Vieta, kur atrandami nauji skaitymo kontinentų krantai

Spalio 1–2 d. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyko IX Klaipėdos knygų mugė. Šių metų mugės šūkis – „Įveik paviršių“. Pasak I. Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorės dr. Lauros Juchnevič, „šį šūkį, ko gero, galime pritaikyti daugeliui aštrių ir visuomenės susiskaldymą lemiančių temų. Bet ne tik. Šie du žodžiai tampa ir neįkyriu priminimu, nepriklausomai nuo situacijos, visada bandyti žvelgti giliau“.

Viename iš mugės renginių „Specialistų tribūna: Skaitymo skatinimas: skaitytojų klubai“ pranešimą skaitė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotoja Virginija Švedienė. Pranešime „Vieta, kur atrandami nauji skaitymo kontinentų krantai“ buvo pristatyta Bitės knygų klubo veikla. Pranešimas rengtas kartu su klubo įkūrėja dr. Jūrate Baltušnikiene. Susitikta ir su Bitės knygų klubo nariais, kurie mielai papasakojo, kaip klubo veiklos praturtina jų laisvalaikį, ugdo literatūrinį skonį bei padeda susirasti  bendraminčių ir draugų.

Svarbiausias akcentas pranešime buvo tai, jog Bitės knygų klubas buvo įkurtas ir gyvuoja būtent bendruomenės narių iniciatyva. Klubo įkūrėjos ir moderatorės dr. Jūratės Baltušnikienės aistra skaitymui, įtaigios perskaitytų kūrinių apžvalgos, gebėjimas klubo narius sudominti išties kokybiška literatūra, netradicinės klubo susitikimų formos (išvykos, kino filmų ir teatro spektaklių pagal perskaitytus kūrinius peržiūros, protmūšiai, susitikimai su įdomiais žmonėmis ir kt.) subūrė įvairaus amžiaus skaitymo gurmanus. Itin džiugu, jog ši žingeidžių miestiečių grupė pasidalinti mintimis apie perskaitytas knygas renkasi būtent Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje.

Pranešimas apie Bitės knygų klubą sulaukė gražių palaikymo žodžių iš renginio auditorijos, kai kurie klausytojai pasidžiaugė puikiai dr. Jūratės Baltušnikienės administruojamu Bitės knygų klubo Feisbuko puslapiu, kuris jau turi 6 900 sekėjų.

Renginyje „Specialistų tribūna: Skaitymo skatinimas: skaitytojų klubai“ pranešimus taip pat skaitė humanitarinių mokslų daktarė Jūratė Čerškutė, knygų klubą moderuojanti Lietuvos ambasadoje Varšuvoje; Mikkelis Hartvigas Haaningas iš Herningo bibliotekos (Danija), kalbėjęs ne tik apie Herningo bibliotekos, bet apskritai Danijos bibliotekų knygų klubų gilias tradicijas; Laura Lukoševičiūtė iš Kauno apskrities bibliotekos, Karmela Rudaitienė iš Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos ir Janina Vileikienė iš Lietuvos aklųjų bibliotekos.

Visų renginyje apie knygų klubus kalbėjusių pranešėjų pristatymuose nuskambėjo mintis, jog knygų klubai yra daugiau negu tik pokalbiai apie knygas. Žmonės čia atranda draugišką aplinką, džiaugiasi bendravimu ir tiesiog puikiai leidžia laiką. Pasak dr. Jūratės Baltušnikienės, „knygų klube žmonės stabteli, labiau įsiklauso vieni į kitus, giliau apmąsto, reflektuoja perskaitytus tekstus. Tai netgi savotiška terapinė veikla“.

Tekstą parengė Virginija Švedienė
virginija.svediene@pavb.lt

Nuotraukoje iš kairės: dr. Laura Juchnevič, Laura Lukoševičiūtė, Mikkelis Hartvigas Haaningas, Janina Vileikienė, Virginija Švedienė ir renginio vedėja. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 × two =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.