Bibliotekininkė Almonė: „Kai kurios knygos turi šilumos aurą“ 

 

Naujoje „Gerų knygų“ rubrikoje „Arčiausiai knygų“ kalbiname Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų kolegas. Šiandien savo mintimis dalijasi Panevėžio rajono Smilgių bibliotekos bibliotekininkė Almonė Šalkauskienė. 

Kai kurios knygos sukuria ypatingą nuotaiką, turi šilumos aurą. Jas norisi skaityti dar ir dar kartą. Nuo vaikystės mane lydi A. Lindgren kūriniai. Dažnai skaitau „Mes Varnų saloje“ – jauku atsidurti žydinčioje ir kvepiančioje  saloje Baltijos jūroje kartu su jautriais, geranoriškais žmonėmis, praverti seno dailidės namo duris, rūpintis gyvūnais. O K. Grahame knygoje „Vėjas gluosniuose“ – patirti graudžiai juokingus Rupūžiaus nuotykius, atsisėsti priešais židinį Barsuko svetainėje… Jaunystėje labai mėgau mokslinę fantastiką, klajojau B. Radzevičiaus „Priešaušrio vieškeliais“, vėliau atėjo H. Murakamio laikas. Dabar labai vertinu ir didžiuojuosi išskirtine K. Sabaliauskaitės kūryba.

Pasirinkti knygas man padeda skaitytojų, draugų rekomendacijos, knygų apžvalgos. Praeitais metais Smilgių bibliotekoje vyko skaitymo konkursas, kuriam knygų dešimtuką atrinko mūsų kraštietė Jurga Vaičiūtė, portalo 15 min.lt skyriaus redaktorė. Ji mums pasiūlė skaityti tikrai išskirtines, „gurmaniškas“ knygas – taip susipažinau su prancūzų romanistės V. Despentes knygos herojumi V. Subutexu, rašytojos N. Abgarian kūryba.

Neseniai perskaičiau rašytojos H. Kent knygą „Atsidavimas“. Jau buvau šios australų autorės gerbėja – esu skaičiusi jos knygas „Paskutinės apeigos“ ir „Gerieji žmonės“, o pastarajame kūrinyje aprašytas jausmas paliko didžiulį įspūdį.  Įdomus buvo ir istorinis šios knygos aspektas – senliuteronių iš Prūsijos kelionė į Australiją laivu, ieškant laisvės ir erdvės savo tikėjimui.

Savo skaitytojus stengiuosi sudominti, susiedama knygą su pažįstamu žmogumi, įvykiu ar data. Smilgių bibliotekos Feisbuko puslapyje knygas rekomenduojantys žmonės papasakoja ir apie save, savo keliones, įdomius patyrimus. Vaikai dažniau atranda tas knygas, kurios buvo parodytos edukacijoje, susitikime su autoriumi (pvz., A. Kiudulaitės edukacijoje pagal knygą „Laimė yra lapė“). Šį pavasarį su Smilgių gimnazijos pradinukais skaitysime E. Daciūtės „Pasakojimą apie katiną ir tulpę“, nes jau rudenį esame pasisodinę tulpių ir laukiame jų pražystant. Neblogą skaitymo receptą žino smilgietė Birutė. Jis aprašytas Smilgių bibliotekos Feisbuko puslapyje 

Kiekvienais metais Smilgių biblioteka kviečia į skaitymo konkursus. Pasinaudodama proga, kviečiu sudalyvauti ir kūrybingus Bitės bibliotekos skaitytojus 2023 metų konkurse „Iš knygos  – į lėkštę“, nuostatus galima rasti šioje nuorodoje 

Mano knygų trejetukas : K.Sabaliauskaitės „Silva rerum“, K. Leine „Amžinybės fjordo pranašai“ ir M. Waltari „Sinuhė egiptietis“.

Skaitymo ateitis, manau, gana miglota. Didžioji dalis Smilgių bibliotekos skaitytojų – pagyvenę žmonės. Norint išugdyti skaitančią jaunąją kartą, tėvai, mokytojai ir bibliotekininkai turi įdėti labai daug pastangų. Džiaugiuosi, kad pažįstu keletą itin puikių jaunųjų skaitytojų! Linkėjimai Alisai, Emiliui, Martynui, Gabrielei, Adomui, Tadui😊

Man pačiai patinka nuolat mokytis ir tobulėti, todėl labai vertinu Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos organizuojamus kvalifikacinius seminarus, savanorystės pagrindu kuriamą bendrystę anglų kalba  (didelis ačiū anglų k. užsiėmimų moderatorei Virginijai). Šių veiklų dėka jaučiuosi įvykių sūkuryje ir pasirengusi bendrauti su savo skaitytojais.

Almonės Š. mintis užrašė Virginija Švedienė
Nuotrauka iš asmeninio Almonės Š. archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

10 + six =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.