Nora Krug. Heimat. Vokietė apmąsto istoriją ir kilmę

Ši knyga 2018 m. įvertinta „New York Times” ir „Time” apžvalgininkų kaip viena įdomiausių, „Boston Globe” išrinko geriausia metų knyga, o „The Guardian” įtraukė į būtinų perskaityti knygų 50-uką. 2019 m. autorė gavo Lyndo Wardo prizą, buvo apdovanota Knygų dailininkų asociacijos ir Niujorko meno vadovų klubo medaliais, o Viktorijos ir Alberto muziejus ją paskelbė „Metų iliustruotoja”.

Už subtilią ir įtaigią šios knygos apžvalgą dėkojame Bitės knygų klubo moderatorei Jūratei Baltušnikienei.

„Per savo, sakyčiau, gana netrumpą skaitytojos karjerą esu perskaičiusi vos kelias grafines noveles, bet neabejotinai iš jų pati geriausia – vakar perskaityta vokiečių rašytojos ir iliustruotojos Noros Krug grafinė prisiminimų novelė „Heimat. Vokietė apmąsto istoriją ir kilmę“ (iš anglų k. vertė Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė). Iki šiol apie grafines noveles mąsčiau stereotipiškai: „Tai nėra rimta literatūra, o tik šiokio tokio teksto ir iliustracijų rinkinys, neapsunkinantis perdėm smegenų ir skirtas lengvam pasivaikščiojimui puslapiais“.

Bet su „Heimat“ savo mąstymą pakeičiau kardinaliai. Nes tai buvo puota ir protui, ir akims. Labai kūrybiška knyga ir mane žavėjo viskas: nuo kūrinio temos ir struktūros iki itin originaliai sumiksuotų grafinių sprendimų.

N. Krug, braudamasi per šūsnį dokumentų bei krūvą blusturgiuose įsigytų daiktų, sudėlioja atvirą daugiasluoksnį žodinių ir vaizdinių prisiminimų apie savo šeimą koliažą. Rašytoja yra atstovė šalies, atsakingos už holokaustą. Dar vaikystėje mokyklos suole ji sužino apie nacistinės Vokietijos politiką bei siaubingus jos padarinius ir praranda sielos ramybę. Tad šis kūrinys – tai N. Krug bandymas atvirai pažvelgti į savo šalies skaudžią praeitį, kad ir kaip nemalonu tai būtų (skaitydami sužinome, kad rašant šią knygą autorei ne kartą stovėjo gumulas galugerkly ir skruostais ritosi ašaros), visa tai apmąstyti, pripažinti, susitaikyti ir taip bent moraliai pasukti kolektyvinės kaltės išpirkimo keliu.

N. Krug, turėdama laiko ir erdvės distanciją, skiriančią ją nuo baisiausių XX a. įvykių, gali objektyviau kalbėti ir reflektuoti žiauriausius Vokietijos istorijos puslapius bei vertinti savo giminės kelių kartų praeitį. Autorė yra gimusi 1977 m. ir šiuo metu gyvena JAV. Beje, įdomus faktas, kad rašytoja yra ištekėjusi už žydo, ir tai, ko gero, taip pat buvo viena iš priežasčių, inspiravusių novelės temą bei siekį suvesti sąskaitas su savo giminės bei tautos sąžine”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

13 − ten =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.