Bitės knygų klubas pradėjo savo šeštąjį sezoną

Po metų pertraukos 2021 m. lapkričio 9 d. vėl įvyko Bitės knygų klubo susitikimas. Paskutinįjį kartą skaitymo entuziastai buvo susitikę 2020 m. spalį, prieš antrąjį karantiną, tad šiltos emocijos ir gražūs žodžiai išsiilgtos bendrystės su kitais klubo nariais atžvilgiu buvo tai, kas pirmiausia krito į akis stebint vėl susibūrusius skaitymo aistruolius.

Klubo vadovė dr. Jūratė Baltušnikienė džiaugėsi ne tik sugrįžusiais senbuviais, bet ir sveikino naujai prisijungusius narius.

Dešimties dalyvių grupė pasidalijo mintimis apie tai, kokie buvo praėję skaitymo metai. Klubo narės Dalios nuomone, šis laikotarpis buvo ir dėkingas, ir nedėkingas, nes įtampa, laukimo režimas, neaiškumas kartais trukdė tinkamai nusiteikti skaitymui. Pasak Dalios, šiuo įtemptu laikotarpiu labiausiai norėjosi skaitymų sielai, istorinių knygų.

Klubo narė Kristina atviravo, jog tiek karantino metu, tiek dabar jai labiau norisi sunkių, didelės apimties kūrinių, kuriuose tarsi atrandi tą pastovumą, kurio šiuo metu gyvenime daugelis mūsų stokojame.

Laimai, kuri per pastaruosius metus patyrė itin didelių netekčių, skaitymas buvo tarsi išsigelbėjimas. Pasak jos, knygos ir darbas labai padėjo užsimiršti šiuo sunkiu laikotarpiu.

Susitikimo metu buvo paminėtos per praeitus metus skaitytos ir palikusios giliausią įspūdį knygos: Hanya Yanagihara „Mažas gyvenimas“, Jeanine Cummins „Amerikos purvas“, Fredriko Bachmano „Gyveno kartą Uvė“, Bohumilo Hrabalo „Aš aptarnavau Anglijos karalių“, Delios Owens „Ten, kur gieda vėžiai“ ir kt.

Klubo vadovė Jūratė papasakojo, ką naujo perskaitė per praėjusius metus (išskyrė O. Tokarčuk romaną „Praamžiai ir kiti laikai“, N. Černiausko dokumentinę knygą „1940. Paskutinė Lietuvos vasara“, K. Sabaliauskaitės kūrinį „Petro imperatorė“ ir kt.), rekomendavo programėlę „Goodreads“, kuri padeda skaitymo aistruoliams susikurti tam tikrą savo perskaitytų knygų archyvą, išsisaugoti labiausiai įsiminusias citatas ar tiesiog susidaryti skaitytinų knygų sąrašą. Jūratė pasidžiaugė, jog 2022 metais jau planuojama Tarptautinė Vilniaus knygų mugė, kuri yra tikra atgaiva skaitymo aistruoliams. Bitės knygų klubo vadovė taip pat apžvelgė įvairių leidyklų išleistas ar planuojamas išleisti knygas, pasidalijo smagia žinia, jog įsigijo leidyklos „RARA“, kuri leidžia užsienio autorių grožinę literatūrą lietuvių kalba, prenumeratą.

Tradiciškai susitikimo metu buvo renkama knyga, kurią klubas aptars gruodžio mėnesį. Iš keturių klubo vadovės rekomenduotų knygų buvo išsirinktas vietnamiečių kilmės JAV rašytojo romanas „Šalininkas“. Tai – pirmasis šio autoriaus romanas, kuris buvo nominuotas 14-ai premijų, iš jų gavo 8, daugiau nei 20 leidinių, įskaitant pačius įtakingiausius, jį paskelbė Metų knyga. 2016 m. pelnęs Pulitzerio premiją, „Šalininkas“ tapo labiausiai aptariama knyga Amerikoje.

Parengė Virginija Švedienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

one × 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.