Māra Zālīte. Rojaus paukščiai

Māra Zālīte – garsi latvių poetė, dramaturgė, prozininkė. Romanas „Rojaus paukščiai“ – mums jau žinomo jos pirmojo autobiografinio romano „Penki pirštai“ (lietuviškai išleisto 2013 m.) tęsinys. Šiame romane penkiametės Lauros lūpomis pasakojama jos ir jos jaunų tėvų sugrįžimo iš tremties Sibire istorija. Šeima apsigyvena savo buvusiuose namuose, tik dabar jau sovietinėje tikrovėje. Ši knyga – apie žmonių išgyventą siaubą ir laukiančius sunkumus. Čia jau pažįstamai pagrindinei veikėjai Laurai dešimt metų, o istorija rutuliojama N. Chruščiovo valdymo laikais, per vadinamąjį Atšilimą.

Laurai apverstas pasaulis atrodo niūrus ir bauginantis – M. Zālīte nevengia natūralistinių scenų, tikslių, iškalbingų ir sukrečiančių smulkmenų. „Rojaus paukščių“ pasakojimas ir komiškas, ir tragiškas – dešimtmetė kritiškai nevertina suaugusiųjų veiksmų, ji juos priima veikiau kaip normą, užtat skaitytojui skleidžiasi absurdo  kupinas pasaulis – sovietinio kaimo tikrovė antroje XX amžiaus pusėje. Tačiau kad ir kokia šiurpi atrodo to meto tikrovė, kūrinys persmelktas šilumos ir vidinės šviesos.

Māra Zālīte yra gimusi 1952 m. Krasnojarsko krašte, tremtinių šeimoje. Visą rašytojos kūrybinę karjerą stipriai paveikė vaikystės prisiminimai, kurie, kritikų vertinimu, geriausiai atskleisti jos autobiografiniuose romanuose „Penki pirštai“ ir „Rojaus paukščiai“.

 

Māra Zālīte | fotografijos aut. Liene Pētersone

M. Zālīte įvertinta daugybe literatūros premijų: Andrėjaus Upyčio, Ojaro Vaciečio, Aspazijos, J. G. Herderio. Ji gavusi Latvijos literatūros metų apdovanojimą, pagerbta Trijų žvaigždžių ordinu ir Pripažinimo kryžiumi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 − 2 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.