Bitės knygų klubas skaito. Edward Docx. Kaligrafas

Britų rašytojo Edwardo Docxo romano „Kaligrafas“ pagrindinis veikėjas yra jaunas londonietis Džasperas – profesionalus kaligrafas, žavus intelektualas, protingas, moterų mylėtojas ir lovelasas. Sutikęs mįslingą gražią moterį, jis įsimyli ir pirmą kartą gyvenime pasijunta pažeidžiamas. Turtingo amerikiečio užsakymu Džasperas perrašinėja kito moterų mylėtojo, garsiojo Džono Dono Dainas ir sonetus. Perrašinėdamas ir pasakodamas apie nuostabų kaligrafo meną, jis pajaučia, kad šiuose gražiuose ir išmintinguose eilėraščiuose atsispindi ir jo paties išgyvenimai.

Bitės knygų klubo narių atsiliepimai apie knygą: 

 „Autoriui užteko fantazijos sukurti detektyvinę romano pabaigą ir aš likau patenkinta tokiu siužeto vingiu. Eilėraščiai romano tekstui pridėjo mistikos ir žavesio. Knyga paskatino susimąstyti apie kaligrafiją kaip meno rūšį ir šiai profesijai reikalingus įgūdžius“ (Vida). 

 „Patiko visa knygos atmosfera. Žavus pagrindinis veikėjas. Patiko stebėti, kaip jis keičiasi veikiamas savo gyvenimo aplinkybių. Suintrigavo detektyvinė romano linija. O eilėraščiai knygai suteikė ypatingą prieskonį“ (Gintarė).

 „Skaitydama mėgavausi knyga, o apie autorių susidariau įspūdį, jog jis kultūringas ir nepaviršutiniškas. Pagrindinis veikėjas patiko tuo, kad apie savo mylimąsias atsiliepė pagarbiai. Įdomu tai, kad, rodos, pirmąsyk skaičiau išduoto vyro istoriją. Patiko išsamus Džaspero jausmų aprašymas” (Zita). 

 „Patiko pagrindinio veikėjo noras atsikratyti tuštybės ir noro būti kitokiam be jokios prasmės. Mane per romaną vedė klasikiniai kūriniai, eilėraščiai, pagrindinio veikėjo sena profesija, kurioje reikia labai didelio įdirbio, kruopštumo, atidumo. Mano manymu, pagrindinė romano linija – klasika, moralė, noras grįžti prie tikrųjų vertybių” (Skaistė). 

 „Jauno autoriaus sumanymas įpinti Dono poeziją į romano tekstą suteikia labai daug solidumo knygai“ (Jūratė).

 „Galimai dėl to, jog pats autorius mokėsi Kembridže, romane atsispindi jo požiūris į žmones, kurie išsilavinimo taip pat siekė šioje mokykloje. Man įsiminė ši knygos citata: „Įsivaizduokite blogiausiai visuomenėje prisitaikiusius, neurotiškiausius žmones visame pasaulyje ir trejiems nelemtiems metams suleiskite juos į vieną vietą“ (Edita). 

Klubo susitikime buvo diskutuojama ir apie  „vyro pasipiktinimą ištikimybės statomu narvu“. Ar šiandien mūsų kultūroje dar vis skirtingai yra interpretuojama vyro ir moters neištikimybė, lyg ir pateisinant vyrą ir vadinant jį lovelasu, o moters neištikimybę smerkiant?

Knygoje ne tik nutapytas gyvas šiuolaikinio Londono paveikslas, bet ir įtaigiai perteikti jo gyventojų santykiai bei papročiai. Šis stilingas, įdomus ir žavus romanas yra sąmoningas ir rimtas, švelnus ir ciniškas, romantiškas ir filosofiškas.

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks 2023 m. sausio 10 d. Klubo nariai šiuo metu skaito Paolo Cognetti knygą „Aštuoni kalnai“

Kviečiame ir jus jungtis prie Bitės knygų klubo, skaityti įdomias, praturtinančias knygas bei jas kartu aptarti klubo susitikimuose.

Virginijos Švedienės tekstas ir nuotrauka

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

four × 3 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.