Olivera Krivošić: dažnai renkuosi mažai žinomų autorių knygas…

Tęsiame pažintį su užsienio šalių kolegomis bibliotekininkais. Apie skaitymą, mėgstamas knygas ir bibliotekų darbą COVID-19 pandemijos metu kalbamės su Serbijos Novi Sado miesto Matica Srpska nacionalinės bibliotekos Fondų formavimo ir mainų departamento vyr. bibliotekininke Olivera Krivošić

Olivera, kokia buvo jūsų vaikystės mylimiausia knyga? Ar kas nors jums skaitydavo, kai buvote maža?

Negalėčiau išskirti tik vienos knygos. Visada buvau „knygų vaikas“. Net privalomąją literatūrą mokykloje man patikdavo skaityti! Patiko mūsų rašytojai, pavyzdžiui Branko Ćopić. Kai buvau maža, man skaitydavo teta, bet kadangi ji buvo anglų kalbos mokytoja, tai dažniausiai būdavo iliustruotos knygos anglų kalba. Mano senelis kiekvieną penktadienį man pirkdavo vaikišką žurnaliuką „Politikin zabavnik”. Man jis taip patiko!

Ar yra tokia knyga, kuri pakeitė jūsų gyvenimą?

Negalėčiau pasakyti, kad kokia nors knyga pakeitė mano gyvenimą, tačiau kai kurios iš jų paliko man didžiulį įspūdį.

Kas jums svarbu pasirenkant knygą?

Visų pirma istorija, siužetas. Dažnai renkuosi skaityti mažai žinomų autorių knygas ir maloniai nustembu, kokios jos įdomios.

Kokias knygas labiausiai mėgstate skaityti?

Grožinę literatūrą. Knygas, kuriose yra istorijos elementų.

Ar žiūrite filmus pastatytus pagal knygas? Dauguma žmonių sako, kad knyga yra geresnė už filmą. Ar ir jūs taip manote?

Taip, esu žiūrėjusi filmų, serialų pastatytų pagal knygas. Nemanau, kad knyga yra geresnė už filmą. Tiesiog tai suvokimo reikalas. Aš vienaip įsivaizduoju knygos veikėją, o filmo režisierius mato jį kitokį. Na, o vaizduotė, be abejo, yra lakesnė, kai skaitai knygą.

Ar yra knygų, kurios populiarios, tačiau jums nepatinka?

Negalėčiau kalbėti apie populiarumą, aš retai seku knygų madas, tačiau neseniai pradėjau skaityti Mario Vargas Llosa knygą ir nebaigiau. Man tiesiog nepatiko knygos „dvasia“.

Kokie yra žinomiausi jūsų šalies rašytojai? Ar mėgstate skaityti jų knygas?

Yra daug žinomų Serbijos rašytojų (pirmiausia reikėtų paminėti 1961 m. Nobelio premijos laureatą Ivo Andrić), Miloš Crnjanski, Borislav Stanković, Danilo Kiš, Aleksandar Tišma, Isidora Sekulić, Borislav Pekić, Milorad Pavić… Visų šių autorių knygos yra puikios. Norėčiau paminėti keletą šiuolaikinių serbų rašytojų, kurie man patinka: Dobrica Ćosić, Zoran Živković, Dragan Velikić, Dejan Stojiljković.

Kokias knygas jūsų bibliotekos skaitytojai dažniausiai renkasi?

Mūsų biblioteka yra nacionalinė biblioteka vykdanti universiteto bibliotekos funkciją, tad mūsų lankytojai dažniausiai skaito profesinę literatūrą arba renkasi tam tikrus istorinius šaltinius, kurie reikalingi jų moksliniams darbams.

Pasaulinės COVID-19 pandemijos metu bibliotekos uždarytos ir lankytojų nepriima. Vis dėlto, kaip ir dauguma isntitucijų, bibliotekos nori likti kiek įmanoma pasiekiamos savo vartotojų. Kaip jūsų biblioteka palaiko ryšį su savo bendruomene? Ar teikiate kokias nors nuotolines paslaugas? 

Mūsų biblioteka turi savo interneto svetainę, Feisbuko paskyrą, kur kasdien skelbiama informacija įvairiomis temomis. Žinoma, turime elektroninį katalogą, kuriame mūsų skaitytojai gali ieškoti jiems reikalingų leidinių, susidaryti sąrašus ir palaukti geresnių laikų, kai vėl dirbsime įprastu režimu.

Dėkojame už pokalbį!

Linkiu visko paties geriausio Lietuvos kolegoms bibliotekininkams!

Interview with Olivera Krivosic in English

Nuotrauka iš O. Krivošić asmeninio archyvo
Kalbino V. Švedienė
virginija.svediene@pavb.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

seventeen + 20 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.