Ayn Rand. Šaltinis

Lietuvoje Ayn Rand, vienos garsiausių JAV rašytojų, filosofės, scenaristės, dramaturgės „Šaltinis“ pirmą kartą buvo pristatytas 2014 m. Vilniaus tarptautiniame teatro festivalyje „Sirenos“. Belgų kilmės režisieriaus Ivo van Hove spektaklis bestselerio motyvais Lietuvoje susilaukė ypač daug teigiamų vertinimų, o 2020 m. lietuvių kalba pasirodė ir pats romanas, dvejus metus verstas rašytojo ir vertėjo Mariaus Buroko.

Hovardas Rorkas, išmestas iš prestižinio architektūros universiteto už „modernistinius“ architektūrinius polinkius ir nepaklusimą pripažintų senovės stilių nustatytoms normoms, nerandantis darbo, nes nesileidžia į kompromisus dėl savo kūrybinių principų, susiduriantis su architektūros kritikų, kolegų ir visuomenės opozicija, priverstas dirbti granito skaldykloje, vis dėlto nepraranda bekompromisio principingumo. Hovardo Rorko santykis su savimi ir jį supančiais žmonėmis atskleidžia ištikimybės sau kainą ir pabrėžia amžiną kovą tarp individo ir visuomenės.

Iš Rusijos 1926 m. emigravusi rašytoja Ayn Rand (1905–1982, Alisa Rozenbaum) išgarsėjo parašiusi romanus „Šaltinis“ (The Fountainhead) ir „Atlantas atsitiesė“ (Atlas Shrugged), kuriuose išdėstė savo filosofinę objektyvizmo sampratą. Ayn Rand kūryba, padariusi didelę įtaką 20 a. Vakarų žmogaus mąstymui, Lietuvoje iki šiol žinoma tik nedaugeliui.

Skaitytojų atsiliepimai apie knygą „Šaltinis“:

Asta: „Klasikos perlas. Patyriau patį tikriausią skaitymo malonumą. Ypač patiko dialogai. Džiaugiuosi atradusi šią knygą ir rekomenduoju visiems, kas vertina subtilų, intelektualų romaną.

Jadvyga: „Puiki knyga. Bet ne pramogai. Verčianti susimąstyti. Netiks tradiciškai mąstantiems –  jie bus šokiruoti. Įtraukianti, nes personažai maksimaliai išgryninti. Sakyčiau, tai pasaulėžiūrinė knyga“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

one × 5 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.