Profesijos ir knygos. Investicinių projektų vyr. specialistė Gintarė: „Savo knygą pavadinčiau „Serpantinais tikslo link“

Tęsiame pokalbių ciklą „Profesijos ir knygos“. Kiekvienas mūsų, pasirinkdamas gyvenimo užsiėmimą, tarsi pasirenkame pasaulio matymo ir jo pajautimo prizmę. Kalbindami įvairių profesijų atstovus, norime sužinoti, kiek svarbios mūsų pašnekovams, pasirenkant veiklos sritį, buvo knygos ir kokį vaidmenį jos vaidina jų gyvenime šiandien.

Šį kartą mūsų pašnekovė – investicinių projektų vyr. specialistė Gintarė. 

Gintare, kaip pasirinkote studijas, kurios jus atvedė ten, kur šiandiena esate? Ar tai buvo jūsų svajonė, tikslas, ar atsitiktinumas, o galbūt taip susiklostė aplinkybės?

Paskutiniaisiais mokyklos metais dar nebuvau apsisprendusi dėl specialybės pasirinkimo. Manau, tuomet didelę įtaką dėl profesinio kelio pasirinkimo padarė tai, kad mama buvo valstybės tarnautoja, kuri visada mane skatino tobulėti, siekti, daryti. Nors niekada nejaučiau tėvų spaudimo dėl specialybės pasirinkimo, galėjau rinktis ir iš kitų sričių, tačiau pildydama prašymą priimti į studijas universitete, prioritetą teikiau būtent viešajam administravimui. Pirmaisiais bakalauro studijų metais susidomėjau Europos politinėmis aktualijomis, todėl po jų stojau į Europos politikos magistrantūros studijas. Universitete atsivėrė galimybės išbandyti save dirbant su Europos sąjungos finansiniais instrumentais, tobulintis įvairiuose mokymuose ir stažuotėse šia tema. Tuomet darbo ypatybės ir turinys man tiko, buvo įdomu dinamiškos veiklos, traukė tarptautinio bendradarbiavimo galimybės. Po studijų išbandžiau save įvairiose viešojo administravimo srityse, kurios leido į darbą su projektais pažvelgti plačiau. Noras tobulėti, panaudoti savo profesines žinias, gilintis į technines detales bei įgalinti savo gebėjimus planuoti, koordinuoti paskatino pasirinkti darbą su tarptautiniais projektais. Tiek rinkdamasi specialybę, tiek tolimesnį profesinį kelią negalvojau, kur tai mane nuves, todėl dabar, įvertindama visą nueitą kelią, džiaugiuosi savo pasirinkimais, kurių dėka šiuo metu esu ten, kur ir turiu būti.

Ar vaikystėje, paauglystėje mėgote skaityti? Ar skaitytos knygos skatino susimąstyti, kuo norėtumėte tapti ateityje?

Augau nedideliame Lietuvos mieste, kur turėjau galimybę beveik kasdien lankytis bibliotekoje, kadangi ji buvo, galima sakyti, tame pačiame kieme. Kiek save pamenu, knyga buvo neatsiejama mano gyvenimo pakeleivė. Labiausiai mėgau įvairias pasakas, kurios skatino fantazuoti, pažinti gyvenimą ir save. Skaitytos knygos vaikystėje ir vėlesniame amžiuje neabejotinai išugdė mano smalsumą, kūrybiškumą, vaizduotę, toleranciją aplinkai bei kitus įgūdžius, kurie yra neatsiejami nuo mano kasdieninės veiklos.

Be abejonės esate perskaičiusi daug dalykinės literatūros. Sakykite, o grožinė literatūra jums yra kada nors padėjusi jūsų darbe? Galbūt ji įkvepia mąstyti, kurti? O gal net padeda priimti sprendimus?

Žinoma. Manau, grožinė literatūra ugdo empatijos jausmą, kuris leidžia lengviau pažinti ir suprasti kito žmogaus jausmus ir požiūrį, taip pat šioje literatūroje gausu naujų žodžių, kurių dėka ugdosi iškalba, na o drąsūs, ryžtingi herojai ir mane pačią motyvuoja siekti užsibrėžtų tikslų. Grožinės literatūros knygose apstu vaizdingų aprašymų, skiriama daug dėmesio detalėms, o tai lavina vaizduotę ir ugdo kūrybiškumą. O juk projekto rengimo procese kūrybiškumas ir vaizduotė yra labai svarbūs elementai. Pirmas svarbiausias žingsnis imantis projekto yra idėja, kuriai sugeneruoti reikia didelio kūrybiškumo ir dėmesio detalėms. Grožinės literatūros knygos leidžia pažinti aprašomas vietas, kultūrinį ir istorinį kitų šalių paveldą, todėl darbe man lengviau bendrauti ir bendradarbiauti su kitų šalių tarptautinių projektų partneriais. Jaučiu, jog man lengviau pavyksta suprasti kultūrinius skirtumus, bendravimo ypatumus, ir, žinoma, tiesiog palaikyti bendrus neformalius pokalbius.

Daugumai žmonių svarbu išsiugdyti tam tikras savybes, kurių reikalauja jų profesija. Kokias savybes jūsų darbą atliekančiam žmogui laikytumėte svarbiausiomis? Ar jūsų kaip profesijos atstovės formavimuisi turėjo ir turi įtakos knygose atrandama išmintis?

Manau, šiame darbe svarbu kritinis mąstymas, problemų sprendimas, lankstumas, bendravimo praktika bei motyvacija. Dirbant su tarptautiniais projektais, neabejotinai reikalingi laiko planavimo ir prioritetų  nustatymo įgūdžiai. Įvairios literatūros skaitymas formuoja mano tiek asmenines, tiek darbines savybes bei lavina minėtus įgūdžius.

 Jūsų darbe, ko gero, netrūksta streso – dirbant su projektais, visuomet yra terminai, kurių privaloma laikytis. Ar skaitymas padeda atsipalaiduoti? Ar skaitote ir kokias knygas dažniausiai skaitote, kai jaučiate, kad darbas jau, švelniai tariant, „įvarė į kampą“?

Skaitymas man yra viena iš meditacijos formų, kai užklumpa stresas, tačiau dažniausiai skaitymą renkuosi sistemingai, nepriklausomai nuo patiriamo streso ar kitų veiksnių, kaip vieną iš poilsio formų. Tuo metu mėgstu skaityti knygas apie keliones, gastronomiją, taip pat biografines ir autobiografines knygas.

Gintare, ar sutiktumėt, jog kiekvienoje profesijoje galima patirti nuotykį? Kas jūsų profesijoje yra tas nuotykio elementas ir, jei apie tai rašytumėt knygą, kaip ją pavadintumėte?

Šios profesijos pagrindinis nuotykio elementas yra tai, kad darbas su projektais yra nenuspėjamas. Tai skatina nuolat tobulėti ir būti pasiruošus viskam, kas gali ir negali nutikti. Projekto įgyvendinimas – tai procesas, kai mažais žingsniais sieki didelio rezultato, tačiau to proceso kelias painus, vingiuotas, bet kartu ir žavus, atveriantis naujus horizontus, todėl jei kada apie tai rašyčiau knygą, ją pavadinčiau „Serpantinais tikslo link“.

Ačiū už įdomų pokalbį!

Nuotrauka iš asmeninio Gintarės K. archyvo
Kalbino Virginija Švedienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

two × 3 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.