Knygos, išsaugotos laike: suskaitmeninti leidiniai apie kraštus, kuriuos verta pažinti

Knygos, kaip ir dauguma daiktų, nėra amžinos – jos sensta, plyšta, yra pametamos. Be kitų objektų, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Regioninis skaitmeninimo skyrius skaitmenina ir vertingus senus leidinius. Šis darbas leidžia išsaugoti kiekviename puslapyje esančią informaciją ir suteikia knygoms naują gyvenimą. Bibliotekos Regioninio skaitmeninimo skyriaus darbuotojai puoselėja kultūrinį paveldą ir kasdien užtikrina senųjų leidinių perkėlimą į naują mediją.

Suskaitmeninti leidiniai talpinami Virtualioje kultūros paveldo sistemoje (VKPS). Tai milžiniškas skaitmeninis lobynas, kuriamas pagal Lietuvos kultūros paveldo skaitmeninimo, skaitmeninio turinio saugojimo ir prieigos strategiją. VKPS suteikia greitą ir patogią prieigą prie tūkstančių meno kūrinių, knygų, laikraščių, rankraščių tekstų, žemėlapių, garso įrašų. Visa tai kartu sukuria unikalią, turtingą ir vaizdingą Lietuvos kultūros paveldo panoramą.

Pristatome bibliotekos darbuotojų suskaitmenintas knygas kelionių ir lankytinų vietų tematika apie kraštus, kuriuos verta pažinti.

„Zarasų kraštas“

Per daugelį metų Zarasai buvo vadinami įvairiais krašto grožį pabrėžiančiais epitetais. Dabar šis kalvų, ežerų ir miškų apsuptyje įsikūręs miestas kartais net pavadinamas Lietuvos Šveicarija. Panašu, kad kraštui pavyko išsaugoti savo vertybes ir gamtos turtus. Krašto pokyčius gerai iliustruoja 1936 metais Lietuvos turizmo sąjungos Zarasų skyriaus išleista Prano Gipiškio redaguota ir spaudai paruošta monografija „Zarasų kraštas“. Tai istorinė ir geografinė medžiaga apie Zarasų apskritį. Leidinyje nurodoma, kad kūrinio tikslas buvo trejopas:

  • surinkti ir surašyti folkloristinę vietovių medžiagą, kad jos laikas nesunaikintų, nes „viskas be rašto nyksta ir mainos“;
  • turėti Zarasų apskrities aprašymą ir padėti turistams ir ekskursantams giliau pažinti poetišką Ežerų krašto gamtą;
  • populiarinti ir propaguoti įdomų Zarasų kurortą.

Kviečiame skaityti leidinį ir palyginti šių dienų miestą ir jo apylinkes su leidinyje aprašytomis vietomis.

Ištrauka iš leidinio „Zarasų kraštas“ apie Zarasų miesto vaizdą ir išplanavimą:

„Zarasų miestas 1837 m. išplanuotas, suskirstytas taisyklingomis plačiomis gatvėmis, turinčiomis puslankių ir spindulių pavidalą. […] Gatvės gražios, beveik visos akmenimis išgrįstos, su cementiniais šaligatviais, medžiais apsodintos. […] Bendras miesto vaizdas gražus, kultūringas. Namai daugumoje mediniai, tvarkingai sutvarkyti, dažnai papuošti raudonu stogu. Mieste labai daug lapuočių medžių, ypač sodų. Iš tolo žiūrint Zarasai atrodo kaip koks didelis gražus sodas arba parkas.“

Ištrauka iš leidinio „Zarasų kraštas“ apie Zarasų miesto turtus:

„Zarasų kraštas neturtingas, užtat jo gamta labai graži. Dideli ir maži kalneliai, apaugę miškeliais, o jų pakalnės pilnos skaidrių ežerėlių. […] 1935 m. Zarasų kurorte, Zarasaičio ežero pakrantėj, gražioj, vaizdingoj vietoj buvo pastatyta pirmoji vila. […] Iš trijų pusių miestą supa ežerai, kurie sudaro puikiausias sąlygas vandens sportui. […] Jau dabar miestas turi arti šimto laivų.“

Skaityti leidinį 

„Ekskursija į Švediją“

Tikriems istorijos mylėtojams gerai žinoma, kad 1880 metais dabartiniame Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos pastate buvo įkurta pirmoji Panevėžio spaustuvė ir knygynas. Jų įkūrėjas – Naftalis Feigenzonas. Spaustuvėje buvo spausdinami kvitai, blankai, vizitinės kortelės, etiketės, knygyne prekiaujama vadovėliais, maldaknygėmis, o nuo 1881 metų knygynas atlikinėjo ir bibliotekos funkcijas.

Tačiau retas prisimena faktą, kad 1924 metais čia išleistas dėmesio vertas leidinys –  Petro Butkaus aprašyta „Ekskursija į Švediją“. Leidinio tikslas – supažindinti visuomenę su Šiaurės šalimi ir jos žemės ūkio padėtimi. Įdomus faktas – šį leidinį redagavo pati Gabrielė Petkevičaitė (Bitė)!

Ištrauka iš leidinio „Ekskursija į Švediją“:

„Dabar tenka paliesti paskutinį šiame rašiny klausimą – ar mes galime pavyti tokius švedus su visa jų kultūra ar ne?“

Jei nesibodite ieškoti atsakymo, norite pakeliauti ne tik erdve, bet ir laiku – kviečiame skaityti šį leidinį.

Skaityti leidinį

Daugiau viešai skelbiamų skaitmenintų leidinių ir skaitmenintą Panevėžio apskrities kultūros paveldą rasite portale „Panevėžio kraštas virtualiai“ .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

four × 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.