Jo Nesbø. Karalystė

Jo Nesbø – vienas geriausių šių laikų kriminalinių romanų rašytojų. Pasaulyje parduota daugiau kaip 50 milijonų jo knygų egzempliorių, o milžinišką sėkmę ne tik gimtojoje Norvegijoje, bet ir daugelyje užsienio šalių jam pelnė kultinis knygų ciklas apie Harį Hūlę.

„Karalystė“ – naujausias Jo Nesbø romanas, pasakojantis apie dideles mažo miestelio paslaptis, šeimą ir ištikimybę jai. Knygoje pasakojama brolių Opgardų šeimos istorija.  Jų gyvenimas nebuvo paprastas ir lengvas: autoavarijoje tragiškai žuvus tėvams, dar būdamas paauglys, vyresnysis tylenis Rojus prisiėmė atsakomybę už jautrų, bet impulsyvų jaunėlį Karlą. Net ir Karlui pasiryžus išvykti ieškoti laimės į JAV ir palikti Rojų vieną gimtajame miestelyje Norvegijos kalnuose, tai nesugriovė jų stipraus tarpusavio ryšio.

Viskas pasikeičia Karlui kartu su žmona netikėtai sugrįžus į gimtąsias vietas. Rojų apninka abejonės, Karlui rengiantis pakeisti ne tik brolio, bet ir viso miestelio gyvenimą – jų šeimos žemėje pastatyti milžinišką SPA viešbutį, niekuo nenusileidžiantį amerikietiškiems poilsio kompleksams. Ramus Rojaus gyvenimas ima griūti.  

Neramūs laikai ateina ir dėl to, jog apylinkėse prasideda žmonių žūtys, kurių, regis, neįmanoma nei paaiškinti, nei išaiškinti. Vietos lensmanas Kurtas Olsenas iš naujo tiria ir Karlo bei Rojaus tėvų mirties bylą. Ar nelaimingos praeities žūtys tikrai tebuvo atsitiktinumai? Kaip su šiomis mirtimis susiję Opgardų broliai ir skaudi jų šeimos istorija?

„Realiai tai 90 proc. detektyvų yra komercinės knygos, kurių paskirtis – linksminti žmones. Likę 10 proc. naudojasi detektyvo žanru idealistiniams ar politiniams tikslams ir bando pakeisti pasaulį. Nežinau, ar romanas apskritai gali pakeisti pasaulį, bet jei daina „Imagine“, trunkanti tris minutes, galėjo, jei Oliveriui Tvistui tai pavyko, tai gal ir detektyvas truputį gali“ (Jo Nesbø mintys iš pokalbio su literatūros kritike Rasa Drazdauskiene tarptautiniame literatūros festivalyje „Vilniaus lapai“).

Rašytojo J. Nesbø nuotrauka iš Wikipedia

 

Tinklaraštyje „Geros knygos” anksčiau skelbtos kitos šio autoriaus knygų apžvalgos:

„Šarvuota širdis“
„Sniego senis“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

nineteen + 7 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.