Bitės knygų klubas skaito. Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Leopardas

Kovo 14 d. Bitės knygų klubas aptarė romaną „Leopardas“.  Knygos autorius – aristokratas, kunigaikštis G. Tomasi di Lampedusa (1896 – 1957), rafinuotos kultūros žmogus, vienos iš kilmingiausių ir seniausių Sicilijos giminių palikuonis. Šią knygą jis rašė sau ir nė neketino spausdinti. Tai padarė jo giminaičiai ir draugai, radę rankraštį tarp kitų jo popierių. Vos pasirodžiusi, knyga užkariavo skaitytojų simpatijas.Bitės knygų klubo vadovės dr. Jūratės Baltušnikienės atsiliepimas apie knygą:

“Sicilija yra raktas į Italiją, o romanas “Leopardas” yra raktas į Siciliją.” (“The New York Times” žurnalistas Rachel Donadio).

Dėl šios knygos nuolat svaigsta K. Sabaliauskaitė, apie ją kalbinama užsimena D. Kalinauskaitė, dar ir T. Vaiseta pamini literatūrinėje radijo laidoje “Pirmas sakinys”. Ar bereikia geresnių rekomendacijų?

1860-ieji Sicilijoje. Sukilimas su Garibaldžiu priešakyje, Burbonų eros pabaiga, Italijos suvienijimas.

Skaudžiai politinio režimo kaitą ir aristokratų luomo griūtį išgyvena Salinų šeima.

“Aš esu senojo luomo atstovas, neišvengiamai susijęs su Burbonais. Aš priklausau nelaimingai kartai, atsidūrusiai tarp dviejų epochų ir nepritampančiai nė prie vienos iš jų.”

Tai pagrindinio romano veikėjo – kunigaikščio Fabricijaus žodžiai. Išgyvendamas dramatiškus istorinius įvykius jis pavargusiu ir nusivylusio žmogaus žvilgsniu seka politinius įvykius ir suvokia, kad jo epocha praeina, o kartu jo šeima netenka įtakos ir reikšmės visuomeniniame gyvenime. Tas iki kaulų smegenų apninkantis praradimo liūdesys…

Romane atskleistas XIX a. Sicilijos sodrus, dramatiškas ir daugialypis veidas. Visa tai nepaprastai gerai suskambėjo. Gal dėl to, kad kišenėje yra lėktuvo bilietai į Siciliją?

Beje…
“Jei dar yra skaitytojas, neskaitęs šios knygos, jam galima pavydėti atradimo džiaugsmo; skaitytojas be “Leopardo” išvykęs į kelionę po Siciliją, turėtų gailėtis praleistos progos.” (Werner Fuld)

Ne mažesnio dėmesio verta ir 1963 m. pasirodžiusi romano ekranizacija, kurią režisavo legendinis režisierius Luchino Visconti. Filme pirmais smuikais groja tokios žvaigždės kaip Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale. Mmmmm, medus akims”.

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks balandžio 4 d. Klubo nariai aptarimui pasirinko britų rašytojo Mark Haddon romaną “Tas keistas nutikimas šuniui naktį”.

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Klubo susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį. Skaitymo entuziastai susitinka Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Menų skaitykloje (III a.) 17.15 val. Ateikite, net jei nesate perskaitę klubo pasirinktos knygos. Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt  

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

thirteen − eleven =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.