Magdalena Smyczek: bibliotekos atspindi modernaus pasaulio iššūkius

Pokalbių su kolegomis bibliotekininkais rubrikoje – viešnia iš kaimyninės Lenkijos, Žorų Ottono Sterno viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skyriaus bibliotekininkė Magdalena Smyczek. 

Kalbindami savo kolegas bibliotekininkus apie knygas ir skaitymą, pastaruoju metu visuomet paklausiame, kaip gyvena jų bibliotekos pandemijos laikotarpiu. Kokią įtaką Lenkijos bibliotekoms turi COVID-19 situacija? Kokias paslaugas Lenkijos viešosios bibliotekos šiuo metu teikia savo lankytojams?   

Prasidėjus pandemijai, bibliotekos, kaip ir prekybos centrai, mokyklos, kino teatrai, buvo uždarytos. Visos kultūros įstaigos atsidūrė joms neįprastoje situacijoje. Ddidžiausias iššūkis joms buvo pakeisti tradicines paslaugas nuotolinėmis. Dauguma bibliotekų stengėsi palaikyti ryšį su savo vartotojais per įvairias medijas, stengėsi sudominti e-knygomis ir atviros prieigos kolekcijomis, duomenų bazių teikiamomis galimybėmis. Bibliotekos, leidyklos ir rašytojai inicijavo susitikimus ir netgi festivalius. Pandemijos akivaizdoje išryškėjo bibliotekų svarba žmonių gyvenime. Galima netgi teigti, jog karantinas turėjo tiesioginę įtaką skaitymo statistikai. Šiuo metu bibliotekos vėl dirba įprastai, žinoma, paisydamos saugumo reiklavimų. Dauguma bibliotekų riboja prieigą prie knygų lentynose ir grąžintas knygas karantinuoja.  

Kaip Žorų viešoji biblioteka išgyveno tą kritinį laikotarpį? Kaip tai paveikė bibliotekos paslaugas ir kaip jūs tuo metu pasiekėte savo lankytojus?

Vyriausybės nurodymas uždaryti bibliotekas buvo netikėtas tiek bibliotekininkams, tiek bibliotekų lankytojams. Mes galėjome tik skatinti skaitytojus naudotis skaitmeninėmis bibliotekomis ir nuolat apie save priminti socialiniuose tinkluose, palaikydami gerą visų nuotaiką. Knygų skolinimo paslauga neveikė iki pat gegužės mėnesio, deja, laisva prieiga prie fondų iki šiol yra ribojama ir grąžintos knygos yra karantinuojamos. Dėl pandemijos turėjome atšaukti nemažai įdomių renginių, atidėti projektus. Tačiau bibliotekos laikinas uždarymas netapo mūsų bibliotekininkams pretekstu tinginiauti. Šiais metais Žorų viešoji biblioteka keliasi į naują pastatą, todėl kaip tik turėjome laiko atlikti tuos darbus, kuriems vis trūkdavo laiko.

Kas jus paskatino pasirinkti bibliotekininko profesiją?

Knygos visuomet užėmė svarbią vietą mano gyvenime, namuose, šeimoje ar aplinkoje, kurioje būdavau. Biblioteka taip pat buvo svarbi vieta, ne tik kaip knygų lobynas, bet ir kaip erdvė laisvalaikio praleidimui, susitikimams. Kai galvojau, kokias studijas pasirinkti, planavau studijuoti kažką, kas būtų susiję su mokykla. Todėl dabar, kai dirbu vaikų ir jaunimo skyriuje, manau, kad  būtent čia galėjau suderinti šiuos du mane dominusius dalykus.

Kokią vietą jūsų pomėgių sąraše užima skaitymas?

Manau, jog galiu tvirtinti, kad skaitymas užima vieną pirmųjų pozicijų, juolab, kad literatūra yra bent iš dalies susijusi ir su kitais mano pomėgiais.

Koks yra jūsų mėgstamiausias visų laikų autorius? Kokias jų knygas labiausiai mėgstate?

Tai lyg klausti mamos, kuris iš jos vaikų yra mylimiausias! Man patinka įvairių žanrų literatūra, todėl sunku išskirti vieną. Man patinka detektyvų karalienės Agathos Christie istorijos ir jų veikėjas Poirot. Mėgstu P.G. Wodehouse stilių, laukiu naujų J. Jonassono romanų. Knyga, prie kurios mėgstu vis sugrįžti, yra C. S Lewiso „Kipšo laiškai“.

Kokie lenkų autoriai ar jų kūriniai jums labiausiai patinka?

Šis sąrašas nuolat keičiasi, šiuo metu pirmosiose pozicijose yra du autoriai –  Andrzej Pilipiuk ir Marek Krajewski.

Ar jus domina rašytojų asmenybės? Su kokiu mėgstamu rašytoju norėtumėte pasikalbėti ir kokį klausimą jam užduotumėte?

Mane visada intrigavo rašytoja Gillian Flynn ir tai, kaip tos tamsios istorijos gimsta jos galvoje.

Ar manote, kad kiekviena karta turi unikalų ryšį su knyga? Kaip jums atrodo, koks yra jūsų kartos požiūris į knygą?

Literatūra įvairiomis savo formomis tūkstantmečius egzistuoja šalia mūsų ir kiekvienos kartos požiūris į ją yra skirtingas. Kai kam tai yra žinių šaltinis, dar kitiems – politinių pažiūrų išraiškos priemonė. Mano karta užaugo tais laikais, kai internetas ir kompiuteriai vaidino ypač svarbų vaidmenį, tradicinėms knygoms atsirado konkurencija – nepamirškime, jog egzistuoja ir e-knygos. Šiomis dienomis knygos mums dažniausiai yra pramoga, net jei ši pramoga reikalauja protinių pastangų. Mes renkamės tiek įprastas (popierines) knygas, tiek garsines ar e-knygas.

Ką jūs manote apie savipagalbos knygas? Ar jos mums padeda? Ar jas skaito sėkmingi žmonės?

Aš netikiu tokių knygų stebuklinga galia ir retai tokias knygas skaitau, o jei ir skaitau, tai dažniausiai iš smalsumo. Manau, šias knygas galime kai kada pasitelkti  norėdami lengvo postūmio keistis ar veikti, bet neturėtume to, kas ten rašoma, priimti kaip neginčijamos tiesos. Aš taip pat manau, kad savipagalbos knygose sėkmingiems žmonėms nereikia ieškoti savo veiksmų teisingumo patvirtinimo. Tie žmonės tiesiog dirba.

Kokią knygą vasaros skaitymams pasiūlytumėte savo bibliotekos lankytojams, jeigu jūsų paprašytų rekomendacijos?

Dirbu su vaikais ir paaugliais, tad galbūt galėčiau ką nors parekomenduoti būtent jiems. Jauniesiems skaitytojams rekomenduočiau paslaptingą Paweło Beręsewicz istoriją „Tajemnica człowieka z blizną“ („Žmogaus su randu paslaptis“), o šiek tiek vyresniems (suaugusiems fantastikos mėgėjams) Jay Kristoffo seriją „The Nevernight“. Abi knygos sudomina nuo pat pirmųjų puslapių.  

Bibliotekos jau seniai nebėra tik knygų saugyklos, jos šiandien suteikia prieigą prie patikimos informacijos, skatina mokytis ir tobulėti. Kokios, jūsų nuomone, bus bibliotekos po 20-ties ar 30-ties metų?

Bibliotekos atspindi modernaus pasaulio iššūkius, todėl keičiasi jų funkcijos ir paskirtis. Manau, jog ateityje bibliotekų pagrindinės funkcijos visgi išliks. Pagrindinis bibliotekų uždavinys yra teikti informaciją, jos taip pat vykdo edukacinę ir kultūrinę veiklą. Šiais laikais mes plečiame savo pasiūlą, išeidami iš pastato, peržengdami miesto ribas ir net šalies sienas. Manau, kad ateityje bibliotekas dar labiau paveiks globalizacija, tačiau bus skatinamas ir individualumas, o skaitytojai naudosis kitų pasaulio šalių institucijų ištekliais, tačiau susitiks ir vietos viešojoje bibliotekoje. 

Labai ačiū už įdomų pokalbį!

Interview in English

Nuotrauka iš M. Smyczek asmeninio archyvo
Kalbino V. Švedienė
virginija.svediene@pavb.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

twenty − fifteen =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.