Susanne Abel. Nesiartinkit prie Gretos. Neįtikėtina meilės istorija

Žinomas Kelno žinių vedėjas Tomas Monderatas nerimauja dėl mamos. Alzheimerio liga palengva glemžiasi Gretos Monderat atmintį ir sūnui vis dažniau tenka rūpintis motina, kuri nuolat patenka į įvairias keblias situacijas.

Bet tai, kas iš pradžių trikdo patogų sūnaus gyvenimą, netrukus tampa netikėta dovana – motina ima pasakoti apie savo gyvenimą: vaikystę, praleistą Rytų Prūsijoje, bėgimą nuo rusų kareivių, dingusio tėvo ilgesį. Knygos autorė Susanne Abel romane apžvelgia subombarduoto Frankfurto scenas, knygos herojės prisiminimus apie beveik nenukentėjusį nuo bombų Heidelbergą, kalba apie tariamą priešą amerikiečių kario pavidalu. Visa tai aprašoma kinematografiškai ir įtaigiai. Ir, nepaisant visų nepalankių aplinkybių, net ir tais laikais, pasak Gretos Monderat, būta laimės ir meilės, humoro ir muzikos.

Sūnui į rankas patenka tamsiaodės mergaitės nuotrauka, tačiau mama nutyli, kas ji. Tomas ryžtasi pats išsiaiškinti šią paslaptį. Romane jautrios kartų traumų, tapatybės temos meistriškai įpinamos į motinos ir sūnaus istorijas, kurios nukelia skaitytoją į XX amžiaus penkto dešimtmečio Rytų Prūsiją, šešto dešimtmečio Heidelbergą, šių dienų Kelną ir Naująjį Orleaną. Tai pasakojimas apie nelengvą kelių kartų likimą  pokario Vokietijoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

four − 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.