Serhijus Rudenka. Zelenskis

„Aš mačiau realų karą, mačiau kruvinus susirėmimus Kyjive, girdėjau, kaip sproginėja raketos, lindėjau rūsyje kaukiant sirenoms, aš galiu suprasti, kaip tomis dienomis jautėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Prezidentas neslėpė emocijų, mes pagaliau pamatėme savo prezidentą be grimo“, – sako žinomas Ukrainos spaudos ir televizijos žurnalistas, rašytojas Serhijus Rudenka.

„Zelenskis be grimo“. Būtent taip ukrainiečių kalba vadinasi žurnalisto dar prieš karą parašyta knyga. Paskutiniuosius šios knygos puslapius S. Rudenka rašė slėptuvėje, aidint sprogimams, iš Kyjivo jau pasitraukęs į Lvivą. Šiandien knyga išleista 25 pasaulio šalyse.

Lietuvoje S. Rudenkos knygą „Zelenskis“ išleido leidykla „Alma littera“, į lietuvių kalbą knygą išvertė Jovita Liutkutė.

„Zelenskis“ – pirmoji ir kol kas vienintelė Ukrainos prezidento biografija. Knygoje pasakojama apie skirtingus Volodymyro Zelenskio gyvenimo etapus, pradedant jo vaikyste Kryvyj Rihe ir baigiant 2022 metų Rusijos ir Ukrainos karu. Tai istorija žmogaus, kuris, neturėdamas politinės patirties ir reikalingų žinių, pažadėjo ukrainiečiams pakeisti jų gyvenimą. Istorija žmogaus, kuriuo patikėjo 13,5 milijono rinkėjų. Žmogaus, supratusio, kad didžiulis pasitikėjimas – tai ir milžiniška atsakomybė. Tai istorija žmogaus, priėmusio Vladimiro Putino iššūkį ir šiuo sunkiu metu tapusiu Ukrainos valstybės vadovu.

Parengta pagal Serhijus Rudenka: „Paminklą Zelenskiui statysime, kai jis laimės karą“.

 

 

 

 

 

 

Serhijus Rudenka. Nuotrauka iš Alma littera

Apie knygą galima rasti prieštaringų atsiliepimų:

Tik biografijos ir politiniai faktai, apie pačią Zelenskio asmenybę , jo motyvus, atvedusius į politiką –  nieko. Susidaro įspūdis, kad autorius niekada nėra asmeniškai bendravęs su Prezidentu. (Daiva)

Knygoje tikėjausi rasti kitokią istoriją. Tai, ko tikėjausi, buvo sutalpinta tik dviejuose paskutiniuose skyriuose. (Jolanta)

Слава Україні! Tvirta ir labai charizmatiška asmenybė, puiki biografija. (Vainius)

Nuostabi knyga apie šių laikų herojų! (Kristijonas)

Subtilus, jaudinantis ir abejingų nepaliekantis pasakojimas. (Raminta)

Patiems ukrainiečiams ši knyga be galo svarbi. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje lankęsi ukrainiečiai moksleiviai itin jautriai reagavo į tai, jog ši knyga jau bibliotekos lentynoje. Ir nors savo bibliotekoje turime tik knygos egzempliorių lietuvių kalba, jaunieji bibliotekos lankytojai atrodė be galo laimingi, sujaudinti ir besididžiuojantys tuo, jog tai knyga apie jų Prezidentą. (Virginija)

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

10 − 8 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.