Bitės knygų klubas pradėjo savo septintąjį sezoną

Rugsėjo 13 d. Bitės knygų klubo nariai pirmąkart susitiko naujajame, jau septintajame, sezone. Trys mėnesiai prabėgo be gyvų susitikimų, tačiau vasaros metu skaitymo entuziastų bendravimas nenutrūko – naujienomis apie skaitomas knygas, rekomendacijomis jie dalijosi socialiniuose tinkluose sukurtoje klubo grupėje.

Birželio mėnesį vykusio susitikimo metu Bitės knygų klubas nusprendė, jog vasaros skaitiniams rinksis Gabrielės Petkevičaitės-Bitės kūrinius. Artėjant naujojo sezono pradžiai, nutarta skaityti rašytojos „Karo meto dienoraštį”.

Pirmąjį po vasaros atostogų Bitės knygų klubo susitikimą labai įdomiomis įžvalgomis apie G. Petkevičaitę-Bitę praturtino bibliotekininkė Albina Saladūnaitė. „Labiau pasišventusios ir atsidavusios G. Petkevičaitės-Bitės idėjų skleidėjos ir puoselėtojos nė negalėčiau įsivaizduoti. Buvo labai įdomu klausytis bibliotekininkės pasakojimo apie visapusišką Gabrielės asmenybę, jos kūrybą ir gyvenimą”, sako Bitės knygų klubo vadovė dr. Jūratė Baltušnikienė.

„Karo meto dienoraštis” – tai Pirmojo pasaulinio karo liudijimas. Knygoje pateikiama ne vien tik karo įvykių kronika. Didžiausia vertybė – autorės gyvenimo nuostatos: tautinė savimonė, atsakomybė už save ir kitus, turtinga, dosni dvasia, tvirta valia, dora, optimistinė pasaulėžiūra, verčianti dirbti kilnų darbą be luomų, tautybių skirtumų, humanizmas, visuomenės švietimas, pilietiškumas.

Klubo vadovė Jūratė apie G. Petkevičaitės- Bitės „Karo meto dienoraščio“ I tomą: „Neįtikėtina, kad 1914-1915 metais parašytas tekstas gali būti toks aktualus ir šiandien. Absoliučiai pasitvirtino posakis: „Skaitydamas praeitį, skaitai dabartį”.

Klubo nariai ir toliau domisi G. Petkevičaitės-Bitės kūryba ir asmenybe. Spalio 9 d. klubas vyks į pažintinę išvyką, kurios metu aplankys Puziniškį ir Joniškėlį.

—————————————————————————————————————————————————————————————–

Apie klubą:

Bitės knygų klubo susitikimų metu skaitymo aistruoliai dalijasi potyriais ir įžvalgomis apie perskaitytas knygas, aptaria pripažintus, kritikų įvertintus kūrinius, kuriuos išsirenka patys. Susitikimus vedanti energingoji dr. Jūratė Baltušnikienė sako, kad Bitės knygų klubas – puiki bendrystės erdvė, kurioje įvyksta tikrasis literatūros stebuklas. Čia susirenka skirtingo amžiaus ir skirtingų patirčių skaitytojai, kurie diskusijų metu dalinasi įvairiausiomis perskaityto kūrinio interpretacijomis, o tai dar labiau leidžia išjausti knygą, pamatyti tai, ko galbūt pačiam skaitant tekstą nepavyko įžvelgti. Knygų klube žmonės stabteli, labiau įsiklauso vieni į kitus, giliau apmąsto, reflektuoja perskaitytus tekstus. Pasak Jūratės, tai netgi savotiška terapinė veikla, atokvėpio salelė skubančiame, nervingame pasaulyje.

Klubą nuo pat pirmojo susitikimo lankanti Rita teigia, jog jai labai patinka čia kuriama atmosfera, kad diskutuodami klubo nariai remiasi asmenine patirtimi, o šaunios vadovės Jūratės dėka diskusijose paliečiami platūs kultūriniai kontekstai.

Klubo narei Laimai labai svarbu, jog čia ji jaučia ne tik sielos atgaivą, bet ir gauna naujų, vertų perskaityti knygų rekomendacijas. Laimai antrina Gintarė, Regina bei Aldona, kurios sako visada labai laukiančios naujo klubo susitikimo, nes tai yra vieta, kur diskutuojant apie perskaitytas knygas ir atrandant sąsajų su asmenine patirtimi, laikas prabėga nepastebimai ir be galo smagiai.

Bitės knygų klubas ieško veiklų įvairovės. Susitikimai vyksta nebūtinai tik bibliotekos erdvėse: maloniam perskaityto kūrinio aptarimui pasirenkamos jaukios kavinės, o jei esama perskaityto kūrinio pastatymo,  apsilankoma teatre. Klubo nariai yra vykę į Vilnių, kur aplankė romane „Silva Rerum“ aprašytas vietas. Bitės knygų klubo susitikimų metu vyksta susitikimai su įdomiais žmonėmis, klubo nariai lankosi edukacinėse programose.

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Klubo susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį. Skaitymo entuziastai susitinka Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Menų skaitykloje (III a.) 17.15 val. Ateikite, net jei nesate perskaitę klubo pasirinktos knygos. Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu klubai@pavb.lt

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks spalio 11 d. Klubo nariai šiuo metu skaito Marianne Fredriksson romaną „Simonas ir ąžuolai”.

Virginijos Švedienės nuotrauka ir informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

9 + 17 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.