Tommi Kinnunen. Namas kryžkelėje. Šviesa tavo akyse

2021–ųjų metų pradžioje Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka NAPLE Sister Libraries programoje, kuri vienija daugiau nei 100 Europos viešųjų bibliotekų, užmezgė draugiškus profesinius ryšius su Kuusamo miesto biblioteka Suomijoje. Bibliotekos sutarė, jog bendradarbiaudamos dalinsis gerąja profesine patirtimi, vykdys bendras skaitymo skatinimo iniciatyvas, domėsis bibliotekų partnerių šalių kultūra ir paveldu. Vienu iš pagrindinių bendradarbiavimo prioritetų bibliotekos numato vietos bendruomenių ir bibliotekos iniciatyvų gerosios patirties sklaidą.   

Kolegos suomiai, pasidomėję Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos fondais, mūsų elektroniame kataloge atrado savo kraštiečio Tommi Kinnuneno kūrinius – romanus „Šviesa tavo akyse“ ir „Namas kryžkelėje“. Tommi Kinnunenas 1973 m. gimė Kuusamo mieste, šiuo metu gyvena Turku ir dirba suomių literatūros mokytoju. Minėtuose romanuose yra daug sąsajų su T. Kinnuneno šeimos gyvenimu Kuusame.

Subtiliai, jautriai ir įžvalgiai parašytame debiutiniame romane „Namas kryžkelėje“ autorius pasakoja apie sunkumus ieškant savo kelio konservatyvioje ir dažnai greitoje smerkti visuomenėje. Apie drąsą nesidėti tokiam, koks nesi, vien dėl to, kad to nori kiti.

Literatūros kritikė dr. J. Čerškutė apie T. Kinnuneno romaną: „Namas kryžkelėje“ – tai jautri ir skaudžiai atvira ekskursija po vienos šeimos namą, per jo viešas ir privačias, slaptingiausias erdves, su visais kambariais, užkaboriais, palėpėmis ir rūsiais, skryniose slepiamais „sekretais“ ir draudžiamą bei pavojingą meilę liudijančiais laiškais. Veikiausiai neatsitiktinai ir romano turinys ar veikiau skaitymo maršrutai pavadinti „Nukeliauti keliai“, kurie palydimi šeimos tapatybę koduojančiu imperatyvu „užsklęsk širdyje (nepaisyk, neparodyk, nereaguok).“ Atrodo, kad T.Kinnunenas sukūrė jautrią ir įtraukiančią širdies užsklandų ir gyvenimų akistatų istoriją, dar kartą patvirtinančią, kad mus visus tikruosius kuria gyvenimo kasdienybės blyksniai“.

Antroje autoriaus knygoje „Šviesa tavo akyse“ toliau nagrinėjamos svarbios žmogaus savasties temos: tolerancija, tarpusavio rūpestis, meilė, asmenybės vienatvė ir neišvengiamas žmonijos bendrumas. Literatūrologė M. Andrulytė apie T. Kinnuneno romaną „Šviesa tavo akyse“: „<…> organiški veikėjų paveikslai ir poetiškas stilius garantuoja skaitymo malonumą, o be dramatizmo papasakota dramatiška šeimos istorija intriguoja“.

Mielai kviečiame skaityti!

Rašytojo T. Kinnuneno nuotrauka iš https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000006609751.html

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

one + fifteen =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.