Grigorijus Kanovičius. Šėtono apžavai

Už knygos rekomendaciją dėkojame Bitės knygų klubo vadovei dr. Jūratei Baltušnikienei. 

„Populiariausią G. Kanovičiaus romaną „Miestelio romansas“, ko gero, jau daugelis esate skaitę ir žinote, koks tai gėris. Šįkart norėčiau ant pjedestalo užkelti dar vieną lietuviškai ir rusiškai rašančio rašytojo knygą apie tragišką Lietuvos žydų likimą – romaną „Šėtono apžavai“.

Jei ieškote išties prasmingos ir gilios knygos, nedvejokite. Neabejoju, kad jus, kaip ir mane įtrauks ir sukrės daugiabalsis „Šėtono apžavų“ pasakojimas apie bene kruopščiausiai Europoje vykdytą holokausto politiką. Ohoho, koks emocinis užtaisas slypi šioje knygoje!

1941 m. pradžia. Vos per kelis mėnesius naciai, padedami vietinių kolaborantų, mažame Žemaitijos miestelyje Miškiniuose* sunaikina ne vieną šimtmetį kurtą žydų pasaulį. Atrodytų, vos per kelias akimirkas negrįžtamai nutraukiamos lietuvius ir žydus amžiais jungusios gijos.

Kaip bebūtų siaubinga, šėtonui neįtikėtinai gerai sekasi Miškiniuose sugundyti ir apžavėti daugybės žmonių sielas bei plačiai paskleisti abejingumo blogiui skraistę. Kur slypi viso to siaubo šaknys? Tiesa byloja romano veikėjos Eliševos lūpomis: „Kodėl šėtonui, kuris vis apsimeta Mesiju, pavyksta prikalbinti žmogų sau tarnauti. Kuo jis jį paperka ir pavergia? Gal tuo, kad, kitaip nei Viešpats Dievas, reikalauja ne aukojimosi, o aukų, pažadėdamas jam už tai ne dangaus karalystę, o žemišką, tuoj pat įgyjamą laimę, ir randa visų jo bėdų ir nelaimių kaltininkus“.

Šis romanas – lyg pati geriausia istorijos pamoka, primenanti mums, kad šėtonas nuolat budi ir gundo: apsivilkęs ar tai sovietinę, ar tai nacistinę sermėgą. Deja, deja, bet blogis yra labai banalus ir gali vos per kelias akimirkas apsireikšti kaimyno pavidalu. Tad skaitykim „Šėtono apžavus“, bandykim perprasti blogio prigimtį, kad šėtonui rėžiant aplink mus sparną gebėtume atskirti grūdus nuo pelų.

*Miškiniai – pramanyta vietovė, tačiau taip tikroviškai pavaizduota, kad atrodo, suvesi į Google Maps jos pavadinimą, ir tuojau pat gausi visas nuorodas, kaip iki ten nusigauti“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

2 − one =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.