Bitės knygų klubas – atokvėpio salelė skubančiame pasaulyje

Skaitymo aistra – gražus pomėgis, kuris Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje vienija grupę entuziastų, laisvalaikį skiriančių įvairiausių literatūros žanrų pažinimui. Nuo 2016 m. bibliotekoje veikiantis Bitės knygų klubas buria geros literatūros mylėtojus ir bendraminčius, skatina juos patirti bendrystę, užmegzti ilgalaikes draugystes. Rugsėjį Bitės knygų klubas pradėjo jau septintąjį sezoną.

Klubo susitikimų metu skaitymo aistruoliai dalijasi potyriais ir įžvalgomis apie perskaitytas knygas, aptaria pripažintus, kritikų įvertintus kūrinius, kuriuos išsirenka patys. Susitikimus vedanti energingoji dr. Jūratė Baltušnikienė sako, kad Bitės knygų klubas – puiki bendrystės erdvė, kurioje įvyksta tikrasis literatūros stebuklas. Čia susirenka skirtingo amžiaus ir skirtingų patirčių skaitytojai, kurie diskusijų metu dalinasi įvairiausiomis perskaityto kūrinio interpretacijomis, o tai dar labiau leidžia išjausti knygą, pamatyti tai, ko galbūt pačiam skaitant tekstą nepavyko įžvelgti. Knygų klube žmonės stabteli, labiau įsiklauso vieni į kitus, giliau apmąsto, reflektuoja perskaitytus tekstus. Pasak Jūratės, tai netgi savotiška terapinė veikla, atokvėpio salelė skubančiame, nervingame pasaulyje.

Klubą nuo pat pirmojo susitikimo lankanti Rita teigia, jog jai labai patinka čia kuriama atmosfera, kad diskutuodami klubo nariai remiasi asmenine patirtimi, o šaunios vadovės Jūratės dėka diskusijose paliečiami platūs kultūriniai kontekstai.

Klubo narei Laimai labai svarbu, jog čia ji jaučia ne tik sielos atgaivą, bet ir gauna naujų, vertų perskaityti knygų rekomendacijas. Laimai antrina Gintarė, Regina bei Aldona, kurios sako visada labai laukiančios naujo klubo susitikimo, nes tai yra vieta, kur diskutuojant apie perskaitytas knygas ir atrandant sąsajų su asmenine patirtimi, laikas prabėga nepastebimai ir be galo smagiai.

Bitės knygų klubas ieško veiklų įvairovės. Susitikimai vyksta nebūtinai tik bibliotekos erdvėse: maloniam knygos aptarimui pasirenkamos jaukios kavinės, o jei esama perskaityto kūrinio pastatymo,  apsilankoma teatre. Klubo nariai yra vykę į Vilnių, kur lankė romane „Silva Rerum“ aprašytas vietas. Bitės knygų klubo susitikimų metu vyksta susitikimai su įdomiais žmonėmis, lankomasi edukacinėse programose. Pasak klubo narių, tai ne tik plečia akiratį, bet ir labiau suartina, stiprina nuoširdų klubo bičiulių ryšį. 

Spalį Bitės knygų klubo nariai leidosi žymios visuomenės, kultūros veikėjos, pedagogės, filantropės, rašytojos G. Petkevičaitės-Bitės pėdomis: apsilankė Puziniškio muziejuje, kur prisiminė svarbius tautos kultūros istorijos įvykius, G.Petkevičaitės – Bitės ir jos bendražygių gyvenimo bei veiklos faktus, o vėliau dalyvavo edukacinėje programoje „Puziniškio krašto kulinarinis paveldas. „Ne tik dvaro valgiai: košės“, kurios metu susipažino su Puziniškio dvarelio ir apylinkių kulinarinio paveldo ypatumais ir degustavo ant laužo virtą košę. Nukeliauta ir į Joniškėlį, kur dirbo gydytojas Jonas Leonas Petkevičius bei su pertraukomis gyveno jo dukra Gabrielė. Aplankytas Karpių dvaras ir jo parkas, ankstyvojo klasicizmo stiliaus Švč. Trejybės bažnyčia, senosios Joniškėlio kapinės, kurios įkurtos prieš 300 metų. Bitės knygų klubo nariai gražiausius žodžius skyrė muziejininkei I. Lesvinčiūnienei, kuri Puziniškio dvare lankytojus priima ir apie G. Petkevičaitės-Bitės gyvenimą edukuoja jau beveik 12 metų ir artistiškajam muziejininkui V. Stanislovaičiui, kuris Joniškėlio svečiams šmaikščiai pasakoja apie miestelio istoriją ir dabartį. 

Gruodį knygų mylėtojai susitiko Panevėžio kraštotyros muziejuje, kur dalyvavo edukacinėje programoje „Saulėgrįžos ratu: Kalėdos“ ir susipažino su žiemos švenčių – Kūčių ir Kalėdų – tradicijomis ir Advento laikotarpiu, išbandė šventinės nakties burtus ir dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse.

Bitės knygų klubas aplankė ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje įsikūrusią ekspoziciją – „Būtybių tyrinėtojos kabinetą“, kur Emilijos – paslaptingos mokslininkės – tyrinėjimų erdvėje pristatomos 9 lietuvių mitinės būtybės ir vienas tariamai iš Islandijos parsivežtas radinys.

Bitės knygų klubo perskaitytų knygų apžvalgas bei vadovės dr. J. Baltušnikienės literatūrines rekomendacijas, klubo kultūrinių ir edukacinių išvykų aprašymus galima rasti bibliotekos tinklaraštyje „Geros knygos“.

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Klubo susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį. Skaitymo entuziastai susitinka Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Menų skaitykloje (III a.) 17.15 val. Ateikite, net jei nesate perskaitę klubo pasirinktos knygos. Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt  

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks 2023 m. sausio 10 d. Klubo nariai šiuo metu skaito Paolo Cognetti knygą „Aštuoni kalnai“ 

Virginijos Švedienės tekstas
Virginijos Švedienės ir Bitės knygų klubo narių nuotraukos

5 „Bitės knygų klubas – atokvėpio salelė skubančiame pasaulyje“ įrašo komentarai

  1. Atgalinis pranešimas: Philip Roth. Apmaudas | Geros knygos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

7 − 3 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.