Niko Cvjetković: meilė knygoms yra iracionali

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąją ir Kroatijos Rijekos miesto bibliotekas nuo 2018 metų sieja profesinė partnerystė. Šiandienos pokalbyje apie bibliotekas, skaitymą ir knygas – Rijekos miesto bibliotekos direktorius Niko Cvjetković.

2019 – aisiais Rijekos miesto bibliotekai buvo suteiktas Metų bibliotekos vardas. Be abejonės, tai buvo garbė ne tik bibliotekininkams, bet ir visai šios bibliotekos bendruomenei. Kaip jūs apibūdintumėte Rijekos miesto bibliotekos reikšmingumą? Ką ši biblioteka reiškia tiems, kas joje lankosi?

 Metų bibliotekos vardas yra vienintelis Kroatijoje nacionalinis pripažinimo ženklas mūsų profesijai, tad ypatingai svarbu ir malonu sulaukti tokio įvertinimo. Tame yra ryškus visos bibliotekos komandos indėlis. Nuostabu, kai įvertinamas tavo profesionalumas.

Ką biblioteka reiškia jos lankytojams? Aš manau, kad šis klausimas turėtų būti pats svarbiausias viešosioms bibliotekoms. Bibliotekos gyvuoja tik savo lankytojų dėka ir jų labui, tad jos privalo žinoti, kaip atliepti savo lankytojų poreikius gauti informaciją, lavintis, turiningai praleisti laisvalaikį. Biblioteka turi tapti patikimu ir trokštamu partneriu savo vietos bendruomenei. Aš tikiu, kad Rijekos biblioteka eina teisingu keliu ir tai, jog per paskutinius ketverius metus lankytojų joje padaugėjo 20%, aiškiai tai įrodo.

Kaip Rijekos miesto bibliotekai sekėsi priimti iššūkį, susijusį su situacija dėl COVID-19? Žinodami, kokie kūrybingi yra mūsų kolegos kroatai, mes neabejojame, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu jūs radote naujų galimybių, kaip pasiekti savo vartotojus?

Šis periodas buvo ir tebėra iššūkis bibliotekoms, ypač viešosioms, nes mes suprantame, jog viena iš mūsų pagrindinių funkcijų yra knygų skolinimas. Visa, kas susiję su karantinu, vyko žaibo greičiu, taigi reikėjo greitai spręsti, kaip elgtis šioje situacijoje. Man malonu sakyti, jog mūsų biblioteka sureagavo laiku ir tinkamai. Mes išnaudojome karantino laikotarpį darbams, kurių skaitytojai paprastai nemato: peržiūrėjome savo fondus ir paruošėme juos RFID technologijos diegimui. Mes sukūrėme keletą naujų paslaugų, tokių kaip galimybė tapti skaitytoju nuotoliniu būdu, suteikiant PIN numerį el. paštu (iki pandemijos jį buvo galima gauti tik bibliotekoje), sukūrėme trumpas knygų video rekomendacijas. Mes toliau aktyviai pildėme mūsų bibliotekos internetinį žurnalą ir sukūrėme savo bibliotekos stalo žaidimą, kuris pritaikytas įvairių kartų žmonėms. E-knygų skolinimas buvo svarbiausia mūsų bibliotekos paslauga karantino metu.

Ką Rijekos biblioteka reiškia jums asmeniškai? Gal pasidalintumėte kokia nors beprotiškai drąsia idėja, kurią norėtumėte įgyvendinti kartu su savo kūrybinga komanda ir taip dar labiau nustebinti miestiečius?

Nuo tada, kai tapau Rijekos bibliotekos direktoriumi (o nuo to laiko praėjo jau ketveri metai), mano gyvenimas daugiausia sukasi aplink Biblioteką, o tai reiškia, jog didžiąją dienos dalį aš praleidžiu darbe. Kiekvienas veiklos žingsnis yra susijęs su paslaugų ir programų plėtra. Įvairios mintys ir idėjos kartais būna įgyvendintos, daugiausia naujų paslaugų pavidalu, bet būna, kad idėja dėl tam tikrų kliūčių taip ir lieka idėja. Šiuo metu visos mūsų idėjos sukoncentruotos į naujų infrakstruktūrų kūrimą. Tai Vaikų bibliotekos pastatas, kur perkeliamas mūsų bibliotekos vaikų literatūros skyrius Stribor ir naujas pagrindinis mūsų bibliotekos pastatas. Mes planuojame persikelti iš dabartinio (apytikriai 1500 m² ) pastato į naują (apytikriai 5000 m²). Tai atvers mums naujas galimybes –  geresnes darbo sąlygas, naujas paslaugas ir programas, o svarbiausia – galimybę įgyvendinti bibliotekos kaip trečios erdvės idėją.

Kas lemia, jog vienos knygos jums patinka, o kitos ne?

Kaip bet kuri kita meilė, meilė knygoms yra iracionali, tad konkrečiai atsakyti į šį klausimą neįmanoma. Tiesiog yra knygų, kurias aš mėgstu ir yra knygų, kurios man nepatinka.

Kokia skaityta knyga jums buvo labiausiai įkvepianti?

Labai sunku išskirti vieną knygą, nes be kitų knygų konteksto ji nedaug ką reikštų.

Kokį žanrą labiausiai mėgstate?

Neturiu mėgstamiausio. Man labai patinka muzikantų biografijos ir komiksai, tačiau nėra vieno žanro, kurį išskirčiau iš kitų.

Mėgstamiausias kroatų rašytojas?

Taip pat negalėčiau išskirti vieno, nes daugelis man yra artimi. Tiesiog man patinka atskirų rašytojų atskiri kūriniai.  

Kokios knygos jums pirmiausiai ateitų į galvą, jei paprašytume išvardinti tris mėgstamiausias?

Dž. Orvelo „1984“, B. Serjanovićiaus „Niekur iš niekur“  ir A. Klarko „Paslaptingas pasaulis“. Kiekviena iš šių knygų man savaip brangi ir paskutiniu metu kaip tik daug apie jas kalbėjau su artimais man žmonėmis.  

Kokia kalba labiausiai mėgstate skaityti?

Kroatų.

Ar dažnai sutinkate su kritikų nuomonėmis dėl knygų?

Dažniausiai sutinku.

Koks jūsų mėgstamiausias knygos herojus?

Neabejotinai tai yra Hugo Pratto sukurtas nuostabus antiherojus – jūreivis Corto Maltese.

Kai kurie knygų personažai yra įdomūs dėl savo trūkumų. Koks blogiukas jus labiausiai sudomino (ar bent pasirodė įdomus)?

Dažnai neigiami personažai būna įdomesni už teigiamus ir būtent dėl to, jog egzistuoja blogiukas, rutuliojasi siužetas. Iš visų jų man labiausiai išsiskiria Č. Dickenso sukurtas Uriahas Heepas.

Ar kurios nors knygose aprašytos vietovės įkvėpė jus jose apsilankyti?

Taip iš tiesų yra nutikę. Galėčiau paminėti net keletą pavyzdžių. Paskutinė vietovė, kurią aplankiau įkvėptas Nikolos Petkovićiaus romano, buvo Gonarsas Italijoje. Knygoje „Kelias į Gonarsą“ N. Petkovićius rašo apie pabėgėlių stovyklą, įkurtą Gonarse Antrojo pasaulinio karo metu. Jei nebūčiau apie tai perskaitęs N. Petkovićiaus romane, ko gero, niekada  nebūčiau nuvykęs į Gonarsą.

Koks knygų formatas jums priimtiniausias (minkštais, kietais viršeliais, e-knygos)?

Man vis labiau patinka knygos minkštais viršeliais.

Ar jūsų draugai prašo knygų rekomendacijų?

Itin retai. Jie žino, jog nelabai mėgstu tai daryti.

Ar turite mėgstamiausią knygos ekranizaciją?

Man patinka filmai sukurti pagal knygas. Išskirčiau U. Eco „Rožės vardą“. Galbūt ši ekranizacija mane sužavėjo dėl to, kad aš  padariau klaidą – pimiausiai pažiūrėjau filmą, o po to perskaičiau knygą.

Ar esate susiginčijęs dėl knygos?

Galbūt dažniau įsiveliu į konstruktyvias diskusijas, nes aš suvokiu, kad kiekvienas gali turėti savo nuomonę, na, o dėl skonio, kaip žinome, nesiginčijama.

Kokias knygas renkatės skaityti per atostogas?

Pasirinkimas priklauso nuo nuotaikos. Dažniausiai tai būna knygos, kurias planuoju perskaityti per metus, tačiau nespėju.. Bet, kaip rodo mano patirtis, deja, ne visas jas spėju perskaityti ir per atostogas.

Ar manote, kad skaitymo skatinimas šiandien tebėra bibliotekos pagrindinė paskirtis, misija?

Aš tikiu, kad skaitymo skatinimas yra vienas iš pagrindinių kiekvienos bibliotekos uždavinių, tačiau jokiu būdu ne vienintelis. Ryšys su vietos bendruomene ir jos potencialo stiprinimas neabejotinai yra kiekvienos viešosios bibliotekos naujoji misija. Manau, kad kiekviena viešoji biblioteka turėtų kreipti savo veiklas būtent šia linkme.

Ačiū už įdomų pokalbį!

Interview with Niko Cvjetković in English

Nuotrauka iš N. Cvjetković asmeninio archyvo
Kalbino V. Švedienė
virginija.svediene@pavb.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

thirteen + 8 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.