Knygų klubų vadovė Edita: „Įkurtas klubas kam nors tikrai taps puikia laisvalaikio praleidimo vieta“

Pradedame naują „Gerų knygų“ rubriką – „Knygų klubai Lietuvoje ir užsienyje“. Domėsimės Lietuvos ir kitų šalių bibliotekose veikiančių knygų klubų veikla, jų sėkmės istorijomis ir iššūkiais, klubuose susiburiančių bendruomenių iniciatyvomis, kalbinsime šių klubų įkūrėjus ir narius. Pirmoji mūsų pašnekovė – Vilniaus miesto Centrinės bibliotekos darbuotoja Edita Matonytė, kuri vadovauja Kalvarijų bibliotekos Knygų klubui ir Antradienio detektyvų klubui. 

„Pradėjusi dirbti bibliotekoje, pastebėjau, kad žmonės noriai pasakoja savo įspūdžius apie perskaitytas knygas. Mielai jie išklauso ir bibliotekininkų nuomones bei patarimus. Kilo mintis burti lankytojus, mėgstančius skaityti, kalbėtis apie knygas, rekomenduoti patikusius kūrinius. Taip atsirado Kalvarijų bibliotekos Knygų klubas. Tiesa, pradžioje į susitikimus ateidavo kokie 3 ar 4 žmonės, bet grupelė laikui bėgant didėjo, keitėsi. Supratau, kad viskas klostosi sėkmingai. Tuomet kilo Antradienio detektyvų klubo idėja ir susibūrė dar vienas skaitytojų klubas. Verta paminėti, kad Vilniaus miesto savivaldybės Centrinės bibliotekos tinklo padaliniuose veikia daugybė įvairiausių klubų (ne tik knygų), o žmonės noriai juose dalyvauja.

Mūsų knygų klubų dalyvių amžius įvairus – nuo 35 iki 75 metų. Tiesa, nors skaitančių vyresnio amžiaus žmonių yra tikrai nemažai, senjorai ne itin noriai prisijungia prie klubų veiklos, juos tenka pakalbinti, padrąsinti. Be to, jog visi šie žmonės mėgsta skaityti, jiems taip pat įdomios ir kitų skaitytojų įžvalgos, rekomendacijos, jie mielai bendrauja. Kasmet su klubais keliaujame į kokią nors Lietuvos miesto biblioteką, tad galima sakyti, jog šie žmonės smalsūs – jie nori pažinti Lietuvą, jos miestelius, miestelių bibliotekas.

Manau, knygų klubai turi keletą tikslų. Tai ir gyvas bendravimas su bendraminčiais, ir gilesnis literatūros pasaulio pažinimas, ir savotiška skaitymo skatinimo iniciatyva, nes į klubus ateina ne tik tie, kurie skaito be galo daug, bet ir tie, kurie turi mažai laiko skaitymui, o klubas tarsi „priverčia“ per mėnesį perskaityti bent vieną gerą knygą.

Kalvarijų bibliotekos klubų susitikimai  visus metus rengiami bibliotekos didžiojoje skaitykloje. Vasarą Vilniaus miesto savivaldybės Centrinė biblioteka organizuoja Vasaros skaityklą Bernardinų sode ir ne vienas klubas, jei vasarą neatostogauja, buriasi būtent ten, gamtos apsuptyje.

Kalvarijų bibliotekos Knygų klubas

Kalvarijų bibliotekos klubai knygas renkasi skirtingai. Knygų klube naują knygą renku aš. Aš ją ir pristatau, kai jau susitinkame diskutuoti. Antradienio detektyvų klubo nariai skaitomą kūrinį renka balsuodami už vieną iš pačių pasiūlytų knygų.  Žinau, kad mūsų tinkle yra klubų, kur skaitytojai ne tik rekomenduoja knygą, bet ir parengia išsamų jos pristatymą. Manau, visi keliai geri, jei jie tinka susiburiantiesiems.

Skaitytojai pasiūlo idėjų, o aš stengiuosi jas išgirsti. Viena iš prigijusių klubo narių iniciatyvų – pasiūlymas keliauti į kito miesto biblioteką. Turiu galvoje išsaugojusi ir daugiau siūlymų, tikiuosi, laikui bėgant pavyks juos įgyvendinti.

Renkantis knygą Antradienio detektyvų klube, didelių bėdų nekyla, nes šis klubas skaito kriminalines istorijas. Kiek padiskutavę, vis tiek išsirenkame vieną knygą. O Knygų klube knygas renku aš, tad čia irgi didelių barnių nebūna. Tiesa, kartais skaitytojai juokais pabumba, kad vėl reiks keistas Editos knygas skaityti, bet taisyklės yra taisyklės.🙂

Jei reikėtų duoti vieną patarimą kolegai, kuris norėtų įkurti knygų klubą, pasakyčiau paprastai – imkite ir įkurkite tą klubą. Kam nors jis bet kuriuo atveju taps puikia turiningo ir smagaus laisvalaikio vieta!“

Kalbino Virginija Švedienė
Nuotraukos iš Editos M. asmeninio archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

10 − four =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.