Bitės knygų klubas skaito. Olga Tokarczuk. Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus

 Balandžio 12 d. Bitės knygų klubas susirinko aptarti vienos ryškiausių šių laikų lenkų rašytojos, 2018 m. Nobelio literatūros premijos laureatės Olgos Tokarczuk romaną „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus”. Knygos vertėjas Vyturys Jarutis, vieno interviu metu paklaustas, ką mano apie Olgos Tokarczuk kūrybą, pasakė, jog tai yra tarsi narkotikas. Kaip ten bebūtų, ši maištaujančios intelektualės, įvairių demokratinių kampanijų dalyvės, pasaulio gelbėtojos, aktyvistės, kovotojos už gyvūnų teises ir ekologiją knyga klubo narių tarpe tikrai nepaliko abejingų. Pasak klubo narės Ritos, nors knygoje ją ir ne viskas įtikino, jai labai norėjosi išgirsti kitų knygą perskaičiusiųjų nuomonę.

Visi diskusijoje dalyvavusieji knygų klubo nariai pripažino, jog buvo maloniai nustebinti itin gražios rašytojos kalbos (čia, be abejo, yra ir didelis vertėjo nuopelnas). Zenonai įsiminė labai gražus žmogaus palyginimas su gėle. Edita prisipažino knygą skaitydama daug juokusis ir netgi pasižymėjusi tokius šmaikščius posakius kaip „testosteroninis autizmas”, kurį knygos autorė naudoja vyrų vidurinio amžiaus krizės apibūdinimui.

Diskusijos metu jos dalyviai svarstė, kokiam literatūros žanrui būtų galima priskirti šį romaną. Klubo moderatorė dr. Jūratė Baltušnikienė pažymėjo, jog tai nėra klasikinis detektyvas (nors pradžioje gali taip atrodyti). Įvairių literatūros kritikų šis kūrinys yra pavadintas ir ekologiniu trileriu, ir egzotišku detektyvu, nors, ko gero, įsprausti į griežtus vieno žanro rėmus šio romano nepavyktų ir galbūt tai yra vienas iš faktorių, kodėl ši knyga patraukia mūsų dėmesį.

Knygoje keliama daugybė svarbių idėjų, paliečiama daug aktualių temų: nuo hipsteriškos laisvamanybės iki ekofeminizmo. Klubo narės Skaistės nuomone, romane itin ryški žmonių vienišumo tema. Pamąstymuose, lyriniuose nukrypimuose atsiskleidžia pačios knygos autorės požiūris į pasaulį. Galbūt netikėtai vienos šalia kitų atsiduria tokios temos kaip ekologija ir astrologija. Klubo moderatorei Jūratei paklausus, ar įtikino astrologijos tema, diskusijos dalyvių nuomonės išsiskyrė – vieni sakė, jog ši tema buvo vienas įdomesnių dalykų knygoje ir dėl to pagrindinė veikėja buvo netgi patrauklesnė; kitiems astrologijos tema trukdė ir neatrodė įtikinama.

Šiek tiek aštrokas romano pavadinimas, kuriuo tapo anglų poeto Williamo Blake’o žodžiai, taip pat sukėlė diskusijas. Pati autorė viename pokalbių pripažino, kad savo knygą ji galėtų pavadinti apokaliptine: „išprotėjusio poeto” vizija turėtų perspėti – atmink, kad gamta tau atkeršys ir tavo kaulai kada nors atsidurs tame pragare, kurį pats sukūrei.

Pasak amerikiečių rašytojos Annie Proulx, Tokarczuk romanas – linksmas, vaizdingas, pavojingas ir verčiantis sunerimti. Jame keliama rūsčių klausimų apie žmogaus elgesį. O literatūrologė Jūratė Čerškutė sako, jog tai istorija apie atkaklią kovą, nepaisant amžino nesusikalbėjimo, už savo vizijas ir tikėjimą, pasakojimas apie tai, kad „viskas, ko išmoksta pasaulis, nueina veltui, kad esame nepajėgūs mokytis iš istorijos“, nes visi dabartyje kuriantys istoriją tam tikra prasme yra jos pirmakarčiai, net ir tada, kai stoja į gyvenimą su visais laikysenų, elgsenų ir mąstymo paveldėjimais.

Skaitykite šią knygą! Neabejotinai čia rasite ir lengvo pašmaikštavimo, ir svarbių nūdienai temų.

Kviečiame ir jus jungtis prie Bitės knygų klubo, skaityti įdomias, praturtinančias knygas bei jas kartu aptarti klubo susitikimuose, kurie vyksta kiekvieno mėnesio antrąjį antradienį.  Artimiausiame Bitės knygų klubo susitikime, kuris įvyks gegužės 10 d., skaitymo entuziastai aptars apie Lietuvos dailininką ir kompozitorių Mikalojų Konstantiną Čiurlionį perskaitytas knygas – atsiminimus, laiškus, kitokią dokumentinę literatūrą.

Parengė Virginija Švedienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

nineteen − 8 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.