Antanas Astrauskas. Per barzdą varvėjo: svaigiųjų gėrimų istorija Lietuvoje, 2008
Šis leidinys yra rimtas pasakojimas apie lietuviškus alkoholinius gėrimus – tikrai turtingą, bet iki šiol mažai tyrinėtą, mitais ir stereotipais apipintą mūsų kulinarinio paveldo sritį. Būdamas istorikas, A. Astrauskas pateikia gausius istorinius faktus apie midaus, alaus ir degtinės gamybos ir vartojimo aplinkybes. Knygoje pateikiama pakankamai istorinių, etnografinių ar technologinių įdomybių, kaip šie gėrimai atsirado Lietuvoje. Pavyzdžiui, autorius rašo: „Pagal tai, kur po Antrojo pasaulinio karo naminis alus tebedarytas intensyviausiai, etnologų buvo išskirtas Vidurio ir Šiaurės Rytų Lietuvos salyklinio alaus arealas: Biržų, Pasvalio, Pakruojo, Kupiškio, Rokiškio, Panevėžio rajonai, gretimos Joniškio, Šiaulių, Radviliškio, Utenos apylinkės.“ Antanas Astrauskas (Iš: Astrauskas, Antanas. Per barzdą varvėjo: svaigiųjų gėrimų istorija Lietuvoje. Vilnius: Baltos lankos, 2008, P. 147)