama beveik jaučiau visus tuos kvapus ir skonius… Ir norėčiau juos išbandyti ir pajausti iš tikrųjų. Tai istorija apie savo svajonių įgyvendinimą ir pareigos atlikimą tuo pat metu. Čia atskleidžiamas tėvo ir sūnaus santykių trapumas, rodos, girdėti neištarti jų žodžiai ir neišsakyti jausmai.  

Ar yra knyga kada nors pakeitusi jūsų gyvenimą?

Perskaičiusi Irvingo Stouno „Gyvenimo geismą“, panorau studijuoti istoriją.

Ar kurios nors skaitytos knygos ekranizacija jus nuvylė?

Man nepatinka Discworld serijos knygų ekranizacijos (visiškai neišnaudotas linksmų, daugiaplanių kūrinių potencialas, filmai nuobodūs ir tuojau pat pamirštami).

Stiveno Kingo „Tamsusis bokštas“ ir jo ekranizacija taaaip skiriasi! Gaila, bet filmas daug prastenis.

1995–ųjų „Protas ir jausmai“  pagal Džeinės Austen romaną – ne, ne ne…

Nuvylė Christopherio Paolini knygos „Eragonas“ ekranizacija,  filmas „Mirties instrumentai“ pagal Cassandros Clare romanus, Philipo Pullmano „Auksinio kompaso“ pastatymas, kino juosta pagal Franko Herberto romaną „Kopa“…

Kas yra jūsų mėgstamiausi slovakų rašytojai arba mėgstami slovakų autorių kūriniai?

Visi rašytojo Juraj Červenák fantastiniai ir istoriniai kriminaliniai romanai.

Kokias knygas pirmiausiai paminėtumėte, jei paprašytume išvardinti tris mėgstamiausias?

Tik tris? Tai labai sunku…

M. Montgomery „Anė iš Žaliastogių“, Terry Pratchett „Sargyba!“ (visos Discworld serijos knygos), J. Austen „Pukybė ir prietarai“, Timothée de Fombelle „Tobias Lolness“, J.R.R. Tolkien „Žiedų valdovas“.

Ar yra tekę įsimylėti knygos herojų?

Kiekvienąkart!  Paskutinįsyk tai buvo Mathew Clairmont iš Deboros Harkness trilogijos „Visos sielos“ (tačiau ne TV serialo aktorius, o knygos personažas). Ir Geraltas iš Andrzejaus Sapkowskio „Raganiaus“.  

Kiek knygų yra jūsų RP („reikia perskaityti“) sąraše?

Daugiau nei 2000 knygų … ir tas sąrašas vis ilgėja!

Ar sutinkate su Marko Twaino žodžiais apie klasiką: „Klasika – tai knyga, kurią žmonės giria, tačiau neskaito“?

Klasikinės literatūros kūrinius perskaitau vieną kartą, man patinka lyginti šiuolaikinę ir klasikinę literatūrą.

Ačiū jums už įdomų pokalbį! 

Interview in English

Nuotrauka iš M. Törökovos asmeninio archyvo
Kalbino V. Švedienė
virginija.svediene@pavb.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

8 + 13 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.