Anya Feltreuter: biblioteka man yra žmonės ir jų istorijos

Pokalbių su užsienio bibliotekininkais rubrikoje – mūsų kolegės iš Švedijos interviu. Anya Feltreuter yra Mjölby viešosios bibliotekos direktorė, IFLA (Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos) Vadybos ir rinkodaros sekcijos pirmininkė. Anya yra viešėjusi Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje. 2019 m. spalį vykusiame tarptautiniame seminare ,,Paslaugų negalią turintiems asmenims plėtra: sėkmingas bibliotekos ir visuomenės dialogas“ ji pristatė Švedijos bibliotekų patirtį. 

Kokių priemonių kilus pandemijai buvo imtasi Švedijos viešosiose bibliotekose? Kokios buvo teikiamos paslaugos ir ar Švedijos bibliotekos jau vėl visiškai atsivėrė savo lankytojams?

Dauguma Švedijos bibliotekų ir nebuvo užsidarę, tame tarpe ir Mjölby viešosios bibliotekos. Tačiau buvome numatę kai kuriuos ribojimus, kad apsaugotume darbuotojus ir lankytojus.

Bendri reikalavimai, kurie galioja visoje Švedijoje:

  • Jaučiant ligos simptomus (net jei jie silni), likti namuose.
  • Dažnai plauti rankas.
  • Vengti vyrenių žmonių (70+) ar sergančiųjų lankymo. Nesilankyti senelių namuose.
  • Jei įmanoma, dirbti iš namų.
  • Mokytis iš namų (turimas galvoje suaugusiųjų mokymasis, koledžai ir universitetai).
  • Riboti savo socialinius kontaktus, jei jums 70 ir daugiau metų.
  • Nevykti į užsienio šalis ir – jei nėra didelės būtinybės – nekeliauti ir savo šalyje.
  • Laikytis saugaus atstumo ir vengti didesnių susibūrimų. Leidžiama vienu metu susiburti ne daugiau kaip 50-čiai žmonių.
  • Restoranai, barai, sporto klubai, parduotuvės, bibliotekos… veikia – tik su tam tikrais ribojimais!

Mes išanalizavome rizikas, susijusias su COVID-19 ir kaip jos veikia bibliotekas. Tokios saugumo taisyklės galioja Švedijos bibliotekose:

  • Darbuotojai, jaučiantys silpnus simptomus, gali dirbti iš namų (jei tai leidžia jų darbo specifika).
  • Pavasarį mes atšaukėme didžiąją dalį renginių. Rudenį vėl numatome renginius organizuoti, įvesdami tam tikrus ribojimus.
  • Mokymai vyksta tik tuomet, jei galima užtikrinti saugų atstumą tarp jų dalyvių.
  • Darbuotojai ir lankytojai aprūpinami pirštinėmis ir dezinfekciniu skysčiu. Nuolat dezinfekuojame kompiuterius ir savitarnos aparatus.
  • Laikinai uždarėme mažas patalpas, skirtas mokymuisi. Perstumdėme baldus, kad būtų lengviau laikytis saugaus atstumo. Tai padarėme ir kabinetuose bei poilsio kambaryje.
  • Lankytojai su aiškiai išreikštais simptomais prašomi išeiti iš bibliotekos.
  • Padidintos rizikos grupėms priklausantys darbuotojai laikinai nedirba vartotojų informavimo punktuose.
  • Darbuotojų ir lankytojų apsaugai įrengėme plexiglas užtvaras.
  • Darbuotojų susirinkimai vykdomi per Skype programą.
  • Pakeitėme įprastas darbo valandas į „vasaros darbo laiką”. Biblioteka šiokiadieniais užsidaro anksčiau, o sekmadieniais nedirba.

Kaip COVID-19 situacija paveikė Mjölby viešosios bibliotekos veiklą? Kaip pandemijos metu pasiekiate savo vartotojus?  

  • Įdiegėme Take Away paslaugą lankytojams, kurie nenori užeiti į bibliotekos pastato vidų. Jie gali paskambinti ir užsisakyti norimus leidinius, o atėję iki bibliotekos, atsiimti juos lauke.
  • Kai kurie mūsų renginiai rudenį vyks virtualiai. Pavyzdžiui, Pride paradas bus perkeltas į Minecraft. Mes jau turime virtualų Mjölby miestą, kurį sukūrė vietos vaikai.
  • Bibliotekininkai, turintys reikalingų įgūdžių, kuria filmukus ir dalijasi jais Feisbuke.
  • Mjölby bibliotekos darbuotojai (pagaliau!) išmoko naudotis Skype konferencijų funkcija!

Jūs esate IFLA (Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos) Vadybos ir rinkodaros sekcijos pirmininkė. Ar kartu su sekcijos organizaciniu komitetu aptarėte šią neįprastą situaciją bibliotekose pandemijos metu? 

Taip! Kadangi dauguma pasaulio viešųjų bibliotekų pandemijos metu tam tikrą laiką buvo uždarytos, Švedija šiame kontekste buvo išties neįprastas pavyzdys.

Paprastai manoma, kad stebuklingą knygų pasaulį mes atrandame vaikystėje. Vis dėlto žmonės yra skirtingi. Kada pajutote, jog knygos pradėjo užimti reikšmingą vietą jūsų gyvenime?

Vaikystėje man daug skaitė tėvai. Skaityti mokiausi pati ir tiek paauglystėje, tiek ankstyvoje jaunystėje daug skaičiau. Dabar pati būdama mama, labai vertinu tuos vakarus, kai galiu skaityti savo vaikams. Jie jau patys skaito, tačiau aš labai tikiuosi, kad man dar bus leista jiems skaityti bent porą metų! 

Kokiai skaitytojų grupei save priskirtumėt – knygų „graužikų”, bibliofilų?

Tiesą sakant, nei vienai. Man patinka skaityti, tačiau negaliu skaitymui skirti tiek laiko, kiek norėčiau.

Ar turite mėgstamiausią žanrą? Galbūt jums patinka įvairių žanrų knygos? Kokias labiausiai mėgstate?

Man visuomet patinka trileriai ir neturiu nieko prieš gerą meilės istoriją.

Kokią įkvepiančią knygą perskaitėte praėjusiais metais?

Perskaičiau knygą apie downshiftingą, kuri mane paskatino naujai pažvelgti į įvairius dalykus ir davė daug idėjų. Deja, manau, kad ši knyga yra tik švedų kalba, tačiau tema yra populiari, todėl tikrai galima rasti leidinių šia tema įvairiomis kalbomis. 

Kokias penkias knygas, kurios paliko jums didžiausią įspūdį, parekomenduotumėt mūsų skaitytojams?

Aš tikrai rekomenduočiau visas Astridos Lindgren knygas. Jos istorijos yra svarbi mano, mano vaikų ir, manau, visos Švedijos vaikų vaikystės dalis. Mano dvi mėgstamiausios knygos yra „Mylimiausia sesuo” ir „Broliai Liūtaširdžiai”.

Man taip pat patinka švedų rašytojos Marijos Gripės knygos. Jos knygos vaikams ir jaunimui dažnai turi mistinį atspalvį. Viena mano mėgstamiausių – „Agnes Cecilia”.

Marją Gripę veikiausiai įkvėpė seserų Emilijos ir Šarlotės Bronte kūryba ir aš taip pat esu didelė „Vėtrų kalno” bei „Džeinės Eir” gerbėja!

Esu perskaičiusi daug švedų-graikų kilmės rašytojo Thoedoro Kallifatides knygų. Jis meistriškai aprašo jausmus, dažnai remdamasis graikų mitologija.  

Ar e-knygos nukonkuruos tradicines knygas?

Ne. Aš manau, jog jos vienos kitas papildo. Knygose svarbiausia ne formatas, o istorija! Man visuomet svarbiausia yra istorija – ar aš skaitau knygą, ar jos klausausi, ar žaidžiu videožaidimą, ar žiūriu filmą.

Čilės rašytoja Isabel Allende pasakė: „Bibliotekoje gyvena sielos, kurios naktimis nužengia iš knygų puslapių.” Kas jums yra biblioteka? Kas kuria bibliotekos dvasią šiandiena?

Man biblioteka yra žmonės. Jų svajonės, pokalbiai, susitikimai. Biblioteka taip pat yra istorijos, tačiau juk istorijas ir kuria būtent žmonės.

Ačiū už įdomias mintis ir rekomendacijas!

 Interview in English

Nuotrauka iš A. Feltreuter asmeninio archyvo
Kalbino V. Švedienė
virginija.svediene@pavb.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

four × two =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.