Grįžkime prie knygų

Vilniaus vardai

Kviečiame atrasti knygas iš bibliotekos Saugyklos fondų ir pristatome keletą įdomesnių, neeilinių leidinių:

Arkivyskupas Teofilius Matulionis : ištvermingas tikėjimo liudytojas / parengė Arūnas Streikus ir Algirdas Jurevičius. – Vilnius : Lietuvių katalikų mokslo akademija, 2017. – 158  p.
Knygoje autoriai siekia atskleisti Teofiliaus Matulionio asmenybę, pristatomas komplikuotas istorinis kontekstas, kuriame teko gyventi ir veikti vysk. Matulioniui, nagrinėja beatifikacijos bylos svarbiausiu akcentus, kurie turėjo lemiamos reikšmės kankinystės bylai . 2017 metais arkivyskupas ir kankinys iškilmingai paskelbtas Palaimintuoju.
2017 metais biblioteka  įsigijo ir kitas knygas apie T. Matulionį:
Susipažinkime – esu Teofilius  / užrašė Algirdas Jurevičius. – Kaunas : Artuma, 2017. – 143, [1] p.
Arkivyskupas Teofilius Matulionis laiškuose ir dokumentuose / Lietuvių katalikų mokslo akademija.  – Vilnius : Lietuvių katalikų mokslo akademija, 2017. – 190 p.

Vilniaus vardai / Tomas Venclova. – [Vilnius] : R. Paknio leidykla, 2017. – 446 p.
Vilniaus vardai — tai autorinė poeto, Jeilio universiteto literatūros profesoriaus,  Tomo Venclovos enciklopedija. Joje pasakojama apie Vilniuje — nuo pat jo įkūrimo iki mūsų dienų — gyvenusius, dirbusius, apsilankiusius ir miesto istorijoje pėdsaką palikusius žmones. „Vilniaus asmenybių galerija — vienas netikėčiausių reginių, kurie yra atsiskleidę man prieš akis“, — rašo pats autorius šios knygos įžangoje. Devyniuose knygos skyriuose – per 550 biografijų, iliustruotų portretais, Vilniaus vaizdais, paminklų, memorialinių vietų, atminimo lentų nuotraukomis, leidinių, dailės kūrinių reprodukcijomis ir kt.

Vilniaus iliuzionai : miesto kino teatrų istorijos / Sonata Žalneravičiūtė. – Vilnius : Vaga, 2015. – 463  p.
Pirmas kino teatras Vilniuje-Iliuzija- buvo atidarytas 1907metais. Pirmieji kino teatrai buvo vadinami „iliuzionais“. Jų  istorija sudėliojama lyg albume-iš atskirų portretų: prisiminimų, pokalbių, laiškų, fotografijų…Kai kurių istorija apima dešimtmečius, kai kurių-tik keletas štrichų. Įdomūs kino teatro darbuotojų, žiūrovų prisiminimai.

Lietuvos Jeruzalės medikai  / sudarė Davidas Ščupakas. – [Vilnius] : R. Paknio leidykla, [2016]. – 564  p.
Ši knyga kaip rašytinis paminklas Lietuvos Jeruzalės medikams. Apžvelgiama medikų  litvakų  profesinės ir visuomeninės veiklos istorijos momentai, supažindina tokiomis asmenybėmis kai Cemachas Šebadas, Jokūbu Vygodskis, dar vadinamas Lietuvos Jeruzalės tėvu, Josifu Rebelskiu ir kitais. Negalima nesijaudinti skaitant skaudžius išgyvenimus karo metais, gydytojų pasiaukojimą gelbstint gyvybes. Atskiras skyrius yra skirtas medikų žydų dinastijoms.

Vilniaus amatininkai XVI-XIX a. : iš Vlado Drėmos archyvų / Vladas Drėma. – Vilnius : Versus aureus, [2016]. – 894 p.
Knygą sudaro žymaus Vilniaus patrioto kaupti archyvinių dokumentų išrašai, kuriuose pateikiama informacija apie Vilniuje ir jo apylinkėse dirbusius amatininkus. Iš pateiktos medžiagos galima susidaryti vaizdą apie Vilniaus amatų raidą, tvarką, miestiečių viešąjį ir privatų gyvenimą.

Halė : Vilniaus turgaus istorija / [Aelita Ambrulevičiūtė, Marius Skerniškis, Gediminas Kulikauskas, Lina Kulikauskienė]. – Vilnius : Aukso žuvys, 2016. – 206  p.
Vilniečiams ir miesto svečiams gerai žinomas Halės turgus. Šiandien Halė, seniausia iki šiol Veikianti Vilniaus turgavietė, skaičiuojanti jau virš 100metų. Glaustai, bet išsamiai ir iliustratyviai, apžvelgiama turgavietės istorija, kuri glaudžiai susijusi su miesto istorija ir įvykiais. Kviečia skaitytoją pasivaikščioti aplink seniausią Vilniaus turgų pagal knygoje pateikiamą gidą ir naujai pažvelgti į Halės apylinkes.

Kas pergyventa : 1930-1949 metų dienoraštis / Povilas Dogelis. – Vilnius : Lietuvos istorijos institutas, 2017. – 822  p.
Kanauninkas Povilas Dogelis ne tik gyveno tais permainingais metais, bet ir buvo įvykių sūkuryje kaip vienas veikliausių dvasininkų.  Autorius fiksavo ne tik išgirstas naujienas, bet ir nurašinėjo svarbesnius dokumentus. Dėl šių nuorašų P. Dogelio dienoraštis yra svarbus istorijos šaltinis.

Dienynas, 1918-1941 m. / Antanas Pauliukas ; parengė Gediminas Rudis ; Lietuvos istorijos institutas. – Vilnius : Lietuvos istorijos institutas, 2017.
Kunigo Antano Pauliuko rašytas dienoraštis iš kitų išsiskiria tuo, kad buvo rašomas kiekvieną dieną Buvo aprašoma viskas: įspūdžiai kunigavimo vietose, klajonės po parapijas, susitikimai, net ir tai ką valgė, koks buvo oras tą dieną. Tai tikra provincijos ir to meto žmogaus kasdienybės kronika. Visą laiką gyvenęs provincijoje, tad labai laukdavęs svečių iš didesnių miestų, juos kamantinėdavo ir, ką įdomesnio sužinojęs, būtinai užrašydavo dienoraštin .Gal kai kada tos žinios būdavo netikros ar netikslios, bet kai kuriais atžvilgiais įdomesnės, geriau perteikiančios laiko dvasią.

Knygas galite užsakyti per bibliotekos el. katalogą arba tiesiog… paklausti bibliotekininko.

Parengė Informacijos išteklių valdymo skyriaus vyr. bibliotekininkė Morta Palionienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

4 × 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.