Veikas Huovinenas „Laukymės išminčius“

Autorius – suomių novelistas, kurio kūryba pasižymi realizmu ir savitu humoru. Tai vienintelė šio autoriaus knyga, išversta į lietuvių kalbą. Iš viso jis yra parašęs 37 kūrinius.
Pagrindinis veikėjas yra Konsta Piulkianenas. Jis – vietinis kaimo gyventojas, išminčius, turintis savitą požiūrį į gamtą, pasaulį. Knygoje pasakojama, kaip jis praleidžia vasarą su dviem mokslininkais, kurie tiria vietinių apylinkių gamtą ir paukščius. Jis mano, kad gamtoje viskas suplanuota, viskas turi savo laiką ir vietą. Jam viskas įdomu, jis turi apie viską savo nuomonę.

Konsta nėra ragavęs daug mokslo, todėl dažnai jo požiūris į įvairius dalykus atrodo naivus. Man labai patiko, kaip jis samprotauja apie apsisaugojimą nuo „atomo“ – atominės bombos sprogimo. Vieną dieną po mišką vaikščiodamas Konsta įkrito į duobę ir taip rado urvą, kuriame galėtų apsisaugoti nuo „atomo“. Pasitaupęs pinigų, jis ketina nusipirkti maisto skardinėse, džiovintų bulvių. Vandens ketina semtis iš požeminės upės. Taip paprastai jis ruošiasi išspręsti globalinę problemą.

Be to, Konsta tikras pokštininkas. Išlenkęs taurelę jis pasijaučia esąs mokslų magistras ir imasi gydyti vietinį gyventoją. Štai jo receptas: tuščią butelį užkasti skruzdėlyne, kai iki pusės prilįs skruzdžių, užpilti jas verdančiu vandeniu ir nukošti. Pripjaustyti kiaulpienių, įpilti degtinės ir įdėti šaukštą deguto. Tai esą sunaikina lervas galvoje!
Tokių juokingų vietų begalės. Jeigu Jūs dar neskaitėt šios knygos, patariu perskaityti ją, nes tai labai įdomi knyga.

Vienas „Veikas Huovinenas „Laukymės išminčius““ įrašo komentaras

  1. Skaičiau ir aš kažkada. Patiko. Tokia, regis, apie nereikšmingus dalykus, bet vien Konstos portretas ko vertas! Nemėgstu ilgų veikėjų aprašymų, bet čia taip gražiai atskleista…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

four + 15 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.