Ursula Liebmann: noriu, jog žmonės bibliotekose jaustųsi lyg namuose

Pokalbių su užsienio bibliotekininkais rubrikoje – kolegė iš Austrijos, viešųjų bibliotekų biuro „Meeting-Point Library“ vadovė Ursula Liebmann.  

COVID-19 viruso protrūkis paveikė visą pasaulį. Visų tipų, geografinių vietovių ir įvairaus dydžio bibliotekų darbuotojai renka faktus apie šią visuomenės sveikatos krizę, informuoja žmones ir savo paslaugas pritaiko esamai situacijai, kad atitiktų kintančius bendruomenės poreikius.

Kaip pandemijos sukelti padariniai veikia Austrijos bibliotekas? Kokia veikla jose vyksta, kokios paslaugos jose teikiamos nepaprastosios padėties  metu?

Kaip Austrijos bibliotekos patobulino esamas paslaugas ir ar sukūrė naujų paslaugų pandemijos metu?

Esu viešųjų bibliotekų biuro „Meeting-Point Library“ vadovė. Šio biuro funkcija yra padėti viešųjų bibliotekų bibliotekininkams, dirbantiems 260-yje viešųjų bibliotekų federalinėje Žemutinės Austrijos provincijoje. Taip pat šis biuras yra atsakingas už bibliotekininkystės plėtrą, vizijų ir strategijų kūrimą, už pokyčių įgyvendinimą. Glaudžiai bendradarbiaujame su visomis kitomis Austrijos provincijomis. Aš asmeniškai esu „Büchereiverband Österreich“ (Austrijos bibliotekų asociacijos) valdybos narė.

Prasidėjusi COVID-19 pandemija ir po to sekęs karantinas rimtai paveikė viešąsias bibliotekas. Tiesiogine to žodžio prasme per naktį bibliotekos užsidarė ir jos jau nebebuvo „susitikimų vieta“. Pagal federalinės valdžios nurodymą, grupių susitikimus reikėjo sumažinti iki minimumo. Žemutinės Austrijos provincija greitai reagavo į tokius dramatiškus pasikeitimus ir visus savo gyventojus pakvietė nemokamai naudotis virtualiąja biblioteka noe-book.at. Džiugu, kad toks sprendimas buvo priimtas operatyviai ir be perteklinės biurokratijos. Paslaugų centras Treffpunkt Bibliothek vykdė šios virtualiosios bibliotekos vartotojų registraciją.

Virtualiojoje bibliotekoje yra e-knygų, garsinių ir video įrašų, elektroninių kalbų mokymosi kursų, taip pat čia galima rasti enciklopediją Brockhaus.

Per 5 savaites apie 6 700 Žemutinės Austrijos provincijos gyventojų užsiregistravo norėdami pasinaudoti šiuo pasiūlymu. Prisitaikant prie vartotojų poreikių, buvo pasiūlyta dar daugiau leidinių skaitymui, garsinių knygų, papildyti kalbų mokymosi resursai. Registracija, kurią vykdo Treffpunkt Bibliothek, vitualiojoje bibliotekoje noe-book.at paprastai vykdoma per viešąsias bibliotekas. Tačiau pandemijos metu ši tvarka pasikeitė. Registruotis buvo galima el. paštu nemokamai.

Naujai užsiregistravę skaitytojai buvo informuoti, kaip naudotis virtualiąja biblioteka noe-book.at po to, kai bibliotekos vėl atsivėrė po karantino. Jie turėjo tiesiog užeiti į viešąją biblioteką, užsiregistruoti kaip skaitytojai ir aktyvuoti savo paskyrą noe-book.at.  Taip pat buvo atlikta internetinė apklausa, kurios tikslas buvo sužinoti, kaip galima patobulinti virtualiosios bibliotekos panaudojimo galimybes ateityje.

Apie virtualiąją biblioteką  noe-book.at galima daugiau sužinoti svetainėje www.loslesen.at.

Kitos Austrijos provincijos pandemijos metu taip pat suteikė prieigą prie savo virtualiųjų bibliotekų.

Kuo bibliotekos šiandien patrauklios lankytojams?

Šiandienos bibliotekos yra daug daugiau nei knygų skolinimosi vieta, jos patrauklios tuo, jog lankytojams  tampa „trečiąja vieta“ (po namų ir darbo). Visi gali lankytis viešojoje bibliotekoje, naudotis jos teikiamomis paslaugomis, susitikti su draugais, kalbėtis, diskutuoti, išgerti kavos beskaitant laikraščius.

Bibliotekos teikia įvairių rūšių naujausią informaciją. Bibliotekininkai įrodo galintys būti tikrais literatūros ekspertais, tad lankytojai visuomet gali pasikliauti čia teikiamų rekomendacijų kokybe.

Kasdien pasirodo tiek daug naujų knygų! Ar sunku išsirinkti gerą knygą?

Kažkuria prasme, žinoma, yra sunku nuspręsti, kiek ir kokių leidinių pasirinkti, tačiau dažniausiai pasirinkimus reguliuoja biudžetas. Tikrai yra daug labai vertingų leidinių, deja, ne visus galime sau leisti įsigyti.

Sprendimas, ar leidinys yra vertas jį įsigyti, dažnai yra subjektyvus, tad paprastai keletas komandos narių sprendžia, ką bibliotekai verta turėti savo fonduose. Daugelis bibliotekų taip pat turi lankytojų pageidavimų knygą, kur žmonės pasiūlo, kokius leidinius biblioteka galėtų įsigyti.

Ar mėgstate lankytis knygų mugėse? Kas jums jose labiausiai patinka?

Norėčiau kitais metais, jei bus įmanoma dėl situacijos, susijusios su COVID-19, apsilankyti didelėje knygų mugėje. Man įdomu būtų apsilankyti Bolonijos vaikiškų knygų mugėje ir Leipcigo knygų mugėje. 

Kokį literatūros žanrą labiausiai mėgstate? Kokia šio žanro knyga jums atrodo geriausia?

Neturiu mėgstamiausio žanro. Man patinka graži rašytojo kalba. Jeigu knygos autoriaus įstabi kalba, aš mėgaujuosi jo parašytomis knygomis ir tokios knygos neabejotinai palieka man stiprų įspūdį. 

Kokius austrų autorius ar jų knygas labiausiai mėgstate?

Vienas mano mėgstamiausių austrų autorių yra eseistas, buvęs žurnalistas Thomas Sautneris. Jo gilių įžvalgų ir tyrinėjimų dėka gimė tokios puikios knygos kaip „Fuchserde“ („Lapių žemė‘), „Das Mädchen an der Grenze“ („Mergina pasienyje“), „Die Älteste“ („Vyriausias“) ir daugelis kitų.

Jei dabar vyktumėte į kelionę,  kokią knygą su savimi pasiimtumėte?

Mano draugė man padovanojo knygą „National Geographic: Women. Of the courage to change the world“ (Nacionalinė geografija. Moterys išdrįsusios keisti pasaulį“). Tačiau ši knyga tokia sunki, kad tikriausiai į kelionę turėčiau vykti mašina!  

Kokios knygos jums pirmiausiai ateitų į galvą, jei prašytume paminėti tris mėgstamiausias?

Šiuo metu mano trys mėgstamiausios yra:
Chorche Bukajaus „Let me tell you a story“ („Leisk papasakoti tau istoriją“), Michaelio Endės „MOMO“, Stefano Zweigo „Fantastiška naktis ir kitos istorijos“.

Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Visuomet vienu metu skaitau dvi ar net kelias knygas. Šiuo metu skaitau šias: Rebeccos Makkai „The Optimists“ („Optimistai“), J. Courtney Sullivan „Summer in Maine“ („Vasara Meine“), Jonathano Raucho „The Happiness Curve“(„Laimės kreivė“).

Amerikiečių rašytojas, režisierius ir prodiuseris Sidney Sheldonas yra pasakęs, jog bibliotekos keičia žmonių gyvenimą į gerąją pusę. Ar sutinkate su šia mintimi? Ką norėtumėte pridurti, remdamasi šių dienų pasaulio bibliotekų patirtimi?

Sidney Sheldonas tiesiog tobulai įgarsino mano mintis! Esu įgijusi socialinio darbo magistro laipsnį, kuris apibrėžia strategijas, kurias naudoju bibliotekininkės darbe siekdama socialinės įtraukties. Mokymasis arba Bildung reiškia dalyvavimą visuomenėje, todėl bibliotekos turėtų glaudžiai bendradarbiauti (suaugusiųjų) mokymosi, formaliojo ir neformaliojo švietimo srityje.  

Niekada nepamiršiu istorijos, kurią papasakojo Kanados profesorė, su kuria susipažinau 2017 m. dalyvaudama vienoje iš lydinčiųjų IFLA (Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos) konferencijų. Ji pasakojo dirbusi vienoje iš Jordanijos pabėgėlių stovyklų ir parodė mums vienos senos gyvenomosios automobilio priekabos, stovėjusios stovyklos viduryje, nuotraukas. Toje priekaboje buvo daugybė knygų įvairiomis kalbomis. Tas knygas pabėgėliams dovanojo europiečiai. Pabėgėliai didžiavosi, kai jiems buvo leidžiama vieną dieną padirbėti „bibliotekininkais“, tvarkingai sudėliojant knygas ar išduodant jas kitiems pabėgėliams, kurie atvykdavo į stovyklą. Net jei jie nesuprato kalbos, kuria knyga buvo parašyta, jie jautėsi laimingi, jog turi prasmingą užsiėmimą, galėdami skaityti, turėdami galimybę gauti žinių. O svarbiausia buvo tai, kad dalyvaudami šioje veikloje jie jautė bendrystę.

Aš noriu, kad žmonės bibliotekose jaustųsi lyg namuose. Geri santykiai skatina saugumo jausmą, norą kartu mokytis ir tobulėti. Manau, kad taip ir kuriasi demokratinė visuomenė.

Labai ačiū už įdomų pokalbį!

Interview in English

Nuotrauka iš U. Liebmann asmeninio archyvo
Kalbino V. Švedienė
virginija.svediene@pavb.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

three × 3 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.