Profesijos ir knygos. IT specialistas Dominykas: „Fantastikos žanre nesijauti įspraustas į realaus pasaulio rėmus”

Tęsiame pokalbių ciklą „Profesijos ir knygos“. Kiekvienas mūsų, pasirinkdamas gyvenimo užsiėmimą, tarsi pasirenkame pasaulio matymo ir jo pajautimo prizmę. Kalbindami įvairių profesijų atstovus, norime sužinoti, kiek svarbios mūsų pašnekovams, pasirenkant veiklos sritį, buvo knygos ir kokį vaidmenį jos vaidina jų gyvenime šiandien.

Šį kartą mūsų pašnekovas – IT specialistas Dominykas. 

Dominykai, kaip pasirinkote savo profesiją? Ar tai buvo jūsų svajonė, o gal kažkaip netikėtai susiklostė aplinkybės?

Viskas prasidėjo dar vaikystėje, kuomet susipažinau su kompiuterinėmis technologijomis ir iš karto pajutau didžiulę trauką, kuriai net ir nemėginau atsispirti. Negalėčiau to pavadinti svajone, bet manau, jog kelią pasirinkau sau tinkamą.

Nors informacinės technologijos priskiriamos tiksliesiems mokslams, jų atstovai savo natūra turbūt yra daugiau menininkai, kūrėjai. Kokios jūsų paties savybės jums pačiam labiausiai padeda jūsų darbe? Ar labiau patinka tikslios užduotys ar kūrybinis darbas?

Iš asmeninės patirties žinau, kad svarbiausios savybės, kurios tikrai padeda atlikti darbus – kantrybė ir paprastumas. Kantrybė ypač reikalinga, kuomet dirbi su žmonėmis, ypatingai su tais, kurie turi nepakankamai informacinių technologijų žinių ir sprendžiant iškilusias subtiliausias problemas. Paprastumo labiausiai prireikia projektuose ir problemų sprendimuose. Esu ne kartą susidūręs su situacijomis, kuomet problema yra visiškai įprasta, o ją bandai išspręsti neįprastais būdais ar kažkokiais inovatyviais metodais.

Kas dėl darbo specifikos, manau, jog mielai apsiimu atlikti tiek tikslias, tiek kūrybines užduotis. Su tiksliomis užduotimis yra nepalyginamai lengviau susidoroti, kita vertus, kūrybinės užduotys ne visada yra tokios paprastos ir jų atlikimas ne nuo tavęs vieno priklauso. Esu ne kartą papuolęs į tokią situaciją, kuomet tiesiog jauti, kad ne tavo diena, savaitė ar mėnuo ir tu esi tokiam creativity mind block, bet tam ir yra kiti komandos nariai, kad tau padėtų – pasiūlytų įvairių minčių ir idėjų.

Medijoje vis dar gajus klišinis IT specialisto paveikslas – intravertas, kuris pats vienas gali nulaužti labiausiai saugomas sistemas ar sukurti milijonų vertus algoritmus. Ar tenka susidurti su tokiu stereotipiniu požiūriu į savo profesiją?  Kaip į tai reaguojate?

Aš dažnai savęs klausiu, ar galėčiau priskirti save prie intravertų ir iki šios dienos negalėčiau atsakyti, nes turiu ir ekstravertams, ir intravertams būdingų bruožų. Bet turiu sutikti, kad toks požiūris egzistuoja ir asmeniškai aš kartais jaučiu jį iš kitų žmonių.

Kitas stereotipas apie jūsų profesiją, ko gero, yra tas, kad IT specialistai skaito tik dalykinę literatūrą. Kiek tame tiesos? Ar mėgstate grožinę literatūrą? Kokios knygos jums patinka?

Tiesą sakant, visiškai nepažįstu IT specialistų skaitančių knygas, bet pritarčiau, kad dalykinė literatūra yra dominuojanti šioje srityje. Turbūt taip pat būčiau vienas iš tų IT specialistų, kurie skaito tik dalykinę literatūrą, bet mano ankstesnio darbo aplinkybės mane labai maloniai supažindino su grožine literatūra. Teigčiau, kad aš tikrai esu vienas iš tų, kurie buvo prastai supažindinti su grožine literatūra tiek šeimos rate, tiek mokykloje.

Jaučiu didelę trauką grožinei literatūrai, nes čia gali dalyvauti veikėjų nuotykiuose įvairiuose fantastiniuose pasauliuose, stebėti jų charakterio raidą, keliaudamas iš vienos knygos į kitą.  Fantastikos žanre yra svarbus aspektas, kuris mane žavi –  čia nesijauti įspraustas į realaus pasaulio rėmus ir esi tiesiog stebėtojas veikėjo nuotykių pilname kelyje.

Ar jums patinka skaityti knygas, kurių veikėjai – jūsų profesijos atstovai? Kokias jūsų mintis, jausmus, reakcijas sukelia šiems veikėjams priskiriamos žmogiškosios ir profesinės savybės?

Mano skaitomų knygų aprašomas laikotarpis dažnai yra viduramžiai, tad profesijos, panašios į manąją, čia negalėčiau rasti. Manau, kad knygose tokį veikėją galėčiau sutikti tik tuo atveju, jeigu autorius sugalvotų įtraukti mūsų laikų IT specialistą į viduramžių realijas kažkokiais magiškais burtais arba laiko mašinos pagalba. Sėdžiu ir fantazuoju apie įvairius scenarijus ir pasaulius ir mąstau,  kaip šiam veikėjui sektųsi adaptuotis  viduramžių laikmetyje!

Knyga „Algoritmai gyventi“, kurią parašė Brianas Christianas ir Tomas Griffithsas, suteikia skaitytojams įspūdingą įžvalgą, kaip kompiuterinius algoritmus galima pritaikyti kasdieniame gyvenime. Autorių teigimu, „Algoritmai gyventi“ kompiuterių mokslo išmintį paverčia žmogaus gyvenimo strategijomis. Jie pateikia tokių pavyzdžių kaip sutuoktinio radimas, automobilių stovėjimo vietos suradimas, pašto dėžutės tvarkymas, ateities žvilgsnis ir žmogaus atminties supratimas. Ar tikite, jog tai įmanoma ir kad tai tikrovėje veikia?

Kad žmonės tai galėtų pritaikyti 100% savo gyvenime, sutikčiau tik iš dalies, bet manau, kad tikrai yra tokių žmonių, kurie sugeba gyventi pagal algoritmus. Žmogus turėtų būti labai įžvalgus ir pastabus, tačiau yra vienas kintantis dalykas, kuris labai greitai gali viską paversti chaosu, tai – žmogiškasis faktorius.

Ačiū už įdomų pokalbį!

Nuotraukos autorė – Rūta Šulskytė
Kalbino Virginija Švedienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 × four =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.