Bitės knygų klubas skaito. Yoko Ogawa. Begalinė lygtis

Sausio 11 d. Bitės knygų klubas susirinko į prieš mėnesį pasirinktos knygos –  japonų rašytojos Yoko Ogawa romano „Begalinė lygtis“aptarimą.  Tik pasirodžiusi ši knyga tapo didžiausiu bestseleriu Japonijoje, kur per du mėnesius parduota per milijoną knygos egzempliorių. Už šį romaną autorė apdovanota „Yomiuri“ ir „Hon’ya Taishō“ literatūros prizais, 2010 m. nominuota „Independent Foreign Fiction“ (dabar – „Man Booker International“) premijai. Pagal romaną pastatytas filmas „The Professor and His Beloved Equation“.

Ankstesnės klubo pasirinktos knygos – vietnamiečių kilmės JAV rašytojo  Viet Thanh Nguyeno romano „Šalininkas“ aptarime dalyvavusių klubo narių nuomone, po „Šalininko” “Begalinė lygtis” pasirodė be galo šviesi ir rami: „Toleracija ir ramybė” (Agnė), „Šviesi ir elegantiška” (Gintarė), „Begalinė pagarba, tarpusavio supratimas” (Inesa). Ir išties, nors vieno pagrindinių knygos veikėjų – Profesoriaus – dabarties realybės suvokimas apribotas aštuoniasdešimties minučių intervalais (tiek siekia jo trumpoji atmintis po prieš daugelį metų patirtos avarijos), romano autorė skaitytojui siunčia žinutę, jog nepaisant ribotos atminties, žmogaus gerumui, kilnumui, išminčiai nėra jokių kliūčių. Romano centre – trijų skirtingų kartų atstovų, skirtingos kilmės, patirties ir išsilavinimo žmonių kuriamas nepaprastai šviesus ir šiltas ryšys, peraugantis į ilgametę draugystę ir nuoširdų atsidavimą.

Aštresnio siužeto gerbėjams šis romanas, ko gero, galėtų pasirodyti pernelyg ramus: „Nei intriguojančio siužeto, nei ypatingai puošnios barokiškos kalbos” (tai klubo narės Skaistės nuomonė).

Visgi, pasak Skaistės, knyga žavi spinduliuojama pagarba vyresniam žmogui, palieka neatskleistų siužeto detalių. Jos gal ir nuspėjamos, bet „nepersaldina” knygos”, romanas įtraukia būtent dėl pateikto filosofinio matematikos grožio variacijų. Tai skatina ir papildomai pasidomėti formulėmis, kurios profesoriaus gyvenime tiesiogiai koreliuoja su žmogumi ir jo gyvenimu. Įsimintiniausia vieta, kai profesorius konfliktą išsprendžia netaręs nei žodžio, o tik parašęs lapelyje formulę ir ją tiesiog padėjęs ant stalo. Knyga spinduliuoja ramybę dėl kasdienybės vaizdavimo, nuolat pasikartojančių tų pačių problemų, nuspėjamumo ir savotiškos rutinos.

„Gražiai ir šviesiai apie atjautą, draugystę, pagarbą vyresniam… Apie tai, kad ir matematika gali būti poezija” – taip Bitės knygų klubo vadovės dr. Jūratės Baltušnikienės žodžiais būtų galima apibendrinti tai, ką apie romaną „Begalinė lygtis” išgrynino klubo narių diskusija.

Kviečiame ir jus jungtis prie Bitės knygų klubo, skaityti įdomias, praturtinančias knygas bei jas kartu aptarti klubo susitikimuose, kurie vyksta kiekvieno mėnesio antrąjį antradienį.

Kitas klubo susitikimas įvyks 2022 m. vasario 8 d. Šiuo metu Bitės knygų klubas skaito Belgijoje gyvenusio lietuvių rašytojo Eduardo Cinzo romaną „Raudonojo arklio vasara”  .

Parengė Virginija Švedienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

two + two =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.