Krista Visas: knygos suteikia mums vilties ir išminties

krista

Pokalbių su užsienio bibliotekininkais rubrikoje – kolegė iš Estijos. Krista Visas yra Pärnu centrinės bibliotekos rinkodaros vadybininkė, o taip pat Estijos bibliotekininkų asociacijos viceprezidentė.

Kokių priemonių kilus pandemijai buvo imtasi Estijos viešosiose bibliotekose? Kokias paslaugas savo lankytojams teikė Pärnu centrinė biblioteka? Ar Estijos bibliotekos jau vėl atsiveria savo lankytojams?

Kilus pirmajai pandemijos bangai 2020 – aisiais, Estijoje bibliotekos neveikė nuo kovo 14 d. iki gegužės 18 d. Bibliotekos galvojo, kaip pasiekti savo vartotojus ir kokias paslaugas jos galėtų teikti. Kovo pabaigoje Pärnu centrinė biblioteka pradėjo teikti bekontaktes paslaugas – nustatytomis valandomis du kartus per savaitę skaitytojai galėdavo pasiimti iš anksto užsakytas knygas. Balandžio pabaigoje jau išduodavome knygas kasdien, išskyrus savaitgalius. Mes taip pat atsakinėdavome į telefono skambučius. Skaitytojai galėdavo grąžinti leidinius į knygų grąžinimo dėžę. Šiuo laikotarpiu biblioteka nereikalavo mokėti delspinigių už laiku negrąžintas knygas.

Talino centrinė biblioteka teikė nemažai nuotolinių paslaugų – veikė Skype klubas senjorams, istorijų pasakojimo užsiėmimai vaikams ir kt.  

Praėjus pirmajai pandemijos bangai, mes ėmėme ieškoti galimybių ir finansinių išteklių knygomato įsigijimui. Nuo praeito gruodžio pradžios mes jį jau turime – tai reiškia, kad skaitytojai gali užsisakyti knygas bet kurią savaitės dieną bet kuriuo paros metu. Kai knygos įdedamos į knygomatą, skaitytojas gauna SMS su nurodytu spintelės kodu. Knygos spintelėje laikomos 3 dienas. Šiuo metu knygomatų paslauga yra labai populiari Estijos bibliotekose. 

Šiais metais bibliotekos užsidarė nuo kovo 11 d. ir mes labai tikimės, jog balandžio 25 d. jos vėl galės atsiverti. Šiuo metu mes teikiame bekontaktes paslaugas įprastomis bibliotekos darbo valandomis. Skaitytojai iš anksto užsisako knygas telefonu, el. paštu ar per e-katalogą ir atsiima jas bibliotekoje arba iš knygomato. Viename mūsų bibliotekos filiale tie lankytojai, kuriems reikalingas internetas, gali juo pasinaudoti pusvalandį.

Kur, jūsų nuomone, slypi knygos vertė? Ir kas jus skatina pamėgti vieną ar kitą knygą?

Aš manau, jog vertinga knyga yra ta, kuri mus priverčia mąstyti. Per knygą pažįstame pasaulį, laviname savo vaizduotę, skaitydami tampame protingesni.

Kaip jūs apibūdintumėte save kaip skaitytoją?

Nežinau, kokiam skaitytojų tipui galėčiau save priskirti. Man labai patinka skaityti, bet viskas priklauso nuo to, kiek tuo metu galiu tam skirti laiko – kartais ilgą laiką neskaitau nieko, o po to galiu perskaityti tris ar keturias knygas per mėnesį.

Kokie yra jūsų mėgstamiausi estų rašytojai arba mėgstamiausi estų rašytojų kūriniai?

Oi, jų tikrai daug! Man patinka August Gailit, Karl Ristikivi, Jaan Kross. Iš šiuolaikinių autorių mėgstu Andrus Kivirähk, Tõnu Õnnepalu. Man patinka estų literatūra.

Kokios knygos jums pirmiausiai ateitų į galvą, jei prašytume paminėti tris mėgstamiausias?

Pirmiausiai į galvą ateina mėgstama vaikystės knyga: Astrid Lindgren „Vaikai iš Pramuštgalvių gatvės“. Labai mėgstu Emile Zola knygas. Norėčiau paminėti suomių autoriaus Tommi Kinnunen knygą „Namas kryžkelėje“. O kalbant apie Haruki Murakami – jo visos knygos yra puikios!

Turite mėgstamą literatūrinį personažą?

Estų literatūroje yra toks Toomas Nipernaadi – tai keliautojas, svajotojas ir istorijų pasakotojas, kuris vasaros metu ieško nuotykių ir įkvėpimo, o žiemą rašo knygas 😊

Kokią labiausiai įkvepiančią knygą perskaitėte šios pandemijos metu?

Norėčiau paminėti estų autorę Mudlum ir jos knygą „Ne tik apie tetą Ellen“.

Kokią jums patikusią knygos ekranizaciją norėtumėte paminėti?

Manau, kad nepaprastai sunku ekranizuoti knygą. Mano požiūriu, galbūt labiausiai vykęs bandymas yra „Vėjo nublokšti“.

Jei dabar galėtumėte keliauti, kokią knygą su savimi pasiimtumėte?

Paprastai į keliones knygų neimu. Nebent tai būtų kelionių gidas.

Anglų rašytojas Neilas Gaimanas yra pasakęs: „Pasakos yra daugiau nei tikroviškos: ne todėl, kad jos mums pasakoja apie tai, jog drakonai egzistuoja, bet todėl, kad jos pasakoja, jog drakonus galima nugalėti“. Ar jūs sutinkate su šia išmintimi?

Taip, žinoma – pasakos ir apskritai knygos suteikia mums vilties ir išminties bei priverčia mus pastebėti galimybes.

Labai ačiū už įdomų pokalbį!

Interview in English

Nuotrauka iš K. Visas asmeninio archyvo
Kalbino V. Švedienė
virginija.svediene@pavb.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

two − one =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.