Heikki Lahnaoja: nekantrauju su jumis susipažinti artimiau!

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka plečia tarptautinio bendradarbiavimo tinklą ir nuolat ieško naujų partnerių užsienio bibliotekose. 2021 – ųjų pradžia buvo sėkminga užmegztų naujų partnerysčių atžvilgiu. Viena iš naujųjų mūsų partnerių – Pyhäjoki savivaldybės biblioteka Suomijoje. Tinklaraščio Geros knygos svečias – šios bibliotekos direktorius, poetas ir rašytojas Heikki Lahnaoja.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka ir Pyhäjoki savivaldybės biblioteka viena kitą surado NAPLE Sister Libraries (Europos viešųjų bibliotekų bendradarbiavimo) programoje. Lietuvos bibliotekininkams labai įdomu pažinti savo naujuosius partnerius – Suomijos biblioteką. Ar galėtumėte trumpai papasakoti apie jūsų pagrindines veiklas, paslaugas ir projektus?

Paprastai skoliname knygas ir kitus bibliotekoms žinomus leidinius, tačiau galbūt kiek neįprasta, jog mes skoliname ir paveikslus (tai reta praktika Suomijoje). Bibliotekos galerijoje rengiame įvairias parodas kiekvieną mėnesį. Organizuojame koncertus, teatro pasirodymus ir literatūrinius renginius (vienas įsimintiniausių renginių – „Jazz on the Beach Spin Off“ bibliotekos kieme po beržais). Įvairūs klubai, organizacijos, politinės partijos nuomojasi bibliotekos patalpas savo susitikimams. Glaudžiai bendradarbiaujame su vaikų darželiais ir mokyklomis. 2023 metų rudenį turėtų būti užbaigtas naujasis bibliotekos pastatas. Tai mus įpareigoja vykdyti dar daugiau įvairių veiklų.   

Visuomet įdomu sužinoti, kaip kitoms bibliotekoms sekasi vykdyti savo veiklas pandemijos metu. Kaip Pyhäjoki savivaldybės biblioteka prisitaikė prie neįprastų sąlygų ir kaip jūs pasiekiate savo skaitytojus šiandien?  

2020 – ųjų pavasarį mes turėjome būti užsidarę net pustrečio mėnesio! Tuo metu aš pradėjau YouTube transliacijų seriją, nes nebegalėjome bibliotekoje rengti skaitymų vaikams. Turime puikių e-bibliotekos paslaugų, todėl pandemijos metu ypač stengėmės šias paslaugas populiarinti.

Kokie, jūsų manymu, yra skaitymo privalumai?

Geri skaitymo įgūdžiai yra nepaprastai svarbūs! Kitaip mes labai rizikuojame tapti apgaulės aukomis dezinformacijos pasaulyje.

Ar kokia nors knyga yra pakeitusi jūsų gyvenimą?

Aš spėju, kad mano entuziazmas dėl Tove Jansson (garsiosios suomių ir švedų rašytojos, dailininkės,  sukūrusios daug istorijų apie Trolius Mumius) atvedė į pirmą mano pokalbį su tuomet būsima žmona!

Kokio žanro knygų niekada neskaitote? Kodėl?

Knygas apie karą skaitau labai retai, nes man tiesiog nepriimtina žiaurumo idėja.

Kokios knygos pasaulyje norėtume pagyventi?

Esu labai laimingas gyvendamas tame pasaulyje, kur ir gyvenu.

Kokie yra jūsų mėgstamiausi suomių autoriai arba suomių autorių knygos?  

Jau anksčiau paminėtoji Tove Jansson, kuri rašė ne tik istorijas apie Trolius Mumius, bet ir puikias grožinės literatūros knygas suaugusiesiems. Man taip pat labai patinka Joel Haahtela, kuris dažnai vadinamas suomių Patricku Modiano. Turime puikių poetų, tokių kaip Pentti Saarikoski ir Sirkka Turkka. Ir, žinoma, turime puikiai rašančių vaikams autorių. 

Kokios knygos jums pirmiausiai ateitų į galvą, jei prašytume paminėti tris mėgstamiausias?

Samuelio Becketto „Mercier ir Camier“, Timothy Findlio „Melagių pasakojimas“ ir Patricko Modiano „Liūdnoji vila“.  Jei klaustumėte rytoj, išvardinčiau kitas knygas.

Knygų pasaulyje esate labai įvairiapusiška asmenybė – ne tik dirbate bibliotekoje, ne tik skaitote knygas vaikams (YouTube kanale galima rasti šių skaitymų įrašus), bet taip pat rašote eilėraščius ir mini romanus. Jūsų mini romanas pavadinimu „Raahe 1852 –1856“ buvo išlesitas 2020 m. gruodį. Jame susipina magiškojo realizmo ir istorinio romano elementai. Ar tai žanras, kurį mieliausiai renkatės kaip rašytojas? Kas jus įkvėpė parašyti būtent šią knygą?

 Man patinka istorija, bet spėčiau, kad veikiau jau rašiau detektyvą. Šią Raahe knygą turėjau parašyti, nes mano vaizduotėje gyveno pagrindinis jos herojus, besislepiantis po stalu.

Be mini romanų jūs taip pat rašote eiles bei knygas vaikams. Ar yra kažkas ar kas nors, ką laikytumėte savo pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu? Beverly Cleary, amerikiečių rašytoja, knygų vaikams ir jaunimo autorė, yra pasakiusi: „Jei lentynoje nėra knygos, kurios tu ieškai, parašyk ją“. Galbūt mums išties trūksta patrauklių knygų vaikams, įdomių istorinių romanų ar geros poezijos?  

Taip, tiesa, jog rašau knygas, kurias norėčiaus skaityti. Bet ne todėl, kad jų trūksta! Esu parašęs tris poezijos knygas ir mini romaną. Mano pirmoji knyga vaikams pasirodys jau pavasarį.

Nuoširdus ačiū jums už pasidalintas mintis. Mes tikimės, jog mūsų bibliotekos sėkmingai bendradarbiaus. Galbūt norėtumėte ko nors palinkėti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos skaitytojams ir bibliotekininkams?

Nekantrauju su jumis susipažinti artimiau! Skaitykime knygas!

Interview in English

Nuotrauka iš H. Lahnaoja asmeninio archyvo
Kalbino V. Švedienė
virginija.svediene@pavb.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five × five =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.