Romas Treinys. Dziedas

Dzūkijos kaime, Merkio upės padalintame į Lietuvą ir Lenkiją, skleidžiasi žmonių likimai: žydai ir lietuviai, jų tarpusavio santykiai, kaimo kasdienybė ir ją sugriovęs karas, baisūs pokario metai, kaimynai, tapę partizanais ir išdavikais, žudynės ir tremtys.

„Dziedas“ – tai romanas, kuriame persipina trys siužetinės linijos: pirmoji – Dziedo, arba Petro Ramzos, – dzūkų senolio, buvusio partizano, knygnešio, žvalgybininko, pokštininko ir išdaigininko; antroji – Edgaro Ramsay – škoto, tarnavusio Lietuvos etmono Jono Karolio Chodkevičiaus kariuomenėje ir įleidusio šaknis Kėdainiuose, ten susikūrusio Mažąją Škotiją; ir trečioji – Tomo Ramzos –  visą gyvenimą keistos sėkmės lydimo to paties garsaus škotų klano palikuonio.

Visus juos vienija nepaprastas likimas ir Ramzos pavardė. Nežinia, ar tikrai toks škotų klanas egzistavo ir gyveno Kėdainiuose, karštai mylėjo gyvenimą, kariavo, prekiavo ir mirdavo jo palikuonys. Bet skaitant šią knygą, tai neturi jokios reikšmės, nes autoriaus sukurtas pasaulis toks įtikinamas,  kad norisi tikėti, kad skaitai ne knygą, o gyvenimą…

Epiniu užmoju, plačiu istoriniu kontekstu „Dziedas“ nenusileidžia istoriniam Kristinos Sabaliauskaitės romanui „Silva rerum“ ir gaila, kad daugiau šio autoriaus knygų nebus…

Vienintelis ilgamečio Jaunimo teatro šviesų dailininko Romo Treinio  istorinis romanas pasirodė jau po autoriaus mirties. 2019 m. autoriui skirta  Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

3 × 2 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.