Stephenie Meyer „Jaunatis“ – vampyrų sagos tęsinys

Nepaprasto pasisekimo pasaulyje sulaukusią Stephenie Meyer knygą „Saulėlydis“ seka užburiantis tęsinys „Jaunatis“. Įspūdingame romantinės dramos „Saulėlydis“ tęsinyje „Jaunatis” Belos Swann laukia nauji išbandymai, išgyvenimai ir sunkūs sprendimai. Jos gyvenimą užvaldo dar stipresnės aistros, tamsesnės paslaptys ir pasipila dar keistesni nuotykiai.

Romanas pradedamas Belos sapnu. Mergina sapnuoja save ir Edvardą Kaleną miške. Čia ji sutinka ir savąją močiutę. Tik po kurio laiko skaitytojas supranta, kad Bela sapnuoja ne savo močiutę, o save. Autorės nupieštas puikus vaizdinys, kaip sapne Bela bijo, kad senelė nepamatytų vampyro Edvardo tviskančios odos. Skaitytojui tampa aišku, kad Belai Edvardas Kalenas yra svarbesnis už jos pačios gyvybę.

Taigi Bela  vos atsigavo po vampyrų užpuolimo. Tačiau tokia siaubinga patirtis neprivertė jos atsiriboti nuo Edvardo Priešingai – ji ir vampyrų klanui priklausantis Edvardas tapo dar artimesni. Belą priėmė ir visa Edvardo šeima: daktaras Karlailas, Esmė, Rozali, Emetas, Alisa, Džasperas. Jie net pasišovė suruošti Belai aštuonioliktojo gimtadienio vakarėlį. Tačiau šventė netikėtai pakrypsta nenumatyta ir liūdna linkme: mergina įsipjauna pirštą ir Edvardo brolis Džasperas  praranda savitvardą. Instinktyvus kraujo troškimas paima viršų ir įveikia elgesio normas, kuriomis Kalenai save varžė. Kalenai sutramdo Džaspero norą įkąsti Belai.  Nors Bela išvengia liūdnos baigties, tačiau visiems tampa aišku, kad jos ir Edvardo draugystė yra pavojinga tiek žmonėms, tiek vampyrams. Kalenai nusprendžia išsikraustyti iš Forkso. Po skausmingo atsisveikinimo miške Edvardas visiems laikams palieka  Belą dėl jos pačios saugumo. Prieš palikdamas Edvardas merginos paprašo save saugoti. Belai iš skausmo plyšta širdis ir ji pasineria į emocinį sąstingį. Paskutiniuosius metus mokykloje ji praleidžia tarsi lunatikė. Jos nedomina niekas – nei draugai, nei mokslai, nei vakarėliai. Autorė puikiai atskleidžia emocinį Belos šoką, knygoje palikdama tuščius puslapius.

Vienintelė Belos paguoda ir ramstis – vaikystės draugas Džeikobas. Jis padeda įgyvendinti beprotišką Belos sumanymą, kurio padedama ji tikisi susigrąžinti Edvardą. Mergina pastebi, kad kas kartą, kai atsiduria pavojuje, ją aplanko Edvardo vizija. Tad Bela nusprendžia gyventi taip, kad jai nuolatos grėstų pavojus. Troškimas būti su Edvardu verčia ją vis labiau rizikuoti. Džeikobo padedama ji „patobulina” seną motociklą taip, kad važiavimas juo būtų kuo pavojingesnis.

Pasiaukojamas Džeikobo rūpestis pamažu sušildo Belos širdį. Tačiau keista merginos lemtis ir vėl atveda ją ten, kur po įprasta išore slypi nepaprasti, antgamtiški dalykai. Džeikobas priklauso paslaptingai kvilotų – vilkolakių genčiai ir taip pat turi nepaprastą paslaptį. Paslaptį, kuri bėgant laikui ima kenkti jo ir Belos draugystei. Paslaptingas ir nepaaiškinamas draugo elgesys pribloškia po sunkaus išsiskyrimo dar neatsigavusią Belą. Lyg to dar būtų negana, ją vėl ima lankyti praeities šešėliai – keršto trokštantys vampyrai. Knygoje aiškinama, kad vilkolakiai ir vampyrai yra priešai.

Bela vėl atsiduria nesuvokiamų įvykių sūkuryje ir supranta, kad, nepaisant Edvardo ir jo šeimos pastangų, jai tebegresia pavojus. Tik ji nė neįsivaizduoja koks, o laikrodžio rodyklė tiksi: merginai teks lenktyniauti su laiku – paslaptims išaiškėjus gali būti jau per vėlu…

Merginą ima persekioti žuvusiojo Džeimso gauja – Lorenas ir Viktorija. Praradusi visas viltis susigrąžinti Edvardą Bela šoka nuo skardžio. Tai savo vizijose pamato Alisija ir praneša broliui – Edvardui. Edvardas su tariamu Belos praradimu negali susitaikyti. Jis nusprendžia, jog netekęs Belos jis turi būti sunaikintas. Laimei, meilės istorija baigiasi gražiai. Knygos pabaigoje Edvardas Kalenas paprašo Belos tapti jo žmona. Stephenie Meyer intriguoja, kuo gi baigsis ši vampyrų saga.

Romane „Jaunatis“ Stephenie Meyer pateikia naują patrauklų romantikos, įtampos ir antgamtiškumo derinį. Aistringa, jaudinanti ir kupina stulbinamų netikėtumų bei posūkių ši vampyrų saga tampa literatūros klasika ir yra skaitomiausiųjų top 10.  Stephanie Meyer „Jaunatis“ uždirbo daugiau nei 473,7 milijono dolerių.

Kaip toliau klostosi ši meilės istorija, skaitykite tęsiniuose „Užtemimas“ ir „Brėkštanti aušra“.

Gero skaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

20 + two =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.