Antanas Šileika. Nebaigti reikalai

1959-ieji metai. Į sovietų Lietuvą iš tremties grįžta Martynas Averka. Jis beveik dešimtį metų praleido Gulage, į kurį pateko už bendradarbiavimą su partizanais. Būdamas keturiolikos jis susipažino su miestiečiu mokytoju poetu Kostu. Bet netruko paaiškėti, kad mokytojas buvo pasiųstas ne tik mokytojauti pradžios mokykloje, bet ir slapta kaip KGB agentas infiltruotis į vietos partizanų  pogrindį. Dabar Martynas siekia kaip išgalėdamas priešintis sovietų santvarkai, išgyventi. Tačiau pagrindinis jo tikslas – užtikti pėdsakus žmogaus, jaunystėje jam labai daug davusio, bet labai daug ir atėmusio. Po daugelio metų vaikinas įsilaužia į Pažaislio vienuolyne įsikūrusią psichoneurologinę ligoninę suvesti senų sąskaitų.

Antano Šileikos pasakojimas, paremtas kruopščiu istoriniu tyrimu, atskleidžia  Lietuvos laisvės kovų ir sovietinės okupacijos metų realybę bei su sovietų saugumu kolaboravusio poeto Kosto Kubilinsko moralinius pasirinkimus. Nužudęs partizaną, jis pabėgo į Vilnių, tapo garsiu vaikų rašytoju, bet nešiojosi tamsią paslaptį, prisidėjusią prie alkoholizmo. Romane nagrinėjamos nekaltumo ir iliuzijų griūties, lojalumo ir išdavystės, keršto ir meilės okupuotoje Lietuvoje temos.

Antanas Šileika (gim. 1953 Toronte) -– angliškai kuriantis lietuvių kilmės Kanados rašytojas. 2018 m. atsiminimų knyga „Basakojis bingo pranešėjas“ Lietuvoje pelnė „Metų knygos rinkimų“ apdovanojimą, o pagal romaną „Laikinai jūsų“ buvo pastatytas kino filmas tuo pačiu pavadinimu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

seventeen − 2 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.