Stacy Hisle-Chaudri: „Džiugu, kai skaitytojai į knygų klubą atsiveda ir savo draugus”

 „Gerų knygų“ rubrikoje „Knygų klubai Lietuvoje ir užsienyje“ kalbamės su Jungtinių Amerikos Valstijų Misūrio valstijos Rėjaus apygardos viešosios bibliotekos direktore ir knygų klubo vadove Stacy Hisle-Chaudri.  

Rėjaus apygardos viešosios bibliotekos knygų klubas ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos angliškų pašnekesių klubas „Let’s Talk“ dalyvauja virtualiuose susitikimuose, kurių metu diskutuoja apie perskaitytus literatūros kūrinius. Ši klubų partnerystė 2024 m. birželio mėn. buvo pristatyta stendinių pranešimų sesijoje Amerikos bibliotekų asociacijos metinėje konferencijoje San Diege (JAV). Pranešimą „Global discussions about literature online“ parengė Rėjaus apygardos viešosios bibliotekos vadovė Stacy Hisle-Chaudri ir PAVB suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė Virginija Švedienė. 

„Knygų klubai Amerikos viešosiose bibliotekose išties populiarūs. Nemažai bibliotekų rengia klubų susitikimus gyvai ir virtualiai. Rėjaus apygardos viešojoje bibliotekoje labiausiai prigijo gyvų susitikimų formatas, nes dauguma klubo narių vertina būtent tokius susitikimus, o kai kurie skaitymo aistruoliai neturi gero interneto ryšio, kad galėtų kokybiškai dalyvauti nuotoliniuose susirikimuose.

Mūsų bibliotekoje knygų klubas veikia jau daugiau nei dešimt metų. Klube yra dešimt narių, visi jie vyresni nei keturiasdešimties. Pusė klubo veikloje dalyvaujančių skaitytojų yra pensininkai. Kalbant apie klubo narių profesijas, jos yra pačios įvairiausios – esami ir buvę mokytojai, farmacininkai, federalinės valdžios pareigūnai, fermeriai. Klubo nariai mėgsta ne tik skaityti knygas, bet ir keliauti, užsiimti rankdarbiais. Kai išsirenkame knygą, kurią skaitysime, jos egzempliorius skolinamės iš aplinkinių didesnių bibliotekų.

Klubas susitinka kartą į mėnesį. Knygas renkasi patys nariai – kartą ar porą kartų per metus. Mes sudarome knygų, kurių yra pakankamai egzempliorių, sąrašą ir žmonės patys išsirenka, kas jiems patinka. Paskutiniaisiais metais pastebėjau, jog klubas pamėgo žanrų įvairovę. Populiariausi yra detektyvai ir trileriai, mažiausiai populiari negrožinė literatūra.

Klubo nariai džiaugiasi vieni kitų draugija, o neretai ir susidraugauja. Kadangi gyvename nedideliame mieste, paprastai jau prieš ateidami į klubą jie būna vienas kitą matę, nors artimai ir nebendravę. Kai kurie žmonės klube taip susidraugauja, jog susitinka ne tik bibliotekoje. Džiugu, kai žmonės paskatina ir savo draugus ateiti į klubą.

Šiuo metu klube tik diskutuojame apie knygas, tačiau planuojame įkurti naują klubą, kurio veiklos apimtų susitikimus su autoriais, filmų peržiūras ir aptarimus, keliones po šalį ir nuotolinius susitikimus su knygų klubais iš kitų šalių. Šiuo metu veikiančio klubo nariai labai palaiko šias idėjas.

Kartais klubo dalyvių nuomonės dėl perskaitytos knygos išsiskiria, bet dažniausiai tai tik padeda jiems įsitraukti į gilesnę diskusiją. Neturime susikūrę jokių griežtų taisyklių, tiesiog diskutuodami siekiame nenukrypti nuo temos ir gerbti vieni kitus.

Jaukią ir draugišką klubo susitikimo atmosferą kuria patys skaitytojai ir diskusijos moderatorius. Paprastai apie knygas kalbamės prie kavos ar arbatos puodelio.

2024 m. pavasarį Rėjaus apygardos bibliotekos knygų klubas dalyvavo norvegų rašytojo Jo Nesbo apsakymų nuotoliniame aptarime su Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos angliškų pašnekesių klubu „Let‘s Talk“. Mūsų klubo nariai džiaugėsi šia patirtimi – jiems buvo įdomu susipažinti su lietuviais,  išgirsti kitų skaitytojų nuomonę, o nuotolinis susitikimas, pasak jų,  prilygo savotiškai kelionei į kitą šalį.

Šiuo metu mūsų klubas skaito Fredriko Backmano knygą „Gyveno kartą Uvė“.

Stacy Hisle-Chaudri kalbino Virginija Švedienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

17 − twelve =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.