Bitės knygų klubas skaito. Magda Szabo. Pilotas

Birželio 14 d. Bitės knygų klubas susirinko į paskutinįjį šio sezono susitikimą.  Pirmojoje jo dalyje klubo nariai sudalyvavo bibliotekos veiklų jaunimui organizatorės Malvinos vedamoje edukacijoje „Akmenų sriuba“. Vėliau, kaip įprastai, knygų mylėtojai aptarė per pastarąjį mėnesį perskaitytą kūrinį.

Šį kartą tai buvo Magdos Szabo romanas „Pilotas“, kurį viena iškiliausių Vengrijos rašytojų parašė 1963 m. (į lietuvių kalbą kūrinys išverstas 2002 m.). Pasak Bitės knygų klubo moderatorės dr. Jūratės Baltušnikienės, nors knygai jau beveik septyni dešimtmečiai,  ji nė per nago juodymą neprarado savo aktualumo. M. Szabo romane gvildena laikui nepavaldžias temas: tėvų ir vaikų santykius, senstančio vienišo žmogaus dramą, artimųjų netektis. Bene svarbiausia knygos mintis – parodyti, kas nutinka žmogui, kai jis praranda savo šaknis ir visa, kas praeityje buvo brangu. „Nustebino tai, kad nepavyko rasti nei vieno atsiliepimo ar komentaro lietuvių kalba apie šį romaną. Absoliučiai nei vieno! Nesuvokiama, kaip tokia gera knyga galėjo prasprūsti pro skaitytojų akis. Hermanas Hesė buvo aistringas M. Szabo kūrybos gerbėjas. Kadaise jis yra pasakęs: „Skaityti ponią Szabo – tai lyg pagauti auksinę žuvį. Pirkite visus jos romanus: tuos, kuriuos ji parašė ir tuos, kuriuos ji dar parašys.“ Žinote, ką? H. Hesė buvo absoliučiai teisus”, savo įspūdžiais apie romaną „Pilotas“ dalijasi Jūratė.

„Tai pasakojimas apie tėvų ir vaikų santykius, kartų skirtumus ir tai, kaip kartais sunku suprasti vienam kitą. Izabelė – gydytoja, puiki specialistė. Po tėvo mirties ji pasiūlo motinai keltis iš mažo kaimelio pas ją į Budapeštą. Tik kas laukia jų abiejų dideliame mieste? Labai įdomi knyga, o tema aktuali visais laikais. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę ją perskaityti, gaila, kad daug senesnio leidimo knygų dažnai pranyksta naujienų sraute“, – tai klubo narės Gintarės atsiliepimas.

Naujas Bitės knygų klubo sezonas prasidės 2022 m. rugsėjo mėn. Klubo nariai, kaip paprastai, susitiks antrąjį mėnesio antradienį, rugsėjo 13 d. Per vasarą skaitymo aistruoliai nusprendė skaityti tai, kas miela širdžiai, o taip pat ką nors iš Gabrielės Petkevičaitės-Bitės kūrybos, nes spalio mėnesį Bitės knygų klubas planuoja  nuvykti į Joniškėlį ir ten pasivaikščioti Bitės takais.

Virginijos Švedienės tekstas
Rūtos Juzėnienės nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

14 − 4 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.