Michael Thomas „Man Gone Down“ – „Impac“ premija

Dar viena literatūrinės premijos knyga bibliotekos abonemente – Michael Thomas „Man Gone Down“, laimėjusi 2009 m. Tarptautinę Dublino „Impac“ premiją.

Tarptautinė Dublino „Impac“  premija, kuri, anot „The New York Times“, dažnai apibūdinama kaip didžiausia ir labiausiai tarptautinė literatūrinė premija pasaulyje po Nobelio, teikiama už  grožinės literatūros kūrinį, parašytą anglų kalba arba išverstą į anglų kalbą ir nominuotą bibliotekų.

2009 m. 157 bibliotekos iš 41 šalies premijai pasiūlė 146 kandidatus.

Premija, teikiama nuo 1996 m., įsteigta Dublino miesto vadovybės ir finansuojama „Impac“, verslo konsultavimo kompanijos.

41 metų amerikietis M. Thomas, laimėjęs 2009 m. apdovanojimą, Niujorko Hunterio koledže dėsto literatūrą ir kūrybinį rašymą.

Romane „Man Gone Down“ vaizduojamos kelios desperatiškos juodaodžio vyruko, gyvenančio Brukline, gyvenimo dienos. 35-ojo gimtadienio išvakarėse jis kovoja su savimi, kad neįklimptų atgal į alkoholizmą. Byra jo santuoka su baltąja moterimi iš elitinio visuomenės sluoksnio ir šeima, kurioje – trys vaikai.  Per keturias dienas jis turi surasti pinigų, kad galėtų juos susigrąžinti. Istorijos centre – pasakojimas apie bandymus pasiekti amerikietiškąją svajonę.

Įdomu tai, kad nei pagrindinis herojus, nei šeimos vaikai knygoje neturi vardų. Vaikai įvardijami tik inicialais. Vienintelė turinti vardą šeimoje yra žmona Klara, galbūt todėl, kad ji turi ir aiškią socialinę padėtį…

Kitose Lietuvos bibliotekose dar nėra, tik Panevėžyje, G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

nineteen − 19 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.