Kviečiame keliauti su…istorija

Užmirštasis Egiptas, arba Grafo Mykolo Tiškevičiaus kelionės į Egiptą ir Nubiją dienoraštis (1861-1862) / Mykolas Tiškevičius. – Vilnius : Aidai, 2012. – 96 p.
Paneigsime mitus, kad lietuviai sėsli tauta. Pažintinės, piligriminės, verslo kelionės po Vakarų Europą ir tolimesnius, egzotiškus kraštus buvo gana įprastas dalykas jau ir anksčiau. Tai puikiai iliustruoja ir ši knyga, jau tapusi klasikiniu kelioninės literatūros pavyzdžiu. Mykolas Tiškevičius rimtai ruošėsi šiai kelionei į Egiptą, kaupė žinias apie šalį ir jos paminklus. 1861-19862 žiemą Egipte vykdė archeologinius kasinėjimus, bandė skaityti hieroglifų įrašus. Archeologinių kasinėjimų radinius bei gautas dovanų egiptietiškas senienas papildė dar ir pirkiniais. Grįžęs iš Egipto, sukauptą rinkinį padovanojo Luvrui, Vilniaus senienų muziejui bei giminaičiams.

Juozapo Jurgio Hilzeno 1752-1754 metų kelionės dienoraštis / Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas, Vilniaus universiteto biblioteka, Torunės M. Koperniko universiteto Istorijos ir archyvistikos institutas. – Vilnius : Vilniaus universitetas : Vilniaus universiteto leidykla, 2013. – 538 p.
J. J. Hilzenas buvo Livonijos didikas, vienas turtingiausios giminių atstovas. Valdė dvarus Baltarusijos, Latvijos, Lietuvos teritorijose.
J. J. Hilzenas dienoraštį pradėjo rašyti būdamas 16 metų, iš pradžių tai buvo daugiau kelionės užrašai, ataskaita sau ir mokytojui, o kartu ir tėvams, kur valgyta, kur nakvota, su kuo bendrauta. O keliavo siekdamas įsigyti mokslo žinių bei aukštuomenei tinkamo elgesio po visą Europą- pradedant Gdansku, Viena, ir baigiant Paryžiumi, Berlynu. Kelionė aprašyta pirmuoju asmeniu, paprastai ir neįmantriai, bet nuoširdžiai ir įtaigiai.

Ignotas Domeika : geologas, mineralogas, kalnų inžinierius / Vilniaus universitetas, Lietuvos Ignoto Domeikos draugija. – Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2017. – 725, [1] p.
Tai akademinis leidinys skirtas Ignoto Domeikos 215-osioms gimimo metinėms. Talentingas mineralogas, pedagogas, etnologas, mokslo visuomenės veikėjas. Šio įžymaus žmogaus gyvenimas buvo nepaprastai turiningas, spalvingas ir įdomus. Tai – lenkas, gimęs Didžiojoje Lietuvoje, vadinęs save lietuviu (litvinu), šlovingas baltarusių žemės sūnus, Čilės nacionalinis herojus.Jo asmenybė vienodai jungia Lietuvą, Prancūziją, Čilę, Baltarusiją, Lenkiją. Knyga skirta Ignotui Domeikai, jo gyvenimui, veiklai, aplinkai ir šeimai. Čia rasime ir biografijos bruožų, ir informacijos apie studijas Vilniaus universitete ar ilgus gyvenimo ir darbo metus Čilėje, paskaitysime prisiminimus iš kelionės į tėviškę 1884m. rugpjūčio mėn., ar pasivaikščiosime didžiojo mokslininko ekspedicijų Čilėje keliais.

Informacinių išteklių valdymo skyriaus
vyr. bibliotekininkė Morta Palionienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

9 − 3 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.