Oksana Zabuzhko. Užmirštų „sekretų“ muziejus

Ši knyga – tai šeimos saga, pasakojanti kelių kartų istoriją, kurios fone vaizduojami trys svarbūs Ukrainos istorijos laikotarpiai: Antrasis pasaulinis karas, praeito amžiaus 7-asis dešimtmetis ir XXI a. pradžia. Pasakojamos istorijos, kurioje susipina meilė, aistra, draugystė, centre – trys moterys, kurias sieja pamažu į paviršių kylančios praeities paslaptys. Garsi televizijos žurnalistė Daryna atsitiktinai randa seną Ukrainos sukilėlių armijos kovotojos Olenos Dovhan nuotrauką. Oleną 1947 metais nužudė Stalino agentai. Daryna, suintriguota šios istorijos, imasi kurti dokumentinį filmą apie Olenos gyvenimą. Siekdama atskleisti tiesą,  ji atveria duris į praeitį, nė nenumanydama, kaip tai pakeis jos pačios likimą. Tuo metu avarijoje žūva geriausia Darynos draugė dailininkė Vlada. Žurnalistė įsitikinusi, kad tai ne nelaimingas atsitikimas, o korumpuotų politinių jėgų kerštas. Daryna beatodairiškai siekia atskleisti šias slogias paslaptis.

Romaną „Užmirštų „sekretų“ muziejus“ Šveicarijos laikraštis Tages Anzeiger 2019 m. įtraukė į geriausių XXI a. pasaulio romanų dvidešimtuką. Romanas tituluotas Ukrainos 2010 m. knyga, apdovanotas Vidurio Europos literatūros premija Angelus (2013), Nacionaline T. Ševčenkos premija (2019) ir daugeliu kitų.

Skaitytojų nuomone, ši knyga tuo pat metu yra ir politinė, psichologinė bei istorinė studija, ir išdavystės anatomija; skvarbus ne tik Ukrainos istorijos ir dabarties, bet ir platesnių dalykų: gyvenimo, mirties, meilės – didžiųjų būties klausimų, apmąstymas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

1 + sixteen =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.