Bibliotekininkė Edita: „Nepavydžiu tiems, kas neskaito“ 

Rubrikoje  Arčiausiai knygų“ kalbiname Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų kolegas. Šiandien savo mintimis dalijasi Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vyriausioji vadybininkė Edita Jareckaitė.

 Labai ilgai galvojau, kokia knyga man yra palikusi giliausią įspūdį, tačiau manau, kad tokios knygos neturiu. Visos knygos, kurias esu skaičiusi palieka vienokį ar kitokį įspūdį. Būna, knyga taip įtraukia, kad nerandu ramybės, kol jos neperskaitau. Po to dar ilgas savaites apie ją galvoju. Bet tuomet atsiranda nauja knyga ir taip viskas iš pradžių. Ko gero, arba dar neatradau savo knygos, arba kaip tik, visos knygos, kurias skaičiau kažkuo yra įsimintinos, tad negalėčiau vienos išskirti.

Neturiu tokio autoriaus, kurio visos knygos patiktų. Nors skaitau daug įvairių žanrų kūrinių, mano mėgstamiausios – istorinės, fantastikos, mokslinės fantastikos, siaubo knygos. Iš mėgstamiausių autorių galėčiau paminėti H. P. Lovecraft, J. R. R. Tolkien, A. C. Clarke, D. Adams, N. Gaiman, J. L. Armentrout, Sarah J. Maas.

Knygose, kurias renkuosi, man svarbiausia, kad jos pasakotų įdomią, įtraukiančią istoriją, sukeltų emociją, lavintų vaizduotę. Vaikystėje be galo mėgau pasakas, užaugau su Hariu Poteriu, o dabar skaitau įvairias trumpas ar ilgas istorijas apie pasakiškus pasaulius.

Per atostogas renkuosi tų žanrų knygas, kurias paprastai mėgstu. Galbūt kartais, kai galvoje šimtai minčių,  traukia lengvesnės knygos. Tuomet norisi knygose pasislėpti nuo realybės.

Kiek mačiau, šių metų skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“ užduotys man asmeniškai be galo tinka ir patinka. Tad, bent jau šią vasarą, mane rasite ten, knygų puslapiuose.

Neįsivaizduoju, ar kada nuspręsčiau pati rašyti knygą. Esu gan reikli knygoms, kurias skaitau, tad nemanau, kad kada išdrįsčiau pabandyti. Jeigu jau taip nutiktų, galbūt pradėčiau nuo trumpų istorijų. Gal tai galėtų virsti knyga vaikams, kas žino…

Be galo mėgstu knygas. Jas kaupiu. Man patinka įsigyti kažkokias kitokias knygas, jas kaupti kaip kokią kolekciją. Tai gali būti specialūs rinkiniai, specialūs leidimai, ar net visiems žinoma knyga, bet su įmantriais viršeliais. Mano bibliotekoje yra nemažai mokslinių knygų apie istoriją, žinoma, turiu ir savo pamėgtų autorių knygų, įvairių knygų rinkinių. Didžioji dalis knygų yra anglų kalba, kadangi tie žanrai, kuriuos skaitau, labiau populiarūs užsienyje.  

Neskaitantis žmogus vienareikšmiškai daug praranda. Mes, skaitantieji, gyvename tūkstantyje skirtingų pasaulių, gyvename tūkstantį skirtingų gyvenimų, tuo tarpu neskaitantys gyvena tik vieną. Tai turėtų būti gan nuobodu, tad tikrai nepavydžiu tiems, kas neskaito.

Editos J. mintis užrašė Virginija Švedienė
Nuotrauka iš asmeninio Editos J. archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

seventeen + 12 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.