Detektyvų mėgėjų klubas skaito. Karen Swan. Kalėdų šviesos

Vokiečių rašytoja Charlotte Link gerai pažįstama Lietuvos skaitytojams. Ne vienas yra skaitęs šios autorės psichologinius trilerius, šeimos sagas, istorinius romanus. Lapkričio 28 d. susitikę Detektyvų mėgėjų klubo nariai kalbėjosi apie Ch. Link romaną „Lapių slėnis“.

Pasak diskusijoje dalyvavusių klubo narių, ši knyga paskatino susimąstyti apie tai, kad labai dažnai mes visai nepažįstame šalia mūsų esančių žmonių; apie tai, kad neretai nežinome, kaip pasisuks mūsų likimas. Klubo nariams padarė įspūdį knygos autorės gebėjimas giliai pažvelgti į priežastis, nuvedančias link tokių kraštutinumų kaip nusikaltimas.

Gyvos diskusijos metu bandyta atsakyti į klausimus – ar įmanoma nutildyti savo sąžinę; kur veda nenoras ar nemokėjimas prisiimti atsakomybę už savo poelgius; ar viską galime suskirstyti tik į juoda ir balta, nepalikdami vietos jokiems pustoniams ir atspalviams; ar mes patys pakankamai gerai pažįstame savo sielą?

Knyga įtraukia ne tik dėl meistriškai pinamo, galima sakyti, kinematografiško siužeto, kuriame svarbesnis net ne kriminalinis, o greičiau moralinis aspektas.  Įdomūs, ryškūs, įvairialypiai veikėjų paveikslai sukelia nevienareikšmiškus jausmus, banaliai jų neskirstant į teigiamus ir neigiamus. Nusikaltimas – tai kraštutinumas, kuris nutinka ir šioje istorijoje, tačiau autorė lyg tyčia jau pradžioje atskleidžia, kas jį įvykdė, nes jai šiuo atveju svarbiau pažvelgti į žmogaus sielos gelmes, kur susipina kaltė, baimė, viltis pasikeisti ir tuo pačiu suvokimas, jog tai neįmanoma.

Kitas Detektyvų mėgėjų klubas vyks gruodžio 28 d. 17.15 val. Menų skaitykloje. Gruodžio mėnesio skaitiniams klubas pasirinko ne detektyvą, o įtempto siužeto anglų autorės Karen Swan romaną „Kalėdų šviesos“.

Kviečiame visus besidominčius detektyvinio žanro literatūra jungtis į šį klubą, diskutuoti apie perskaitytas knygas, aptarti detektyvinių romanų ekranizacijas ar teatro pastatymus, o ateityje galbūt netgi spręsti detektyvinius galvosūkius, dalyvauti protmūšiuose ar dalyvauti edukacinėje išvykoje, praskleidžiant laiko skraistę bei sugretinant praeitį ir dabartį.

Daugiau informacijos suteiks klubo moderatorė Virginija el. paštu virginija.svediene@pavb.lt, tel. +37061066760.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

one × 3 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.